ISO 9000, kalite güvence sisteminin geliştirilmesi, uygulanması ve etkinliğinin iyileştirilmesi ve müşteri şartlarının karşılanması yoluyla müşteri memnuniyetinin arttırılması için proses yaklaşımının benimsenmesidir.
ISO 9000 Kalite Standartları Serisi, kuruluşların kaliteye önem verdiğini ve kalite ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini müşterilerine kanıtlayacak etkin bir kalite sistemini kurulması , dokümante edilmesi ve sürekliliğinin sağlanması konusunda yol gösterir.
TS EN ISO/IEC 17020 standardının gerekliliklerine uygun çalışan muayene firmalarının akreditasyonunu sağlayan belgedir. Yeterlilikleri denetlenip akredite olmak isteyen muayene kuruluşları bunun için TÜRKAK Türk Akreditasyon Kurumu'na başvurur.
EN NEDİR? EN (Europeane Norm),Avrupa Standartlarının kısaltmasıdır. EN Avrupa Birliği'nde Standartlar arasında harmonizasyonu sağlamak için oluşturulmuştur.
ISO 9000 serisi, kalite yönetim sistemi için gerekli olan temel prensipleri belirler. Bu prensipler arasında liderlik, müşteri odaklılık, çalışanlarla ilgili yaklaşım, süreç yaklaşımı, sürekli iyileştirme, karar verme ve ilişkili taraflarla ilişkiler yer alır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu standard, tederikçinin tesis edilmiş bir tasarıma uygun ürün temini konusunda yeterliliği kullanılan kalite sistem şartlarını belirtmektedir. Belirtilen şartlar üretimden servise kadar bütün aşamalarda öncelikle uygunsuzlukların önlenerek müşteri memnuniyetinin sağlanması amacına yöneliktir.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri beklentileri, ihtiyaçları ve mevzuat şartlarını karşılama yolu ile müşteri memnuniyetinin artırılmasını öngören dünyaca kabul görmüş bir kalite yönetimi sistemi biçimidir.
ISO, Türkçe açılımı ile Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu, İngilizce açılımı ile (International Organization for Standardization) anlamına gelir. ISO için, küçük veya büyük çaplı her türlü işletme için gerekli olan standartlar topluluğudur diyebiliriz.
EN nedir? EN (European Norm), Avrupa Standartlarının kısaltmasıdır.
ISO 9001 belgesi almak için öncelikle ISO 9001 belgelendirme sürecini başlatmanız gerekmektedir. Bunun için ISO 9001 belgelendirme kuruluşlarıyla iletişime geçmeniz önemlidir. Dilerseniz sizler için akredite kuruluş bulmada yardımcı olabiliriz. Belgelendirme kuruluşları, genellikle bir başvuru formu talep ederler.
TSE' ye göre; bir ürün ya da hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayalı özelliklerinin tümüdür. Kalite, tüketicilerin beklentilerinin karşılanma derecesidir. Kalite, kullanıma uygunluktur (J.Juran).
ISO 9000, kalite yönetim sistemleri içerisinde en iyi prosedürleri, standartları ve yönergeyi ortaya çıkarmaktır. Uluslararası Standardizasyon Örgütü tarafından yayınlanan, evrensel olarak anlaşılabilir ve kabul görülebilir kalite standardını tamamlayan mal ve hizmetlerin üretimini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Böylece işletme ve organizasyonları, sahip oldukları ISO kalite belgeleriyle yönetim sistemlerini iyileştirir, bununla birlikte üretim ve satış hedeflerini daha kolay gerçekleştirir. ISO belgesi almak zorunlu değildir, her organizasyon kendi yararına olduğunu düşündüğü bir ISO kalitesine sahip olabilir.
TSE'nin kabul edip yayınladığı bu standartlar Türkiye'de TS ya da TS EN ön ekiyle bilinmektedir. EN yani Europeane Norm, Avrupa Standartlarının kısaltmasıdır ve Avrupa Birliği'nde Standartlar arasında harmonizasyonu sağlamak için oluşturulmuştur.
International Organization for Standardization (ISO), dünya çapında standartları geliştirmek, uluslararası iletişim ve iş birliğini artırmak ve uluslararası ticaretin adil büyümesini teşvik etmek amacıyla 1947 yılında kurulmuş olan bir sivil toplum kuruluşudur.
ISO, 23 Şubat 1947 yılında kurulmuş olan(Uluslararası Standart Organizasyonu) kalite yönetim sistemleri standartıdır. En çok rağbet gören ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile beraber 8 ISO Belgesi vardır.
Yönetim sistemleri konusunda yetkili bir belgelendirme kuruluşu denetiminden bahsediyordur. Belgelendirme kuruluşu tarafından iso belgelendirme denetimi söz konusudur. Bunun için baş denetçi /denetçiler tarafından denetim gerçekleştirilmesinden bahsetmektedir.
ISO Belgesi orta ve küçük işletmeler için çok önemlidir
İşletmeler, ürünlerinin pazar ve piyasa koşullarında kabul görmesini sağlamak için standartları karşılamalıdır. CE ve ISO belgeleri gibi sertifikalara sahip olmak, hizmet ve ürün sağlayan şirketler için önemli bir yatırım anlamına gelebilir.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi, enerji uzmanları tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde, enerji yönetim sistemi oluşturulması, enerji tasarrufu yapılması, enerji giderlerinin düşürülmesi ve çevreye duyarlılığı teşvik eden süreç ve sistemlerin oluşturulmasını, sürdürülebilirliğini sağlar.
9001: ISO tarafından standardın hangi alan ve konuda olacağını belirlenen kalite serisidir. 2015: Standartta yapılan son değişiklik tarihini ifade eder. ISO tarafından yapılır ve standartları günümüz anlayışına daha uygulanabilir hale getirmek için revize yapılır.
ISO 9001:2008 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
ISO 9001 ise etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standarttır. Kuruluş bu standardın şartlarını sağladığında ISO 9001 belgesini alabilir. Belge kuruluşun ürün ve hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir standarda uygun olarak üretildiğini gösterir.
ISO 17021 Sistem belgelendirme hizmeti sunan kuruluşlar için akreditasyon şartlarını belirleyen standarttır. Aynı zamanda akreditasyon kuruluşlarının sistem belgelendirme hizmeti sunan kuruluşların yetkilendirilmesinde referans olarak aldığı standarttır.
ISO 9001 standartları, ISO tarafından uluslararası standart olarak yayınlanan ve birçok ülkede belgelendirme modeli olarak uygulanmakta olan bir uluslararası kalite yönetim sistemidir.
Iso 16949 Nedir? Otomotiv sektörüne yönelik sürekli iyileştirme ve hataların önlenmesi, atıkların azlatılması ve tedarik zinciri için tasarlanmış bir standarttır. Uluslararası Otomotiv Görev Gücü (IATF) ve Uluslararası Standardizsayon Kurumu ISO trafından Mart 2002 tarihinde yayınlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri