Geri dönüşüm kutularına attığınız plastiklerin en fazla %8-9 kadarı geri dönüştürülebilmektedir; çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değildir.
3- V veya PVC (Polyvinyl Chloride – Polivinil Klorür)
Çevreye ve sağlığa zararlı olan bu plastik türünü ise geri dönüştürmek neredeyse imkansızdır.
Hangi Plastikler Geri Dönüştürülebilir? Plastik atıkların geri dönüşümü aşamasında plastik geri dönüşüm firmaları hizmet vermektedir. Geri dönüşüm işlemleri atıkların sınıflandırılmasına göre farklı basamaklardan oluşmaktadır. Geri dönüştürülebilen maddeler; plastik, hurda plastik, kâğıt, alüminyum, cam, varildir.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Fakat plastik, aslında geri dönüştürülebilen bir malzeme değil. Bugün teknolojimizin geldiği seviyeye rağmen hala plastiklerin yalnızca %8.9'u geri dönüştürülüyor. Bu geri dönüşüm işlemlerinin çoğu 1 ve 2 numaralı PET ve HDPE türü plastiklerle yapılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Geri dönüşüm kutularına attığınız plastiklerin en fazla %8-9 kadarı geri dönüştürülebilmektedir; çünkü plastiklerin neredeyse hiçbiri geri dönüştürülebilir değildir.
Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Pet şişe daha çok su, gazlı içecek, maden suları, meyve suları, süt gibi endüstriyel ürünlerin muhafazasında ve ambalajlanmasında kullanılır.Hammaddesinde bulunan polietilen teraftalat sayesinde darbe direnci yüksektir. Her atıkta olduğu gibi pet şişelerle de geri dönüşüm yapılabilir.
7 numara - Diğer
Sporcu su şişeleri, biberonlar, yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde kullanılıyor. Kullanılan bu plastiğin, en tehlikeli ve uzak durulması gereken plastik olduğu söyleniyor. Karışık polikarbon materyallerden imal edildiği için geri dönüşüme uygun değil.
Maalesef plastik (naylon) poşetlerin sadece %1'i geri dönüştürülebilir, %99'u ise doğada kalır. Bir plastik poşetin geri dönüşümü, yeni bir tane üretmekten daha pahalı.
Plastik malzemenin ham maddesinin kalitesine bağlı olarak plastikler yalnızca bir veya iki kez geri dönüştürülebilir. Doğal kaynak tüketiminin azaltılması için plastik ambalajların geri dönüştürülmesi ve hammadde olarak tekrar kullanımı, genellikle bir defa gerçekleşebilmektedir.
Sadece 2015 yılında Dünya'da üretilen bütün plastiklerin %80.5'i geri dönüştürülmemiştir. Bunun yerine %25.5'i yakılarak atmosfere verilmiş, %55'i ise arazi doldurmada kullanılmıştır - ki bunların her ikisi de iklim değişimini hızlandıran faktörlerdir.
Çiğnenmiş sakızlar, çiğnenmiş sakızların geri dönüştürülmesinden elde edilen plastik kutularda toplanıyor.Geri dönüşüm tesisinde, geri dönüşüme girmiş plastiklerle yeniden işleniyor. Daha sonra elde edilen bu maddeye, şekiller verilerek yeni ürünler elde ediliyor.
Yoğurt kapları ve pipetlerin üretim maddesi olan PP de geri dönüştürülemiyor. Streç film – İnce bir plastik olan streçler de makinelere sıkışarak bozukluğa sebep olduğundan geri dönüştürülmeden çöpe atılıyor.
Içi alüminyum olan poşetler, örneğin cips poşetleri, kahve vb. Unutmayın kâğıt atıkları yırtık veya kırışık olabilir, ancak kirli ve ıslak olmamalıdır.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
11- Kâğıt peçete, kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı gibi ürünler geri dönüşür mü? Hayır. Bu ürünler geri dönüştürülemez. Dolayısıyla evde evsel atık ile birlikte çöpe, dışarıda ise çöp konteynerine atılmalıdır.
Tek kullanımlık tabaklar ve bardaklar:
Çoğunlukla Starbucks gibi yerlerde karşımıza çıkan bu tür tabak ve bardak gibi ürünlerin iç kısımlarında plastik bulunduğundan geri dönüştürülemezler. Farklı bir yerde toplanmaları ve ayrı işlemlerden geçmeleri gerekir.
Damacanalar defalarca, toz olana kadar geri dönüştürülebilir.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Kurutulma işleminden sonra eritilir, eriyik haldeki plastik filtrelerden geçirilerek kesme işlemi yapılır ve boyutlandırılır ve granül (plastik hammaddesi) haline getirilir. Plastik ürünler üreten firmalara gönderilen granül boru, membran, poşet vb. ürünlerin üretiminde 2. sınıf hammadde olarak kullanılır.
PET şişeler sadece, cam ambalaj malzemelerinin değil aynı zamanda metal kutuların yerine de kullanılmaktadır. Günümüzde PET şişeler alkolsüz içecekler, maden suyu, enerji içecekleri, buzlu çaylar ve meyve suları gibi içecekler için kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri