İKTİSADA GİRİŞ I DERS 6. TÜKETİCİ FAZLASI: Bir tüketicinin belirli miktarda X malı satın almak için ödemeye razı olduğu para miktarı ile fiilen ödediği para miktarı arasındaki farka, tüketici fazlası-tüketici rantı-tüketici artığı denir.
Tüketici fazlası veya alıcının fazlası, tüketicinin bir ürünü satın aldıktan sonra bir fazlalıkla sonuçlandığı piyasa durumunu ifade eder.
4.1 Tanım: Tüketicinin rantı: bir satın alıcının bir mal için ödemeye razı olduğu eksi satın alıcının ürün için ödediği gerçek miktar ( içgüdüsel olarak: “ ürünü satın aldıktan sonra tüketicilerin ceplerinde ne kaldığı”). Tüketicinin rantı tüketicinin elinde kalan miktarı temsil eder.
Bir piyasadaki aynı malın tek bir fiyat olması nedeniyle üreticiler kazanç sağlar. Bu kazanç üreticinin rantıdır. Piyasa fiyatı ne kadar yüksek olursa üretici o kadar yüksek rant elde eder.
ÜRETİCİ FAZLASI
elde ettiği para miktarı ile aynı miktarda X malını üretmek için elde etmeye razı olacağı para miktarı arasındaki farka üretici fazlası/artığı/rantı denir».
İlgili 32 soru bulundu
Tüketici artığı, ödenen fiyat ve sağlanan marjinal fayda arasındaki fark.
Piyasada her malın ve hizmetin belirli bir fiyatı, o fiyat içinde talep edilen belirli kişiler bulunmaktadır. Bir malı satın almak isteyen kişi ve kişilerin daha fazla fiyat vererek alma isteğinin oluşmasına ve farkların toplamı ile tüketici artığı oluşmaktadır.
Eğer pazarı, yani üreticilerin tamamını düşünecek olursak buradaki alanın tamamını alıyorlar. Buradaki alan, fırsat maliyetinin üstünde ellerine geçen değeri gösteriyor. Bunu üretici fazlası olarak adlandırıyoruz. Üretici fazlası, veya üretici artığı dendiğini de duymuş olabilirsiniz.
(Excess supply, surplus) Bir piyasada belirli bir fiyat düzeyinde üreticilerin satmaya hazır oldukları mal miktarının, tüketicilerin satın almaya hazır oldukları miktardan daha fazla olması durumudur.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Denis Diderot (1703 – 1784), ünlü bir Fransız yazar ve filozoftur. Aydınlanma Çağı'nın en önemli kişilerinden birisi olarak kabul edilir.
Rant hesaplamasında, ayın miktarda sermaye ve emeğin, aynı büyüklükteki topraklarda kullanıldığı varsayılmaktadır. Rant, eşit iki ayrı sermayenin veya emeğin ürünleri arasındaki farktır. Rant, uygulanan ek bir emek miktarının, öncekine oranla daha az getiri sağlamasından kaynaklanır.
Piyasada dengenin oluşması için arz ve talebin karşılaşması gerekir. Geometrik olarak, piyasa dengesini bulabilmek için arz ve talep eğrileri aynı diyagram üzerinde çizilir. İkisinin kesiştiği noktada piyasa dengesi oluşur.
Tüketici dengesi, belirli bir geliri olan tüketicinin toplam faydasını en üst düzeye çıkarak mal ve hizmeti alması ve dengele ulaşması demektir. Tüketici dengesi Kardinal yaklaşım ya da Ordinal yaklaşım ile incelenir.
Tüketici: Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanun, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Örneğin, bir kimse evde traş olmak için traş bıçağı aldığında tüketici olarak kabul edilir.
Arz ve talebin bir araya gelmesi ile piyasa oluşur. Talep edilen miktar ile arz edilen miktarı birbirine eşitleyen fiyat denge fiyatıdır ve piyasa bu fiyatta dengededir. Bu fiyata düşen miktar denge miktarıdır.
Arz, belirli bir hisse senedine sahip olanların bu hisse senedini satmak istemeleri anlamına gelir. Satıcıların talepleri, satışa sunulan hisse senedi miktarını ve satış fiyatını belirler. Arzın artması, satıcıların hisse senedini daha fazla satmak istemesiyle gerçekleşir. Bu durumda, hisse fiyatları genellikle düeşer.
Toplam arz eğrisi, üretkenliğin artması ya da kilit önemde girdilerin fiyatlarının düşmesi halinde sağa kayar, böylelikle daha düşük enflasyon, daha yüksek çıktı ve daha düşük işsizliğin bir arada ortaya çıkmasını mümkün kılar.
Arz, sözlük tanımı itibarıyla belirli bir ürünün, malın veya hizmetin, belirli bir adette “ortaya çıkması” veya “sunulmasıdır”. Örnek olarak, A ürününden 100 adet üretildiyse bu ürünün arzı 100 adet demektir.
Belirli bir piyasada, belirli bir fiyat düzeyinde tüketicilerin almaya hazır oldukları mal miktarının, üreticilerin o fiyattan satmaya istekli oldukları miktardan daha fazla olması sonucu ortaya talep fazlası çıkar.
Önceden de bahsettiğimiz gibi rant, üretim faktörlerinden toprağın, üretimden aldığı paya verilen isimdir. Diğer taraftan, toprağın kıt olması nedeniyle, kısa veya uzun dönemde sağlayacağı bir rant söz konusu olacak olup, toprağın sınırlı, kıt olması nedeniyle ortaya çıkan bu ranta "mutlak rant" adı verilir.
Karaborsa malların bazı kişiler tarafından tavan fiyattan satın alınıp yasak olmasına rağmen gizlice tavan fiyattan daha fazlaya satma durumuna denir.
Arz fonksiyonu, bir maldan arz edilen miktarlarla, bu miktarları tayin eden etkenler arasındaki ilişkiyi açıklamaktadır. Bir maldan arz edilen miktar aşağıdaki değişkenlere bağlıdır. Malın fiyatı (FA): Malın fiyatı ne kadar yüksek olursa, o malın satışı o derece kârlı olabilir.
Bir tüketicinin bir mala ödemeye razı olduğu en yüksek fiyat ile ilgili malın piyasa fiyatı arasındaki fark tüketici rantı olarak adlandırılır. üstünde kalan alana tekabül eder. düşük fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki fark üretici rantı olarak adlandırılır.
Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile tüketicilerimiz; insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünler hakkında bilgi alabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri