METPAMİD berrak, renksiz, kokusuz enjeksiyonluk çözelti içeren ampuller içinde sunulur. (antiemetiktir). Beynin mide bulantısını ve kusmayı engelleyen bölgesi üzerinde etkililik gösterir. uygulanamadığı durumlarda ikinci seçenek olarak kullanılır.
METPAMİD yetişkinlerde: - Bulantı ve kusmanın tedavisinde, - Kemoterapi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde, - Radyoterapi sonrası bulantı ve kusmanın önlenmesinde, - Akut migrene bağlı bulantı ve kusmanın tedavisinde.
Genel olarak IV enjeksiyonlar 1–2 dakikadan uzun sürede yavaş yapılmalıdır, hızlı uygulama anksiyete, huzursuzluk ve uyuşukluk oluşturabilir. Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Diyabetik gastroparez'de Metpamid Ampul, yemeklerden 30 dakika ve yatmadan önce IV ve IM yolla verilir.
Metoklopramid'in farmakolojik etkileri ağızdan alındıktan 30-60 dakika, IV uygulamadan 1-3 dakika ve IM uygulamadan 10-15 dakika sonra görülmeye başlar ve bu etkiler 1-2 saat sürer.
Uygulama şekli: METPAMİD öğünlerden yaklaşık 30 dakika önce, aç karnına kullanılır. İki uygulama dozu arasında, kusma ve kullanılan ilacın çıkarılarak dozun tam olarak uygulanamadığı durumlar da dahil olmak üzere, en az 6 saat ara verilmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
METPAMİD berrak, renksiz, kokusuz enjeksiyonluk çözelti içeren ampuller içinde sunulur. (antiemetiktir). Beynin mide bulantısını ve kusmayı engelleyen bölgesi üzerinde etkililik gösterir.
Kemoterapi kaynaklı bulantı ve kusmanın profilaksisi, diyabetik gastroperezi, bulantı kusma endikasyonları arasındadır (Tablo 1) ve akut gerilim tipi baş ağrısı, radyasyon tedavisi kaynaklı, gebelik, vertigo bulantı/kusmaları, akut şiddetli migren, hıçkırık gibi birçok endikasyon dışı kullanımı da mevcuttur (2).
Çorba, et suyu, tuzlu kraker gibi besinler tüketin. Tuzlu kraker ve et suyu, hem mide üşütmesine bağlı ishal ve kusmadan kaynaklı sıvı kaybını telafi eder, hem elektrolit dengesini sağlar hem de vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardım etmek için vücuda enerji verir.
Seyahat sırasında meydana gelebilecek bulantı ve kusmalar için, dimenhidrinat etken maddeli ilaçlar kullanılabilir. Bunun haricinde, genel bulantı ve kusmalar için bizmut subsalisilat etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.
Önerilen maksimum günlük doz 30 mg veya 0,5 mg/kg vücut ağırlığıdır. Enjektabl tedavi süresi mümkün olduğunca kısa olmalı ve mümkün olan en kısa sürede oral tedaviye geçiş yapılmalıdır. geçmemelidir. 18 yaş altında yarar/risk dengesi dikkatlice değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır.
Çok küçük miktarlarda ve kısa süreli kullanımlarda bile bağımlılık oluşturabilme özelliğindedir ve tekrarlayan kullanımlarda birey, uyuşturucu kullanımına bağlı olarak gerçekleşen farmakolojik mekanizmalar ile daha yüksek dozlara ihtiyaç duyacaktır.
adet geciktiriciye bağlı değildir çünkü onun etkisi sadece kullanıldığı ayda görülür.
Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Zencefil, mide bulantısını geçirmede etkili olabilir.
Özellikle tuzlu ayran, tuzlu çubuk kraker ya da nane limon ile beraber haşlanmış patates gibi birçok besin kaynağı kullanmak mümkün. Çocuğun tüketmesi ile beraber kısa süre içerisinde mide bulantısı ve kusma geçecektir.
Su kaybı belirtileri gözlenmiyorsa, yaş gruplarına uygun olarak normal beslenme; küçüklerde anne sütü, daha büyük çocuklarda su, sulandırılmış meyve suyu, ayran, yoğurt, patates ve ekmek sık aralıklarla ve küçük miktarlarda verilmesi etkili olacaktır.
İshal ve mide kramplarına neden olan sindirim sistemi rahatsızlıklarının diyetine dikkat edilmelidir. Muz, pirinç, elma ve tost yemeksiz tüketilebilir. Salataların yanı sıra bisküviler, krakerler, haşlanmış patatesler, yağsız ve yoğun baharatsız kum torbaları tercih edilebilir.
Karın ağrısı yaşandığı durumlarda ayran, ev yapımı yoğurt, çay, haşlanmış patates püresi, havuç ya da muz tüketilebilir. İshal nedeniyle kusmanın olması vücutta sıvı kaybına yol açacağından bol sıvı tüketimi gerekmektedir.
Endikasyon: Karın ağrısı, kramp, spazm, şişkinlik, ishal ve/veya kabızlıkla karakterize irritabl (spastik) kolon sendromu ile fonksiyonel sindirim bozukluklarında ve gastrointestinal sistem çoklu semptomlarında endikedir.
Yarı ömrü 4 saattir. Karaciğerde metobolize olur ve idrarla atılır. Bu yüzden karaciğer ve böbrek yetmezliğinde doz ayarlaması yapılmalıdır 3,5. Metoklopramid'in en sık görülen yan etkileri uyuşukluk, ağız kuruluğu, kabızlık, ishal, halsizlik ve ciltte allerjik döküntülerdir.
Önerilen doz günde üç defaya kadar tekrarlanan 0.1 ile 0.15 mg / kg vücut ağırlığıdır. İV yapılıyorsa yavaş infüzyon şeklinde minimum 1-2 dakikada önerilir. Önerilen maksimum günlük doz 30 mg veya 0.5 mg / kg vücut ağırlığıdır. Önerilen maksimum tedavi süresi 5 gündür.
Bulantı hissedildiğinde temiz havaya çıkıp derin nefes alıp vermek. Az tuzlu kraker, muz ve patates gibi hafif yiyecekler yemek. Zencefil, ıhlamur ve nane-limon gibi mide rahatlatan bitki çayları içmek.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Su, kustuktan sonra boğaz tahrişi için de yatıştırıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri