Suç öncesi polislik veya önleyici polislik bir anlamda proaktif polisliktir. Proaktif polislik, daha ortada bir suç olmadan önce harekete geçmek demektir. Suç işlenmemesi için caydırıcı polisiye tedbirler almak, suç işlenmesi halinde gerekli hukuki işlemleri yapmak ve müeyyideler uygulamaktır.
Polis teşkilatı suç ve suçlularla mücadele ederken birçok farklı strateji ve polislik modeli kullanmaktadır. Kültür Odaklı Polislik modeli ise suçla mücadele ederken yurttaşların kültürel değerlerini göz önünde bulunduran ve güvenlik politikalarını bu doğrultuda geliştiren bir polislik hizmet anlayışıdır.
Sosyal Önleme (Social Prevention)
Bu yaklaşımın temelinde, toplumun sosyal yaralarının suça sebep olduğu anlayışı yatmaktadır. Bu model; sağlık, aile yaşantısı, eğitim, konut ve barınma, iş imkanları gibi alanlarda sosyal gelişim programları ve politikaları üzerine odaklanır (Rosenbaum ve diğerleri, 1998:201).
Vesayet denetimi, idarenin bütünlüğü ilkesinin doğal bir sonucu olarak yerinden yönetim kuruluşlarının, kendileri dışında başka bir idare tarafından yasaların öngördüğü sınırlar içinde denetlenmesidir.
Cezanın özel ve genel önleme olmak üzere iki temel amacı vardır. Genel önleme, toplum arasında, işlenen suçların cezasız kalmadığını göstermeye yöneliktir. Yani caydırıcılığı amaçlar. Özel önleme ise toplumda değil bireyde suç işlemenin kötü olduğu ve cezasız kalmayacağını gösterme amacı taşır.
İlgili 38 soru bulundu
Suç önleme, gerekli önlemlerin alınarak ve suç nedenlerinin ortadan kaldırılarak suç ve suçluluğun ortaya çıkmadan engellenmesi demektir.
Sapma, suçtan daha kapsamlıdır çünkü suç yasa ihlali ile olurken sapma, yasa ihlali ve örfler/toplumsal yordamların ihlali ile meydana gelmektedir. Fakat suç için toplumsal yaptırımın yanında resmî yaptırımlar da söz konusudur dolayısıyla suçlu davranıştan sonra daha büyük bir tepki ile karşılaşılır.
Kişi daha ağırlıklı olarak toplumun etkileriyle suça itilmektedir. Yapılan bir araştırmaya göre; göç, eğitimsizlik, işsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik, yoksulluk ve çocuk emeğisuça iten sebeplerdendir. Diğer bir ifade ile, iyi bir aile yapısı olan bireylerin de suça karışması daha düşüktür.
1.4.
Durumsal Suç Önleme Teorisi ise, suç fırsatları azaltılarak suçun, suçlu- lar açısından kârlı bir tercih olmaktan çıkarılabileceği ve böylece suçun önlenebileceği felsefesine dayanmaktadır.
Toplum destekli polislik, polisin toplumla bütünleşmesini ve toplumsal duyarlılıkları algılamasını temin eder. Suç önleme faaliyetleri çerçevesinde toplumdan polise bilgi akışının artmasına olanak sağlar ve polisin suçlara yönelik etkinliklerinin daha verimli olmasını temin eder.
Temel Polislik I
uygulamalı olarak pekiştirilerek teşkilatımız içerisinde hâlihazırda kullanılmakta olan Pol-net sistemi üzerinden ne şekilde alınıp işleme konduğu ve hazırlanan resmi yazıların nasıl gönderildiği ile dosyalanması hususlarının kavranması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda Firar, sözleşerek firar, izin tecavüzü ve emre itaatsizlikte ısrar suçları; Askeri Ceza Kanunu haricinde yer almayan suçlar olup sadece asker kişiler tarafından işlenebildiğinden sırf askeri suç olarak düzenlenmiştir.
“Suç Uydurma” başlığı altında, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verileceği düzenlenmektedir.
Suçun Hangi Hareketlerle Işlenebileceğinin Bizzat Gösterildiği Suçlara “Bağlı Hareketli Suç” Adı Verilir. Bu Suçlarda, Serbest Hareketli Suçların Aksine, Suçu Oluşturan Hareketler Kanunda Belirtilmiştir. Bu Nedenle, Bağlı Hareketli Suçlar, Ancak Kanunda Gösterilen Hareketlerle Işlenebilir.
Suç türleri. Suç türleri, tek hareketli suçlar, oldukça hareketli suçlar, bağlı hareketli suçlar, özgür hareketli suçlar, seçimlik hareketli suçlar, mütemadi (kesintisiz) suçlar ve dikkatsizliği suçlar olarak sınıflandırılabilir.
Teşebbüs Türk Ceza Kanunu m. 35'te şu şekilde düzenlenmiştir: Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.
İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur.
Failin, aynı kişiye birden fazla kez hakaret suçunu işlemesi halinde ayrı ayrı cezalandırılmaz, zincirleme suç hükümleri uygulanır. Bir kişiye yönelik ardı ardına sıralanan hakaretler de hakaret sayısı kadar değil, tek bir suç oluşturmaktadır.
Bu suçlar; kasten öldürme, kasten yaralama, işkence ve yağma suçlarıdır. Bu suçlar yönünden her eylem bağımsız bir suç sayılarak gerçek içtima hükümleri uygulanacaktır.
Madde 44- (1) İşlediği bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren kişi, bunlardan en ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı cezalandırılır. Madde 45- (1) Suç karşılığında uygulanan yaptırım olarak cezalar, hapis ve adlî para cezalarıdır.
Ceza hukuku alanında, tüzel kişilerin ve devletin suç mağduru olup olamayacakları tartışılmaktadır. Tüzel kişiler ve bir tüzel kişi olan devlet de suç mağduru olabilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişiliği bulunmayan toplum, aile, devletler topluluğu gibi topluluklara karşı da suç işlenebilir.
Her suçun bir faili olduğu gibi, mağdursuz suçlar da olmakla birlikte, bir mağduru da vardır. Bu nedenle mağdur kavramı ceza hukukunda önemli bir konum teşkil etmektedir. Zira mağdur suçun işlenmesi aşamasından, failin cezalandırılması aşamasına kadar ceza hukukunda önemli bir yere sahiptir.
“Şahsilik ilkesi” devletin vatandaşının ülke dışında işlediği suçlardan dolayı onu cezalandırabilmesini ve yine ülke dışında vatandaşına karşı bir suç işlenmesi halinde faili cezalandırma yetkisini belirtir. Birinci hal “faile göre şahsilik”, ikinci hal ise "mağdura göre şahsilik" olarak adlandırılır.
Tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, amiri, üstü, askerî karakol, nöbetçi, devriye, askerî inzibat ve kolluk görevlisi asker kişiyi yakalama yetkisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri