Türkiye genelinde en yaygın kullanılan soyadlarının ilk üç sırasında Yılmaz, Kaya ve Demir yer alıyor. Yılmaz soyadlı 1 milyon 580 bin 313, Kaya soyadlı 1 milyon 154 bin 158, Demir soyadlı 1 milyon 105 bin 381 kişi var. Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın ve Özdemir de en çok kullanılan soyadlar arasında.
Dünyada en çok kullanılan soyadı Çin'deki 'Wang' ismi olurken, Türkiye'de ise birinciliği yine 'Yılmaz' aldı.
Diyarbakırlı Mehmet Neytullah Uçarturnagurbetgezer de Türkiye'de en uzun soyadın kendisinde olduğunu iddia ediyor ancak Uçarturnagurbetgezer'in soyadı, "Ayyıldızlı Kırmızı Bayrak Taşıyan Kahramanoğlu" soyadından harf sayısı olarak daha az kalıyor.
TÜİK'e göre Türkiye'de en çok kullanılan soyadlar sırayla şunlar: Yılmaz, Kaya, Demir, Çelik, Şahin, Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir.
Kanun layihası üzerinde TBMM'de görüşmelere 16 Haziran'da başlanmış, 2525 sayılı, 15 maddelik Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934'te kabul edilmiştir. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk'ün öz adından başka soyadı taşıması zorunlu tutuldu.
İlgili 38 soru bulundu
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
EN ÇOK 'YILMAZ' SOYADI KULLANILIYOR
En çok kullanılan diğer soyadlar ise Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan ve Şimşek oldu.
hoşman . varolan az sayıda hoşman da akrabamız zaten . valla da billaha da vardi.
Ancak 27.12.1934 tarihli 2891 sayılı Soyadı Nizamnamesi'nin 5. maddesine göre de “Yeni takılan soyadları Türk di- linden alınır.” Nizamname'nin 7. maddesine göre “Yabancı ırk ve millet isimleri soyadı olarak kullanılamaz.” Dolayısıyla anayasaya aykırılığı ileri sürülen kural Türkçe dışında bir dilde soyadı alınmasını ...
muriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleri ile umumi edeplere uygun olmayan veya iğrenç ve gülünç olan sözcükler soyadı olarak kullanılamaz.
Madde 17 – (Değişik: 25/3/2009-2009/14848 K.) Kadın evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.
Bir kamu kurumunda işçi olarak çalışan 4 çocuk babası 59 yaşındaki Uçarturnagurbetgezer, babasının sürekli gurbette olmasından dolayı seçtiği 20 harften oluşan soyadını 37 harfe çıkarmak istiyor. Türkü sözü gibi soyadına sahip olan Uçarturnagurbetgezer, duyanları şaşırtan soyadıyla tanınmanın mutluluğunu yaşıyor.
1,37 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de epey sınırlı bir soyadı çeşitliliği var. Kamu Güvenliği Bakanlığı'na göre 6 bin civarı farklı soyad mevcut. Bunlardan 100 tanesiyse toplumun yaklaşık yüzde 86'sı tarafından kullanılıyor.
Ermenilerde en yaygın olanı, 'oğlu' anlamına geldiği varsayılan 'yan' ekiyle biten soyadlarıdır. Daha eski dönemlerde 'uni' ile biten soyadları görülür; kişinin bu soyadını taşıması, eski aristokrat ailelerden geldiğini gösterir.
En çok düzeltilen soyadları ise 6 bin 550 Top, 3 bin 531 Koyun, 2 bin 432 Satılmış, 2 bin 115 Çoşkun, 2 bin 17 Çakal, 1830 Deli, 1729 Uğuz, 1707 İşik, 1695 Çıplak, 1442 Kör oldu.
İsimlerin vikipedisi olarak nitelendirilen Forebears adlı internet sitesi üzerinden dünya üzerinde sizinle aynı soyadını taşıyan insanların sayısı ve nerede bulundukları sorusunun cevabını bulabilirsiniz. , dünya üzerinde 11 milyon soyadının haritasını ziyaretçilerle paylaşıyor.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.
Ad ve soyad ile hitap etme yöntemi, bireylerin cinsiyetlerinden bağımsız olarak kullanılabilen, resmi ve saygılı bir yöntemdir. Bu nedenle, kadınlara hitap etmek için ad ve soyad kullanımı da oldukça yaygın ve kabul görmüş bir şekildir. Genellikle iş hayatında, akademik ve resmi ortamlarda tercih edilir.
“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır; ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir.”
Kişi adları, söz konusu 556 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de tecil edilebilecek marka olarak belirtilmiştir. Kişinin hem öz adı, hem soyadı, hem de öz adı ve soy adının birlikte bulunduğu şekilde adı marka olarak tescil edilebilir.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Dedesi Feyzullah Efendi'nin taşıdığı “Sofuzâde” lakabının, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adlarından ve ailenin hatıralarından yola çıkıldığında, Atatürk'ün anne soyu Konya/Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da Konyarlar olarak Rumeli'de anılan Yörüklere dayandığı anlaşılmaktadır.
İnsanların kafasında karışıklık yaratmaması için hem "Kemal Atatürk" hem de "Kamâl Atatürk" adıyla kendisi için basılan kimliği aynı anda kullanmıştır. Kemal isminin Arapçadaki orijinal hali "Kamal" olmakla birlikte sözcük kökeni "Kamāl" olarak geçmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri