Nervürlü inşaat demiri, sıcak haddelenmiş çubuğun kontrollü soğuk bükümü ile üretilen, yüksek mukavemetli bir çelik türüdür. Bu çubuğun yüzeyinde nervürler olarak bilinen çıkıntılar vardır, bu nedenle Nervürlü inşaat demiri, nervürlü inşaat çeliği adı verilir.
NERVÜRLÜ İNŞAAT DEMİRİ NEDİR ? İnşaat Demiri, betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çeliğe inşaat demiri denir. Standart olarak 12 metre boyunda üretilir. Yüzeyindeki nervürler soğukta burularak imal edilir.
Nervürlü demir, karbon ve mangan elementlerinden oluşur. Dişli yapısı ile inşaat projelerinde güvenle kullanılabilir. Nervürlü demirin yüzeyinde girintiler ve çıkıntılı yapılar vardır. Bu girinti ve çıkıntılar sayesinde betonu daha sıkı tutar.
Gözenekleri, tesisatın daha kolay döşenmesine olanak verir ve yapı yüksekliğinden tasarruf edilmesini sağlar. Günümüz yapılarında nervürlü demirlerin tercih edilmesinin nedeni deprem felaketlerine karşı kolon ve kirişleri daha dayanıklı hale getirmesidir.
İlgili 29 soru bulundu
Demir aslında oldukça dayanıklı kimyasal bir elementtir. Dayanıklılığı sebebiyle sanayi, inşaat ve endüstri gibi pek çok alandaki üretimlerin hammaddesi olarak kullanılır. Demirin doğada yok olma süresi yaklaşık 100 yıldır.
2001 – İnşaatlarda nervürsüz demir kullanımı yasaklandı. 2002 – TS EN 206 Hazır Beton Standardı yayımlandı. 2004 – 20.04.2004 tarih ve 248 sayılı “Beton Dökümü ve Bakımında Uyulması Gereken Hususlar” konusunda hazırlanan genelge uyarınca hazır beton kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.
Avrupa inşaat demiri bilinen demir çeşitlerinden olsa da bu demirin deprem ve kasırga gibi yerlerde kullanımı daha kısıtlıdır. Çatı, merdiven ve diğer döşemelerde ise daha çok sac metal demiri tercih edilmektedir. Yüksek aşındırıcı alanlarda tercih edilen demir türü ise galvanizli demirlerdir.
Karbon çelik demiri, inşaat alanında siyah çubuk olarak da adlandırılan ve en sık kullanılan demirlerdendir. Neme ve suya karşı dayanıklılığı olan karbon çelik demiri kolay bir şekilde aşınmamaktadır.
Nervürlü inşaat demiri bu çeşitlerden en önemlisidir. Nervürlü inşaat deminin dişli yapısı yani nervürlü yapısı sayesinde betona daha sıkı bağlanır. Nervürlü inşaat demiri yapının mukavemetini arttır. Aynı zamanda depreme karşı da oldukça dayanıklıdır.
Nervürlü İnşaat Demiri Özellikleri:
Yüksek Kalite Malzeme: Nervürlü İnşaat Demiri, yüksek kaliteli çelikten üretilir ve sıkı kalite kontrol süreçlerinden geçer. Bu, ürünün dayanıklılığını ve uzun ömürlülüğünü sağlar. Mükemmel Dayanıklılık: İnşaat demirleri, ağır yüklere ve çevresel etkilere karşı dayanıklıdır.
Nervürlü Demirlerinin katlanabilme ve kaynaklanabilme özellikleri sayesinde, otoyol, gökdelen, metro, baraj, iş merkezi, gemi gövde yapımında ve binaların yapımında tercih edilmektedir. Bu demirler genellikle 12 m boyutunda üretilmektedir.
1 Ton demir Kaç Para? - Nervürlü İnşaat Demiri Fiyatı Q8 mm ve Q32 mm arası 1 ton fiyatı bu hafta ortalama 17.700,00 TL olarak hesaplanmaktadır.
inşaat demirlerinin betona daha iyi tutunabilmesi ve daha mukavemetli olabilmesi gayesiyle yüzeyinin homojen biçimde tırtıklı olarak üretilmiş hali.
Demir ve çelik arasındaki en temel fark, kimyasal temelde ortaya çıkmaktadır. Demir bir elementtir. Yani herhangi bir kimyasal çözülme yöntemiyle ayrıştırılamaz veya başka maddelerin birleşimiyle elde edilemez. Çelik ise, demir ve karbonun birlikte oluşturduğu bir alaşımdır.
Daha sonrasında yapılarda düz inşaat demirinin kullanılmasının birçok hasara yol açtığı ve betonla arasında iyi bir aderans oluşturulmadığı anlaşıldı. Böylelikle Nervürlü demirin üretilmesine ve kullanılmasına başlandı. Ülkemizde ise 1998 yönetmeliğinden sonra zorunlu oldu.
Projeye uygun, istenilen çap ve boylarda 12000mm standart nervürlü inşaat demirlerinden kesilerek tedarik edilir. Ayrıca özel istekler doğrultusunda, ince çaplı demirlerden (4,5mm - 11mm) nervürlü veya düz istenilen boylarda kesilen çubuklar sipariş tonajı veya adetine göre paketlenerek hazırlanır.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Bunun yanında yönetmeliğin vermiş olduğu kurallar doğrultusunda donatıya ait tahmin yapılabilir. Deprem Yönetmeliği kolonlarda boyuna donatı (demir) brüt alanı kesitinde %1-%4 arasında olarak belirtmiştir. Yönetmelik kolonlarda en az 4 adet 16'lık veya 6 adet 14'lük donatıyı öngörmüştür.
İnşaat Demiri, betonarme yapılarda kayma ve çekme gerilmelerini karşılamak amacı ile beton içine konulan, özel şekillendirilmiş çeliğe inşaat demiri denir. Standart olarak 12 metre boyunda üretilir. Yüzeyindeki nervürler soğukta burularak imal edilir.
Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Derneği Genel Sekreteri Mehmet Veysel Yayan, yaptıkları tespite göre Elazığ'da yıkılan binalarda nervürlü demir yerine düz demirler kullanıldığını, bunun da yıkımda ciddi bir etkisi olduğunu belirtmişti. Nervürlü demir, ülkemizde ancak 1998 yönetmeliğinden sonra zorunlu oldu.
Depremde en alt katta oturmak belki de sadece deprem anında çabucak dışarıya çıkmanız açısından mantıklıdır. Bir evi taşıyan binanın temeli ve kolonlardır. Bu sebeple temelin iyi mühendisler tarafından inşa edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca sağlam olması da önemlidir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri