Odaların ve pencerelerin havasını değiştiren ve şık tasarımların meydana getiren tüller, her evin baş tacıdır. Bunun yanında ev eşyaları ile kombinlenen perdeler, mekanların daha farklı bir ihtişama bürünmesini sağlar.
Perde yapımında kullanıldığı gibi tül kumaş çeşidine göre elbise, bluz, etek yapımında ve tüt yapımında da kullanılır. Düğünlerin vazgeçilmezi olan tül kumaş, kına kesesi, nikah şekeri süslemesi olarak da çok fazla tercih edilmektedir.
Tül Perde Modelleri. Tüller günümüzde; yatak odası, oturma odası, mutfak hatta antreye kadar kullanım alanı bulunan geniş ürünler arasındadır. Bu ürünler evlerin tarzını tam olarak yansıtmakla birlikte, içeri girecek güneş ışığını da kontrol eder. Ancak dışarıdan gelen güneş ışığını tam olarak engellemez.
Tül kumaş yumuşak ve zor kırışan bir özellikte olduğu için gelinlik ve duvak yapımında kullanılmaktadır. Özellikle abiye ve gece kıyafetlerinde tül kumaşların üzerine boncuk ve pul da işlenebilir. Canlı renkleri ile öne çıkan tül kumaşlardan çocuklar için tüllü etekler ve kıyafetler yapılabilir.
Bu kumaş yapılarına zarar verir ve deforme olmalarına neden olur. - Pamuklu ve keten kumaşlardan yapılan perdeler yıkama işlemi sonrasında çekebilir. Bu nedenle ölçü alınırken çekme payı da hesaba katılmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Tüller 6 ayda bir, perdeler yılda 1 yıkanmalıdır.
Bu nedenle yılda iki defa temizlenmelidir. Mutfak perdeleri ise daha sık temizlenmelidir.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Tül kumaşlar bobin yöntemi ile üretilen ağ benzeri küçük deliklere sahip kumaşlardır. Geçmişte ipekten yapılan tül kumaşlar günümüzde artık polyester, naylon ve viskoz gibi materyallerden de üretilmektedir. Üretilen süslemelik tüllerin sertliği kullanılan materyale ve dokumasına göre değişiklik gösterebilir.
Tül ve perdelerin temizlenmesi ve kirlerin yok edilmesi amacıyla sirke kullanılabilmektedir. Makinenin deterjan haznesine 1 çay bardağı sirke konulmak suretiyle yıkanması yöntemidir. En iyi beyazlatma yöntemlerinden biri de makine haznesine kaya tuzu eklemek ve sonra yıkamak olarak kullanılan yöntem olmaktadır.
Tül kumaşlar pamuk, keten, yün ve ipek gibi ipliklerden dokunur. Aynı zamanda farklı ipliklerin birleşiminden oluşturulan kumaşlar da tül perde üretiminde kullanılmaktadır. Tül perdeler astarsız kumaştan üretilmeleri gereğince yeterli ışık ve ısı kontrolünü gerçekleştiremezler. Mahremiyeti ise kısmi olarak sağlarlar.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Gündüz dışarıdan bakıldığı zaman içerisini göstermez, akşam ışık yoğunluğu içeride olduğu için dışarıdan bakıldığında düşük bir oranda içerisini gösterir.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Her ne kadar ülkemizde genellikle perdeler tavandan yere kadar uzansa da bu aslında zaman zaman boğucu bir atmosfer yaratabiliyor. Daha geleneksel bir görünüm için perdeleriniz yere hafifçe değmeli; modern bir duruş istiyorsanız da perdenizin yüksekliğini yerden bir iki cm yukarıda bitirmelisiniz.
Perde ütüleme teknikleri türlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Örneğin tüller için sadece buhar kullanarak ütülemelere geçilebilir. Daha kalın kumaş perdeler adına da mutlaka buhar kazanlı ütülerin kullanılması gerekmekte.
Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur. Ayrıca yıkamadan sonra perdenin kırışmaması için kornişten çıkardıktan sonra hemen yıkanması tavsiye edilir.
Tül perdelerin zarar görmemesi için mutlaka hassas yıkama programının en düşük sıcaklık derecesi tercih edilmelidir. Bununla birlikte tüllerin kırışmaması ve zarar görmemesi için tül perdeler doğal olarak kendiliğinden kurumaya bırakılmalıdır. Böylece tül perdeler yıkama ve kuruma sırasında zarar görmeyecektir.
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
En iyi tül perde kumaşı denildiğinde akla ilk gelen kumaş türleri ise ipek, vual, polyester, keten hassas dokulu kumaşlardır. En çok tercih edilen bu tül perde kumaşı türleri, kullanıldığı ortamın havasını değiştirerek, şık ve kaliteli bir görünüm yaratır.
Tül kumaş esnek olmayan bir yapıya sahiptir. Ancak bazı tüller özellikle de kolalı olanlarda esneklik bulunmaktadır. En önemli avantajı ise zor kırışan bir yapıya sahip olmasıdır. Bu sayede kıyafetlerde sıklıkla tercih edilmektedir.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir.
Burada önerim size Rinso sıvı deterjan narin bakım olacaktır. Tül yıkarken sıvı toz kullanmak daha iyidir, suda tamamen çözünür ve iz bırakmaz. Deterjan dozunu aşmayın. Üreticinin önerdiğinden biraz daha az toz koymak daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri