Tül perdelerin yırtılmasındaki en büyük etkenlerden biri güneş ışıkları yüzünden olanlardır. Özellikle yaz aylarında güneş ışıkları büyük bir şiddetle evimize girmektedir. Bu nedenle tül perdenin üretildiği ipliklerin dayanıklılığına bağlı olarak bu ısı sebebiyle erime ve yırtılma yaşadığı bilinen bir gerçektir.
Perde perdesi ve perdelerin kadar perdelerin tüm perdelerin kumaşı garanti ediliyor. Stor perde ham kumaştan elde edilen ve işlemden geçmiş bir üründür. Mağaz mevcut tül perde kumaşlarının rengi, desen modeli çeşidi bulunmaktadır. Stor perde kullanım ömrü en az 5 yıl. 10 yıla kadar uzatmaktadır.
Tül perde yıkama aralığı normal şartlarda yılda 2 kere olarak değerlendirilir. Özellikle yaz mevsimine girerken yapılan yaz temizliklerinde ve kış mevsimine girerken yapılan kış temizliklerinde yıkamak yeterli olacaktır. Ama bazı durumlarda perdelerin daha sık yıkanması gerekebilir.
*Stor, tül, Zebra gibi perdelerin ömrü en fazla 6,7 yıldır. Ancak Plise perdenin ömrü en az 10 yıldır. *Stor, tül, zebra gibi perdeler sık sık kirlerin Ancak Plise perde toz itici özelliğinden dolayı uzun yıllar yıkama gerektirmez.
Her ne kadar ülkemizde genellikle perdeler tavandan yere kadar uzansa da bu aslında zaman zaman boğucu bir atmosfer yaratabiliyor. Daha geleneksel bir görünüm için perdeleriniz yere hafifçe değmeli; modern bir duruş istiyorsanız da perdenizin yüksekliğini yerden bir iki cm yukarıda bitirmelisiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Tül ve perde deterjanı kullanılarak çamaşır makinesinde kolaylıkla yıkanabilir. Ancak beyazlatma etkisine sahip doğru deterjanlar tercih edilmelidir. Yıkama yapmadan önce ilk olarak tül perdelerin ayrı şekilde yıkanması gerektiği bilinmelidir. Yani güneşlik gibi kalın perdelerle birlikte yıkama yapılmamalıdır.
Tül veya perde yıkamak için öncelikle tüller ayrı perdeler ayrı şekilde makineye yerleştirilmelidir. Tül daha hassas bir kumaş türü olduğu için perdelerle karışık yıkamak doğru olmamaktadır. Tüller makinede en düşük 30 derecede yıkanmalıdır. Makinede yıkama da sıkma ve kurulama programları tüller için önerilmemektedir.
Güneş ışığı ve yüksek derecede yıkama haricinde tül perdelerin yırtılmasına sebebi olan etkenler: sigara izi, ütü ile yakmak ve tül perdenin yapıldığı malzeme de yırtılmanın sebeplerindendir.
Çamaşır Makinesinde
Narin yıkama tercihinde tercihen 30 derecede yıkanması önerilir. Kırışmasını engellemek için tül perdenizi kornişten çıkarır çıkarmaz bekletmeden yıkamalısınız.
Birinci Seçenek: Perdeleri Tüplere Sarmak
Yuvarlanan perdeler, perdelerinizi yırtılma, kırışıklık ve hasarlardan korurken saklamanıza yardımcı olur. Rulo perdelerinizi üst üste istifleyerek saklayabilirsiniz. Rulo perdeler, onları odadan odaya taşımayı veya başka bir yere götürmeyi planlıyorsanız da mükemmeldir.
Tül perdeleri yıkarken yumuşatıcı kullanmanız gerekmez. Aslında yumuşatıcılar yüzde yüz pamuk ya da keten kumaşları yumuşatmak için kullanılır. Çünkü pamuk ve keten kumaşlar yıkadığında sertleşir oysa polyester kumaşlar için böyle durum söz konusu değildir.
Tül perdelerin senede ortalama 4 kere yıkanması önerilir.
Her şeyden önce çamaşır makinesinde tül perde yıkanırken, sıcaklığa dikkat edilmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklıklarda yıkama yapılması, perdenin kırışmasına ya da parçalanmasına yol açabilir. 30 derece sıcaklık ve narin yıkama ayarına alarak yıkama yapılması uygundur.
Birçok mobilyayla uyumu sayesinde beyaz keten tül perde sıklıkla tercih edilir. Kırışmaz yapısıyla keten tül kumaş perde üretimin çoğunlukla kullanılan malzemeler arasındadır.
Yanlış kullanılan çamaşır makinası programları perdelerin kırışmasına neden olur. Normal çamaşırlarımızı yıkadığımız programı tül perdede kullanıyorsak bu yanlış bir harekettir. Yüksek ısı ve yüksek sıkma programları tül perde temizliklerinde tercih edilmemelidir.
Perdelerinizi yıkarken dört yüz devirde sıktırmanız gerekir. Bu sayede perdelerin sıkma işlemi sırasında hem hasar görmez hem de fazladan buruşma durumuyla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Perdelerin yüksek derece yıkanması, doğal formunun bozulmasına yol açabilmektedir.
Perdeler makineye, çok sıkı olmayacak şekilde katlanıp o şekilde koyulmamalıdır. Çamaşır makinesinde varsa tül perde programı, yoksa hassas ya da narin programları seçilmelidir. Su ısısı 40 derecenin üstünde olmamalıdır.
Kırışmaması için tülünüzü çamaşır makinesinde düşük devir 30 derecede yıkamalısınız. Böylece tül kırışmadan temiz bir şekilde yıkanmış olur. Tülü sıcak suya basma yöntemi zaman zaman yapılan ve doğru bilinen bir yanlıştır. Tülü sıcak suya basarsanız öncesinde olduğundan daha fazla kırışmasına neden olursunuz.
Her perde sorununa göre ayrı ayrı yollarda tamir edilir. Örneğin stor perdeler de meydana gelen hasarı tamir etmek için farklı bir yol kullanırken normal kumaş olan tül perde için farklı bir yol kullanılır. Perde tamiri, yırtılma veya bozulma gibi durumlarda perdenin onarılması işlemidir.
Satın alınan pek çok perde türlerinde yıkama kolaylığı sunulur. Yani perdenin yıkanması, perdenin dokusuna herhangi bir zarar vermez.
Çeşitli kumaşlardan üretilen perdeler vardır. Perdelerinizin solmaması, küçülmemesi, tertemiz olması için perdelerinizi doğru şekilde yıkamalısınız. Perdelerinizi düzenli şekilde yıkadığınızda, perdelerde oluşan renk solmalarının, toz ve kir birikmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.
Perdeler eğer çamaşır makinesinde yıkacaksa hassas programlar tercih edilmesi gerekir. Ancak elde yıkama ya da hassas program bulunmayan makinelerde tercih edilmesi gereken program sentetik olmalıdır. Bunun yanında makinede 30 derece sıcaklık ve 400 devir seçilmesi tavsiye edilir.
Bulaşık makinesi tableti kullanabilirsiniz
Tüllerinizi çamaşır makinesine yerleştirin. Üzerine de 1 adet bulaşık makinesi tableti koyun. Çamaşır makinenizi her zamanki derecesine ayarlayıp çalıştırın. Perdeleri makineden çıkarınca beyazladığını görebilirsiniz.
Öncelikle tül perde yıkamasında kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri gibi ağartıcılar kullanılmamalıdır. Bu ağartıcılar tül perdelerin rengini bozacağı gibi aynı zamanda dokumalara da zarar verilerek incelmelere ve yırtılmalara neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri