Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Trüf mantarı, orman, tarım ve gıda sektörü açısından büyük önem arz etmektedir. Ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarı yetiştiriciliği bu özelliği ile farklı sektörlerden sermaye transferine konu olmaktadır.
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Trüfler, mantarlar aleminin Ascomycetes sınıfına giren ve bilinen mantarların aksine şapkalı mantarlara benzemeyen toprak altında yetişen bir türdür. Trüf, 5 ile 20 santimetre toprak derinliğinde yetişmekte ve kendiliğinden toprak üzerine çıkmayan, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır.
Uygun toprak dediğimiz zaman, kireçli (ph7-9) ve süzek olması çok önemlidir. Verimsiz taşlı ama kireçli topraklar diğer tarımlar için iyi bir toprak yapısı oluşturmamasına rağmen trüf tarımı için ideal bir yapı sunar. Uygun iklim olarak Akdeniz iklimini örnek gösterebiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir. Saklama ortamında kokudan etkilenen yoğurt, süt, kesilmiş karpuz gibi gıdalarınızı trüf mantarı ile aynı dolapta tutmayınız çünkü kokusu bu gıdalara geçer.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
Çok Pahalı Trüf Mantarı
Dünyanın en lüks restoranlarının menülerini süsler. Tadı ve kokusu, onu özel kılan nedenler arasındadır. Bu denli pahalı olmasının bir nedeni de az miktarda toplanıyor olmasıdır. Fransa, İtalya, İspanya ve İsveç gibi ülkelerde trüf mantarı hakkında çok kapsamlı yoğun araştırmalar yapılır.
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Eylül-Ekim aylarında görülmeye başlar. Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır.
Küçük bir alan Kuzu Göbeği yetiştirmek için yeterlidir. Toprağın temizlenmesinin ardından yapılacak olan Odun külü, turba yosunu, alçı ve karaçam talaşını(ağaç kabuğu) karışımı yedirilerek üstüne de kül atılmalıdır. Ardından toprağın iyice çapalanmasının ardından mantar tohumları serilerek büyümeleri beklenmelidir.
Eğer kendiniz yapıyorsanız yalnızca mantar kompostunun verimli hale gelmesi 30 gün sürer. Kompost oluşumundan sonra 18-20 gün arası kuluçka süresi bulunan kültür mantarı, bu sürecin ardından yaklaşık 15 gün sonra hasat için uygun noktaya gelir.
"Toprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir. Özellikle de trüf mantarı faydaları ile hem cinsel gücü yükseltebilirsiniz hem de enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.
Beyaz trüf mantarı çiğ olarak makarna, salata ve yumurtanın üzerine rendelenerek tüketilir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Dünyanın en pahalı mantarlarından biri olarak bilinen “trüf”ü, özel eğitimli köpekler buluyor. Yüksek koku duyuları ve hareketli halleriyle arazide dolaşan radar köpekler toprağın altındaki mantarı saniyeler içinde tespit ediyor.
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ila 20 cm toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Yoğun kokusunun yanında eşsiz bir aromaya sahiptir. Dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Her biri farklı görünümde olan trüf mantarı eşsiz bir aromaya sahiptir. Protein içeriği oldukça yüksektir. Etten daha fazla proteine sahiptir. Ayrıca içerisindeki C vitamini, fosfor, demir, manganez, kalsiyum açısından da oldukça zengin ve besleyicidir.
Beyaz trüf mantarının (La truffe blanche du Piedmont) tadı ve aroması biraz toprak kokusuna baharat ve sarımsak kokuları esintileri karışmış gibidir. Trüf mantarı zaten tadından çok aroması için aranır. Kısacası seks kokar."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri