Buna göre, 2023 yılında değeri 66 bin TL'nin altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, il veya ilçe tüketici hakem heyetleri görevli olacak.
16.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile parasal sınır % 122,93 oranında artırılarak 01.01.2023 tarihinden itibaren 66.000,00 TL (altmış altı bin Türk Lirası) olarak belirlenmiştir.
2023 yılı için değeri 66.000 (altmışaltı bin) Türk Lirasının altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecektir.
Ticaret Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre, Tüketici Hakem Heyetine başvuruda parasal sınır yüzde 122,93 oranında arttırıldı. 2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66 bin TL altından bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görev alacak.
Tüketici hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru sınırları tüketici uyuşmazlıklarının değerleri açısından her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranında tekrar belirlenmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Tüketiciler her ne kadar Harçlar Kanunu'nda da yer alan yargılama harçlarından muaf tutulmuşsa da gider avansı ve delil avansı gibi yargılama giderlerinin yine de tüketici tarafından karşılanması gerekmektedir.
Eğer kararınız olumlu ise kararı teslim aldığınız tarihten itibaren 15 (onbeş) gün bekleyiniz. (Karşı tarafça karara itiraz söz konusu olabilir.) Sonra bankanıza veya ilgili firmaya başvurun, kararın gereği yerine getirilmez ise, karar ile birlikte icra müdürlüklerine başvuruda bulunarak icra takibi başlatabilirsiniz.
İlçe Hakem Heyetine nasıl başvurulacağı yukarıda anlatılmış olup, herhangi bir ücret alınmamaktadır.
”Uyuşmazlıkla ilgili olarak tüketici hakem heyeti tarafından tüketici aleyhine verilen kararlarda tebligat ve bilirkişi ücretleri Bakanlıkça karşılanır.
Başvuruda dilekçeyle birlikte Ayıplı Mal veya Hizmette fatura, servis fişi, sözleşme, vb., Banka Dosya Masraflarında bankadan alınan dekont, hesap dökümü, vb. belgelerle başvurulması gerekmektedir.
Başvuru ise, dilekçenin şahsen tüketici hakem heyetine götürülmesi, posta yoluyla yollanması ya da E-devlet şifresi ile TÜBİS'ten (tuketicisikayeti.gtb.gov.tr) yapılabilmakte olup, hakem heyetine başvurmak için herhangi bir ücret yatırılması gerekmemektedir.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Hakem heyetinin lehinize verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda İcra Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Hakem heyeti kararı, aleyhinize çıktıysa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirsiniz. İtirazı görüşen Tüketici Mahkemesinin kararı kesindir.
MADDE 26- (1) Taraflardan her biri, nihaî kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde, ilk başvuruda yer alan taleplerle ilgili karar verilmeyen hususlarda, kararın tamamlanmasını isteyebilir. (2) Kararın tamamlanmasına konu hususlar, tüketici hakem heyetince öncelikle gündeme alınarak sonuçlandırılır.
İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi şartıyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.
Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür. Tüketicilerin Hakem Heyetimize şikayet başvurularına ilişkin olarak işleme alınan dosyalarıyla ilgili kararları 3 ay içinde çıkar. Bilirkişi tespiti durumunda ise bu süre 4 ay'dır.
Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi” olarak hizmet vermektedir.
Tüketici Hakları Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuru yapılabilir.
Banka ve Karşı taraf verilen bu kararı Tebliğinden itibaren ödemesi gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyeti kararına rağmen ödememesi durumunda Tüketici alacakları için karşı tarafa icra müdürlüğüne müracaat ederek ilamlı icra açabilir.
Çoğu zaman hakem heyetinden olumlu karar alanlar uyuşmazlık yaşadığı firma veya banka ile iletişime geçerek alacağı tahsil etmeye çalışırlar. Bu yöntem etkili bir yol değildir. Tüketici hakem heyeti kararları da aynı mahkeme kararı gibi sonuç doğurduğundan ilamlı icra takibi başlatılarak alacak tahsil edilebilir.
İlgili hükmün 3.fıkrasında belirtildiği üzere hem tüketici, hem de tacir olan taraf tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilmektedir. İlgili itiraz mahkemeye sunulacak dilekçe ile gerçekleşmektedir.
Eğer tüketici satın aldığı mal konusunda herhangi bir ayıplı ya da eksik söz konusu ise, tüketici hakem heyetine başvuru hakkına değerlendirebilir. Aynı zamanda elde edilen mal ya da hizmet üzerinden bir kusurlu durum var ise, yine aynı şekilde başvuru gerçekleştirilebilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Tüketici Mahkemesi Davaları teknik bir konu olduğundan hak kaybına uğramamak için Tüketici Hukuku Alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri