Tarihi. 359 sayılı "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yasası" ile 1964 yılında özerk kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla kuruldu.
Gerçekten, Anayasa, "Devlet çe kamu tüzel kişiliği olarak kurulan tek radyo televizyon kuru- mu"nun "özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır" hükmüne yer vermiş, böylece, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun, özerk ve yayınlarında tarafsız bir kamu tüzel kişisi olmasını emretmiştir.
TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU / T.C. Dışişleri Bakanlığı
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), 1961 Anayasası'nın 121. maddesine göre çıkarılan 24.12.1963 gün ve 359 sayılı yasa ile, tüzel kişiliğe sahip özerk bir Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak 1 Mayıs 1964 tarihinde kurulmuştur. 1964 yılında radyo yayınlarına başlamıştır.
f) Yönetim Kurulu: Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Yönetim Kurulunu, ifade eder. MADDE 5 – (1) Sözleşmeli personel, sosyal güvenlik açısından, 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabidir. MADDE 6 – (1) Sözleşmeli personel bu Yönetmelikte belirtilen süre ve şartlarla izin hakkı kullanır.
İlgili 30 soru bulundu
31 Ocak 1968'de Türkiye'nin ilk deneme televizyon yayını Ankara'da Mithatpaşa Stüdyosu'nda Mahmut Tali Öngören'in açılış konuşmasıyla başladı.
Dışarıdan seçilen Yönetim Kurulu üyeleri, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından her bir alandan teklif edilen iki kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanır. (2) Genel Müdür Yönetim Kurulunun başkanıdır. Yönetim Kurulu ilk toplantısında bir başkan yardımcısı seçer.
"Bakanlıklara Bağlı, İlgili ve İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile İlgili 2018/2 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığıyla; TRT ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığıyla ilgilendirildi.
Yönetim Kurulu üye sayısı 9'a çıkarıldı
Böylece Yönetim Kurulu Başkanlığı “karar organı”, Genel Müdürlük ise “icra organı” olarak faaliyet yürütecek. Yapılan değişiklikle TRT Yönetim Kurulu üye sayısı 7'den 9'a çıkarıldı.
TRT, bugün 14 televizyon kanalı, 5 ulusal, 5 bölgesel, 3 uluslararası ve 3 yerel radyo istasyonu, trt.net.tr ve 38 dilde hazırlanan trt.world.com isimli web siteleri, teleteks yayını, “TeleVİZYON”, “TRT Çocuk”, “Radyovizyon” isimli basılı, “TRT Haber DD”, “TRT Spor”, “TRT Türk”, “Televizyon” isimli dijital dergileriyle ...
TRT; ülkemizin ilk ve tek kamu hizmeti yayıncısı olarak 100 yıla yaklaşan radyo yayıncılığı ve 50 yılı aşan televizyon yayıncılığı birikimini, sahip olduğu değerleri geleceğin iletişimcileri ile paylaşmayı amaçlamaktadır.
Bu çalışmada kamu yayıncılığı alanında faaliyette bulunan TRT kurumunun 1961 Anayasasından bu yana “özerkliği”konusundaki hukuki gelişmeler incelenmiş ve birtakım tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan Son Haberler.
Teleskopu Kim İcat Etti? Televizyonu Kim İcat Etti? İlk mekanik televizyon 1923 yılında İskoç mühendis John Logie Baird tarafından icat edilmiştir. İcadını, kablosuz görüntülü iletişim kuran bir makine olarak ifade eden Baird; 26 Ocak 1926 yılında Londra'da ilk televizyon yayınını gerçekleştirmiştir.
Özerkliğin kaldırılması 1971 Muhtırası'nın ardından 1972'de anayasa değişikliği sırasında TRT'nin özerkliği kaldırıldı ve kurum, "tarafsız" bir kamu iktisadi kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.
RTÜK kendi özel kanunu ile kamu tüzel kişiliğini haiz şekilde kurulan ve belli bir hizmet alanının düzenlenmesi ve denetlenmesi ile görevlendirilen bir kamu kurumudur.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Üyelerini TBMM Genel Kurulu tarafından siyasi partilerin adayları arasından seçilir.
Bu Yönetmelik, Kurumun asli ve sürekli hizmetlerinde görevlendirilen ve kadro karşılığı sözleşmeli personel dahil olmak üzere memur statüsünde istihdam edilen personeli kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri