Şeytan Sofrası girişi ücretsiz. Şahsi aracınla gelirsen otopark ücreti mevcut. Şeytan Sofrası giriş otopark ücreti 2022 yılı için 30 TL olarak belirlenmiş. Şeytan Sofrasını her saat ziyaret edebilirsin fakat özellikle akşam 18.00 sonrası oldukça kalabalık olduğunu söylemeliyim.
Şeytan Sofrası, gün batımı saatlerine doğru oldukça popülerleşmektedir. Bu sebeple yoğunluk arttığından tepeye ulaşım da zorlaşmaktadır. Güneşin batışının keyfini yaşamak üzere Şeytan Sofrası, muhteşem bir nokta olarak değerlendirilmektedir.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
ŞEYTAN SOFRASI NEREDE? NASIL GİDİLİR? Ayvalık merkezine 8 kilometre mesafede bulunan tepeye ulaşım için belirli saatlerde Sarımsaklı'dan minibüsler geliyor.
Şeytan Sofrası: Sarımsaklı merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, ilginç efsaneleri ve muhteşem kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Şeytan Sofrası yer alıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir.
Şeytan Sofrası Ayvalık ilçe merkezine yaklaşık olarak 8 km, Küçükköy'e 6 km uzaklıkta bulunuyor. Cunda Adası'ndan Şeytan Sofrasına ulaşmak ise 9 km ve yaklaşık 20 dk sürüyor.
Ayvalık Cumhuriyet ile birlikte ilçe olmuş, Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.adının yabani ayva anlamına gelen “ayvada”, veya bir midye türü olan beyaz midyeye verilen ad olan “ayvada” dan ya da Midilli adasında olup, Ayvalık anlamına gelen “Kydonie” köyünden esinlenerek konulduğu kayıtlarda belirtilmektedir.
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Şeytan Sofrası, Ayvalık: Güneşin En Güzel Olduğu Yer
Şeytan Sofrası, bunlar arasında en popüler olanlardan biri. Dünyada en güzel gün batımı izlenecek yerler arasında geçen Şeytan Sofrası, Ayvalık ile Sarımsaklı arasına konumlanmış.
Ayvalık merkezden her 30 dakikada bir hareket eden Ayvalık Belediyesi'ne ait otobüsler, sabah 06.30 ile gece 01.00'a kadar Cunda ile Ayvalık arasında karşılıklı seferler düzenliyor. Aynı şekilde 07.00-01.00 saatleri arasında taksi dolmuş ve taksi seçenekleriyle de Ayvalık'tan Cunda Adası'na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Üç ayağı olduğuna inanılan şeytan, kaçarken ayaklarından biriyle bu tepeye basarak o dev izi bırakmış. Şeytanın üç ayağından birinin Kaz Dağları'nda, birinin Midilli'de diğerinin de Ayvalık'ta olduğuna inanılır.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Cunda ya da Alibey Adası (Yunanca: Μοσχονήσι Moshonisi, Grekçe: Εκατόνησα Hekatonisa), idari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada.
Ayrıca Ayvalık'taki Şeytan Sofrası ve Erdek ilçesi sınırlarındaki Kapıdağ Adası çiftli tombolo ile karaya bağlanarak birer yarımadaya dönüşmüş durumdadır. Alibey ve Patrik adaları da tombolo ile birleşerek bugün Alibey adası olarak anılan önemli bir doğa güzelliğini oluşturmaktadır.
İlçe merkezinin 8 kilometre güneyinde, Küçükköy beldesinde bulunan 124 metre yüksekliğindeki kayalık tepe, turizme açıldığı 1966 yılından bu yana Şeytan Sofrası adıyla biliniyor.
Şeytan Tanrı'ya veya dünyaya karşı duran kötü bir varlıktır. Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam'da dünyadaki kötülüklerin baş faili olarak kabul edilir. Diğer dinlerde ve kültürlerde, Şeytan mutlak kötülük fikrini taşıyan bir varlık olabilir.
CUNDA ADASI KESİN KORUNACAK HASSAS ALAN İLAN EDİLDİ
Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde bulunan Cunda Adası Doğal Sit Alanı'nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi kararlaştırıldı.
Tarihte Cisthna, Taliani ve Kydonia olarak adlandırılmış çok eski bir yerleşim merkezi olan Ayvalık'a ilk yerleşenler, Misyalılar' dır. Yunan adalarından göçen milletler, Edremit Körfezi'ndeki adalarda koloniler kurmuşlardır.
Ege bölgesinde yer alması nedeniyle kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kuraktır. Lodos ve poyraz rüzgârları hâkimdir. Özellikle tüm çevre bölgeler, yazın kavurucu sıcakta iken Ayvalık'ta batıdan esen İmbat rüzgârı ilçeyi serinletir. Bazı yazlarda meltem rüzgârları eser.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
1988 yılı yapımı Av Zamanı filminin başrollerini Aytaç Arman, Şerif Sezer ve Zihni Küçümen paylaşmıştı. 12 Eylül zamanını konu alan filmin çekimleri Ayvalık'ın Cunda Adası'nda gerçekleştirildi.
Cunda, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi sınırları içerisinde konumlanmış bir ada. Ege Denizi'nde bulunan en büyük dördüncü ada olma ayrıcalığına sahip Cunda, Ayvalık Merkez'e 20 dakikalık sürüş mesafesinde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri