ali / âli / âlî / عالى / عالي / عَال۪ي Üstün. Yüce.
Ali ismi Arapça علي şeklinde yazılır.
Arapça Ali ve Farsça Can kelimelerinin birleşmesiyle oluşan bu isim, bazen bir arada, bazen ayrı ayrı kullanılır. Arapçada Ali kelimesinin sözlük anlamı yücedir. Can sözcüğü ise ruh ve hayat kaynağı manasında kullanılır.
Ali Osmanlıca olarak علی şeklinde yazılır.
ali / âli / âlî / عالى / عالي / عَال۪ي
Yüce. Çok büyük.
İlgili 41 soru bulundu
Ali adı Arapça bir kelimedir. En çok Arap ülkelerinde kullanılsa da diğer Müslüman ülkelerde de kullanımı oldukça yaygındır.
Arapça ˁlw kökünden gelen ˁālī عالي "yüksek, üstün" sözcüğünden alıntıdır.
ala / alâ / âlâ / علاء / على
Yükseklik. Büyüklük.
Ali ismi dilimize Arap etkisiyle yerleşmiş bir sözcüktür. Yani Ali Arapça kökenli bir kelimedir. Derin manalar içermesi sebebiyle çocuklara Ali ismi verilmektedir. Yüce ve ulu anlamlarını taşımaktadır.
Muhammed Ali (doğum adıyla Cassius Marcellus Clay Jr.; d. 17 Ocak 1942, Louisville, Kentucky – ö. 3 Haziran 2016, Phoenix, Arizona), Amerikalı profesyonel boksördür.
Özel isimlere getirilen getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri ise kesme işareti ile ayrılır.
“Ali Bey, Ayşe Hanım" mı? "Ali bey, Ayşe hanım" mı? Yanıt: Büyük harflerin kullanımı için size derneğimizin kılavuzunu önereceğiz. “Dönemin Cumhurbaşkanı İnönü, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Veli, İş Bankası Genel Müdürü, Ali Bey, Ayşe Hanım …” biçimleri doğrudur.
Ali, erkek çocuklara verilen bir isim. Türkiye'de en çok kullanılan ikinci isimdir Ali. Tüik verilerine göre Türkiye'de ortalama 787.651 kişi tarafından kullanılıyor. Arapça'dan dilimize yerleşmiş bir isim olan Ali, bebek sahibi olacak pek çok anne baba tarafından tercih ediliyor.
“Yükseklik ve yücelik; şan, şeref, kuvvet ve kudret sahibi olmak” mânasındaki ulüv ve alâ' kökünden türetilmiş bir sıfat olup Kur'ân-ı Kerîm'de sekiz yerde Allah'ın ismi olarak geçer.
Ali isminin karakter özellikleri
Sağlam bir iradeye sahiptir ve başkalarının dediğinden çok, kendi aklındakini yapmaya eğilimlidir. Duygusal dünyası çok geniştir ve empati yeteneği gelişmiştir. Bu sebeple, çok sevilen ve popüler olan biridir.
Türk Dil Kurumu kaynaklarına göre ala kelimesi şapkasız olarak ala şeklinde yazılır. Fakat ikinci anlamı olan iyi, güzel olan anlamı şapkalı olarak âlâ şeklinde yazılır.
Bu kelime, elbette, çok iyi ve kesinlikle anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Pekala TDK Sözlük Anlamı Nedir? Pekala sözcüğünün TDK sözlük anlamı, Benzerlerinden aşağı olmayan, kesinlikle, elbette, çok iyi, dediğin gibi olsun ve öyle kabul edelim anlamlarında kullanılır.
Arya, kız ve erkek bebeklerde kullanılan bir isimdir. Unisex bir isim olmasından dolayı rengi de pembe-mavi olarak bilinmektedir. Kur'an'da geçmemesine rağmen dinimizce caiz olmasından dolayı ülkemizde sık sık tercih edilmektedir.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Hz. Ali İslâm dünyasında yaygın biçimde Haydar, Haydar-ı Kerrâr, Haydarullah, Esedullah, Şîr-i Yezdân, Şîr-i Hudâ ve Allah'ın aslanı lakaplarıyla tanınır.
Ali ismi yüce, yüksek ve ulu anlamını taşımaktadır. Ayrıca Ali dinimizde dört halifeden birisidir. Ali Hz. Muhammedin damadı olarak bilinmektedir.
Kendisine Hazreti Peygamber tarafından verilen "Ebu Türab" lakabından başka "el-Murtaza", "Allah'ın aslanı" ile zulüm ve haksızlıklar karşısında geri atmaması sebebiyle "Haydar-ı Kerrar" gibi lakapları vardı.
Ali b. Ebû Tâlib ortaya yakın kısa boylu, koyu esmer tenli, iri siyah gözlü olup, sakalı sık ve genişti; yüzü güzeldi, gülümserken dişleri görünürdü. Kendisine Hz. Peygamber (asm) tarafından verilen “Ebû Türâb” lakabından başka “el-Murtazâ” ve “Esedullâhi'l-gâlib” gibi lakapları da vardır.
Ali (ra) peygamber değildir; Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm)'in ashabı, damadı ve dördüncü halifedir. Hz. Ali (ra), Resulullah (asm)'ın amcasının oğlu, damadı, dördüncü halife.
Ali isminin yanına ikinci isim olarak ise Asaf, Emir, Can, Çınar, Eren, Emre, Haydar, İsmail, Hikmet, Kemal, Murat, Rıza, Osman, Yiğit, Uğur, Dursun, Demir, Yusuf, Mehmet, Metin, Mert ve Poyraz isimleri önerilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri