Mi'râciyyelerde anlatıldığına göre tûbâ cennetteki ağaçların en büyüğüdür. Kökü arştadır. Dalları cennet halkının meyvelerini kolayca toplayabilmesi için cennetin üstünden zemine doğru sarkmış, ters duran bir ağaçtır.
Tuba'nın bir cennet veya cennette bir ağaç olduğu şeklinde değişik rivayetler yapılmıştır. Kurtubî gibi müfessirlerin katılımı ile yaygın olan görüş ağaç olduğu şeklindedir. Bu ağacın kökü yukarıda, dalları aşağıda olan büyük bir ağaç olduğuna inanılır. Meyvesinin hiç tükenmediği de rivayet edilir.
Meşrutiyet dönemindeki tartışmalar önem arz etmektedir. Tartışmada, Emrullah Efendi, eğitimde yenileşmenin yükseköğretimden başlatılması gerektiğini “Tûbâ Ağacı Nazariyesi” teorisi ile savunmuştur. Satı Bey ise bu teoriye karşı çıkarak eğitimde yenileşmenin ilkokuldan başlatılmasının daha iyi olacağını ifade etmiştir.
Tuba ağacı, gerçekte var olmayan ve rivayetlere dayanan bir ağaçtır. Ağacın cennette bulunan bir ağaç olduğu düşünülmektedir. Bu ağaç ile ilgili bilgiler ise hadisler yardımıyla öğrenilmiştir. Verilen bilgilere göre oldukça farklı özellikleri olan ve sınırsız meyve veren bir ağaç olduğu söylenmektedir.
Kur'ân-ı Kerîm'de Tûbâ şöyle geçmektedir: “İman edip güzel amel edenler için Tûbâ ve dönüp gidecek güzel yurt vardır.” 1 Âyette geçen “tûbâ” hakkında İbn Abbas, Cennet veya Cennette bir ağaç diye rivat etmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Buna karşın Ehl-i sünnet müfessirlerinin büyük bir çoğunluğu rü'yâyı İsrâ gecesi Hz. Peygamber'e gösterilen olağanüstü haller olarak, lanetlenmiş ağacı ise cehennemin dibinde yetişen zakkum ağacı olarak yorumlamışlardır.
mitolojiye göre cennette iki yasak ağaç vardır biri , bilgi ağacı diğeri ise hayat ağacıdır. havva ile adem'in dokunduğu ağaç bilgi ağacıdır . hayat ağacını ise havva ile adem 'in bu hatasından sonra tanrı saklamıştır.
Türkçe kökenli bir isim olan Eliz, son dönemde popüler bir kız çocuk ismi olmuştur. Bu isim, birçok anlamı içermektedir. Bazı eski metinler, Eliz isminin cennetteki bir ağaç olduğundan bahsetmektedir. Bu ağaç, cennetteki en görkemli ve büyük meyve ağacıdır.
Cennetteki her evde bu ağacın bir dalı mevcuttur (İbn Kesir, Tefsîru'l-Kur'ani'l-Azîm, İstanbul 1985, IV, 376-378). Hadis-i şeriflerde geçen Tubâ ağacı ile ilgili özellikler Allah'ın sonsuz kudretine delâlet eder. Buna iman, bolca sevabı gerektiren gaybe iman kapsamına girer.
Emrullah Efendi'nin Tuba Ağacı Nazariyesi olara bilinen bu ya laşımına göre, ül enin ihtiyaçları göz önüne alınara eğitim ıslahatına yü se öğretimden başlanmalıydı. Ona göre, önceli le yü se o ullar açılmalı, üniversite (darülfünun) ileri bir seviyeye taşınmalıydı.
Cennette ağaçlar, asmalar, palmiyeler, en güzel meyveler bulunur. Birçok Âyet-i kerime'lerde gölgelerden, dallardan, sarmaş dolaş olmuş koyu yeşilliklerden, meyveleri kolayca toplanabilen ağaçlardan bahsedildiği gibi; hususi olarak hurma, nar, reyhan, kiraz, muz gibi ağaç ve bitkilerden söz edilir.
Birinci görüşte Tuba, cennetteki bir ağacın adıdır. Hz. Peygamber'in bu ağaç hakkında şöyle dediği rivayet edilir. “Tuba cennette bir ağaçtır.
Kökeni Arapça olan Tuba ismi birden fazla anlamı üzerinden ele alınmaktadır. - Kökleri yukarıda ve dalları aşağıda olan cennet ağacı. - En güzel, en iyi ve hoş. - Müjde, mutluluk ve baht.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Tûbâ müslüman milletlerin kültür, sanat ve edebiyatında kökü Hz. Peygamber'in makamı olan "vesîle" cennetinde, dalları en üstten alta doğru bütün cennet tabakalarına ulaşacak şekilde tasavvur edilen ağaçtır.
Her ne kadar Kuran'da bu ağaca özel bir isim verilmemiş olsa da, Tevrat'ta bu ağaçtan “Hayat Ağacı” olarak bahsedilmektedir. İslam'da Cennet'teki Tuba Ağacı 'da, hayat ağacına benzer bir form ile ortaya çıkar. Bu konuda çeşitli tefsir bilginlerinin farklı görüşleri vardır.
Kadınlar eşleriyle birlikteler bekâr olanlara da ğilmanlar verilir. Bu genelleme doğru olmaz. -Dünyadaki eşler ahirette de eşlerimiz olacaktır. -Kadın birkaç evlilik yapmışsa son evlendiği erkeğin eşi olacaktır.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Peygamber'in makamı olan “vesîle” cennetinde, dalları en üstten alta doğru bütün cennet tabakalarına ulaşacak şekilde tasavvur edilen ağaçtır. Nahl-i tûbâ, tûbâ-yı cinân diye de anılır.
Minel son zamanların en popüler ve en beğeni toplayan isimlerinden biridir. Anlamı ise 'cennetteki inci tanesi' şeklinde geçmektedir.
Kuran'da geçen cennet çiçeklerini bazılarının adları şunlardır: Sidelya, Belinay, Dalya, Gonca, Sad-berg. Sadece çiçekler değil cennette birbirinden özel ve güzel başka bitkiler, ağaçlar da bulunmaktadır. Bu ağaçlardan birisi de Hz. Muhammed'in pek sevdiği sudan ağacıdır.
Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır. Yunan mitolojisinde eski insanların bütün meyvelere aynı ismi takmaları sonucu elma olarak adlandırılmış olduğu varsayılmaktadır. Yasak elma o zamanlardan kalma bir mitolojik isimdir.
İnançlara göre, elma, insanoğlunun işlediği ilk günahın meyvesidir. Şeytan, yılan kılığına girip ilk kadın Havva'ya yasak meyveyi koparıp verir. Havva, elmayı yer ve daha sonra da Adem'e sunar. Halk efsanelerine göre, Adem'in boğazını durur bu ilk yudum, oradan da erkeklerde Adem elması olur.
Adem ve Havva bu ağaca yaklaştıkları takdirde o meyvedeki cezbe onların iradesini yemek yolunda sarf etmelerine sebep olacaktır. Zira meyve çok etkili bir çekim özelliğine sahip, çok kıymetli bir meyvedir. Meyve insan ve insan nesli için o kadar değerli ve kıymetlidir ki, Allah'ın yasak emrinde de bu açıkça görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri