TS 500 (Anonim, 1984; 2000) “Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları” standardı olup, ülkemizde betonarme yapıların tasarım ve yapımı ile ilgili genel kuralları kapsamaktadır. 1984 den beri kullanımda olan bu standart günün gereklerine göre düzeltmeler yapıldıktan sonra Şubat 2000 tarihinde yenilenmiştir.
Standard Detayı Kapsam : Bu standard betonarme yapı elemanları ve yapıların kullanım amaç ve süresine uygun güvenlikte tasarlanması hesaplanması, boyutlandırılması ve yapımı ile ilgili kural ve koşulları kapsar.
Madde 1- Türk Standardları Enstitüsü tarafından hazırlanan TS 500 "Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları" Standardı Resmi Gazete'de yayımı tarihinden itibaren (3) ay sonra mecburi olarak uygulanacaktır.
Eski adıyla "Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları" yeni adıyla "Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları" isimli TS 500 standardı son olarak Şubat 2000 tarihinde yeniden düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.
- Bu standard, Türk Standardları Enstitüsü'nün İnşaat Hazırlık Grubu'nca TS 500 (1984)'ün revizyonu olarak hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulunun 22 Şubat 2000 tarihli toplantısında kabul edilerek yayımına karar verilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
TS500 Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları, TS 11222 Hazır Beton ve TS EN 206-1 Beton standartlarında, yapılarda kullanılacak betonlar, karakteristik basınç dayanımlarına göre sınıflandırılmıştır.
Siz ne düşünüyorsunuz? Acı bir tecrübe olarak 99 depremini beton dayanıklılık alt limitinin yükseltilmesi için milat sayabiliriz. 99 depremi öncesinde ağırlıklı kullanılan betonlar c14, c16, c18 iken 2000 yılından sonra deprem yönetmeliğinde de minimum şart olan c20 sınıfı beton dökülmeye başlandı.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Betonun Yerleştirilmesi
Beton döküldüğü bölgeden en fazla 3 m'ye kadar yayılabilir. tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Kolonun silindir beton basınç dayanımı; fc=24.13 MPa, çelik akma dayanımı; fy=357.16 MPa olarak verilmektedir.
TS 500 (Anonim, 1984; 2000) “Betonarme Yapıların Tasarım ve Yapım Kuralları” standardı olup, ülkemizde betonarme yapıların tasarım ve yapımı ile ilgili genel kuralları kapsamaktadır. 1984 den beri kullanımda olan bu standart günün gereklerine göre düzeltmeler yapıldıktan sonra Şubat 2000 tarihinde yenilenmiştir.
Betonarme ile ilgili şartnamelerde net beton örtüsü adıyla anılan paspayı: “Bir beton elemanının içinde bulunan en dış donatının dışında beton bitim yerine kadar ölçülen kalınlık” olarak tanımlanmaktadır.
Kirişli Döşeme (Plak Döşeme) Nedir? En az bir kenarı kirişe oturan plaklardır. Kirişli döşeme (plak döşeme), yükleri ve kenarları çok büyük olmayan hacimlerde genellikle tercih edilirler. Konut tipi yapılarda (odalarda) sıklıkla kullanılan döşeme tiplerindendir.
Bu sayede kenetlenme tam olarak gerçekleşir. Kritik perde yüksekliğinde metrekare başına 10 adet çiroz kullanılır. Kritik perde yüksekliğinin dışında metrekare başına 4 adet çiroz kullanılır. Çirozlar donatıyı içerden değil dıştan sarmalıdır.
TS 708 / EN 10080 standardı, betonarme yapılarda kullanım için çubuk, kangal (çubuk, tel) ve doğrultulmuş kangal biçimlerde imal ve teslim edilen kaynaklanabilir ve kaynaklanmaz donatı çeliğinin performans özelliklerine ilişkin genel gerekleri ve tarifleri kapsar.
Çirozlar, her iki uçlarında mutlaka boyuna donatıları saracaktır. Etriyeler ve çirozlar beton dökülürken oynamayacak biçimde sıkıca bağlanacaktır.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Subasman kalınlığı ne olmalı? Subasman kalınlığı bulunduğunuz bölgenin yağış durumuna ve su yükselti riskine göre belirlenir. En yaygın kullanılan subasman yüksekliği 50-80 cm arasında olanlardır.
Eğer 1 metreküp beton 5 cm kalınlığında dökülecekse 20 metrekare yer kaplar. 1 metreküp betonun kaç metrekare yer kaplayacağını sizler için derledik. 1 metreküp beton 5 cm kalınlığında dökülürse 20 metrekare yer kaplamaktadır. Eğer 20 cm kalınlığında dökülürse bu sefer de 5 metrekare yer kaplar.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Etriyeler aralıkları 10 cm'den fazla olamaz. Kolonun kirişle birleştiği yerde 1.5 d (d = kiriş derinliği veya daha fazla olan yerlerde etriye aralığı 1,5 misli olabilir. Minimum etriye oranı ise % 0.2 den az olamaz, AIJ 71'e göre beton ve çelik emniyet gerilmeleri dep- rem anında % 50 artırılabilir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri