Hakem heyetinin lehinize verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda İcra Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Hakem heyeti kararı, aleyhinize çıktıysa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirsiniz. İtirazı görüşen Tüketici Mahkemesinin kararı kesindir.
Tüketici hakem heyetlerinin kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurulabilir.
Tüketici hakem heyeti kararı ile icra takibi yapılırken icra dairesine ilamlı icra takibi başlatır gibi başvuru yapılması ve icra sürecinin takip edilmesi gerekmektedir.
İlgili hükmün 3.fıkrasında belirtildiği üzere hem tüketici, hem de tacir olan taraf tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilmektedir. İlgili itiraz mahkemeye sunulacak dilekçe ile gerçekleşmektedir.
“Taraflar, tüketici hakem heyetinin kararlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde tüketici hakem heyetinin bulunduğu yerdeki tüketici mahkemesine itiraz edebilir. İtiraz, tüketici hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz.
İlgili 38 soru bulundu
THH'lerin kararlarına karşı tarafların başvurabileceği hukuki çare olarak, kararın tebliğden itibaren TKHK m. 70/3 uyarınca onbeş gün içerisinde tüketici mahkemesinde itiraz edebileceği düzenlenmiştir.
Tüketici Hakem Heyeti kararına itiraz süresi hak düşürücü niteliktedir. dolayısıyla iptal için süresi geçtikten sonra dava açılamamaktadır.
Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir. Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine Tüketici Mahkemesinin vereceği karar kesindir.
BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.
Banka ve Karşı taraf verilen bu kararı Tebliğinden itibaren ödemesi gerekmektedir. Tüketici Hakem Heyeti kararına rağmen ödememesi durumunda Tüketici alacakları için karşı tarafa icra müdürlüğüne müracaat ederek ilamlı icra açabilir.
Tüketici hakem heyeti kararları tıpkı mahkeme kararları gibi olup ilam niteliğindedir. Heyet kararlarının ilam niteliğinde olmasından dolayı ilamlı icra takibi yapılarak alacak tahsil edilmektedir. İlamlı icra takibinde borçlunun borca itiraz hakkı bulunmamaktadır.
İstinaf kararlarına karşı temyiz kanun yolu da açık olduğundan Tüketici mahkemesinin kararlarının temyiz edilmesi de mümkündür. Yine bu kanun yolu için de belirli istisnalar bulunmaktadır.
TKHK'ya göre, tüketici ayıplı bir hizmet alır ise kendisine tanınan dört seçimlik haktan birinin yanında ya da bu hakları hiç kullanmaksızın maddi ve manevi tazminat talep edebilir.
Dolayısıyla tüketici hakem heyetlerinin görev alanına giren bir uyuşmazlığı konu alan itirazın iptali taleplerinin tüketici hakem heyetlerinde karar bağlanması gerekir. Ayrıca tüketici hakem heyetleri, itirazın iptali taleplerinde, taraflarca talep edilmesi halinde icra tazminatına da karar verebilmelidir80.
Tüketici Mahkemesi Davaları teknik bir konu olduğundan hak kaybına uğramamak için Tüketici Hukuku Alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınmalıdır.
İtiraz tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak talep edilmesi şartıyla hâkim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir.
Tüketici mahkemelerinde ön inceleme ve tahkikat işlemleri yazılı usule nazaran daha basit bir şekilde ilerletilmektedir. Buna göre tüketici mahkemesi, mümkün olan hallerde duruşma yapmaksızın dosya üzerinden karar verebilmektedir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
2023 yılı için değeri 66.000 (altmışaltı bin) Türk Lirasının altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecektir.
Tüketici mahkemesinde dava açmak harca tabi mi? Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.
MADDE 3- (1) 2023 yılı için yapılacak başvurularda değeri 66.000 TL (altmışaltı bin) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevlidir. MADDE 4- (1) Tüketici Hakem Heyetlerinin yetki alanı ile iş bölümü Bakanlıkça belirlenir.
Buna göre tüketici hakem heyetleri, yapılan başvuru üzerine taraflar arasındaki uyuşmazlık ile ilgili kendine özgü bir yargılama yapmakta, bu uyuşmazlık hakkında bağlayıcı ve nihai bir karar vermektedir.
Ayrıca Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararlara karşı itiraz mahiyetinde Tüketici Mahkemelerinde dava açılırken de arabuluculuk sürecinin tüketilmesi zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri