Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Tümel; bireye ait olan'ı dile getiren tekil ve birkaça ait olan'ı dile getiren tikel kavramlarıyla birlikte felsefenin en önemli kavramlarından birisidir. Her üç kavram da (Tümel, Tekil, Tikel) dışımızdaki dünyada var olan nesnel ilişkileri yansıtırlar. Bunlar birbirlerine dönüşebilen birbirlerine bağımlı kavramlardır.
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir.
Bir türün bütün fertlerini ifâde eden kavram, küllî. Karşıtı: TİKEL: “Ağaç, kuş, yıldız vb. tümel kavramlardır.” ѻ Tümel önerme: mantık. İçinde tümel kavramlar bulunduran önerme: “Bütün kuşlar uçucudur önermesi tümeldir.”
İlgili 31 soru bulundu
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tümeller tartışması, Orta Çağ felsefesine hakim olmuş bir metafizik tartışmasıdır. Nesnelerin sahip oldukları renk ve şekil gibi özgülükler, bu nesnelerden bağımsız birer varlık mıdır? Eğer varlıksalar, bu varlıkların tabiatı nedir?
Bir öğrencinin bir bütün olarak gelişim aşamalarını izleme fırsatını elde eder. Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Eğer bir konu hakkında ya da başka bir şey hakkında birden fazla kişi aynı şeyi düşünüyorsa, onaylıyorsa burada tümel uzlaşım vardır. Yani tümel uzlaşım bir birlikteliği ifade etmektedir.
Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder. Tümevarım yönteminde tümel hakkında bilgi sahibi olmak için tikel kavramlardan faydalanılır.
Tümel temel olarak bütüne ait olmak demektir. Genel ve evrensel kelimeleriyle aynı anlama gelir. Tümel, felsefenin en önemli kategorisidir. Dolasıyla felsefede, bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir.
Hakikat (Gerçeklik): Tümel kavramı dış dünyada temsil eden, ya da onun kaplamın giren fertlerin tümüdür. Örneğin, “insan” kavramının hakikati, onun dış dünyada temsil eden milyarlarca tekil bireylerin toplamıdır. Bu anlamda bütün kavramların mahiyeti vardır, yani zihinde tasavvur edilebilen her şeyin mahiyeti vardır.
Tümellerin ontolojik konumu ise yukarıda da ortaya konulduğu gibi Faal Akıl'dır. Tekil varlıklarda ortaya çıkan tümel sûretlerin kaynağı da Faal Akıl'dır. Öyleyse tümeller ontolojik olarak tekil varlıklardan öncedirler ve onların mekânı da inan zihni değil insan zihninin dışında konumlandırılan Faal Akıldır.
Basit olup da tümel olan birçok lafız vardır. Bunlar içerisinde beş tanesi kavramları ve varlığı sınıflandırmada ayrı bir yere sahiptir. İşte bunlara beş tümel denir. Beş tümel bütün mantıkçıların kabul ettiği üzere cins, tür (nev'), ayrım (faslı), hassa ve ilinti (araz) olarak sıralanır.
Tümel önermeler
Konunun kapsamına giren bütün bireyler için belli bir şey bildiren önermelerdir. “Bütün s'ler p'dir.” şeklinde ifade edilebilir. Tümel önermeler için önerme “her, bütün, tüm” ifadelerini içeriyorsa bunlar tümel olumlu, “hiçbir” ifadesini içeriyorsa tümel olumsuz olur.
Yine “Her insan canlıdır.” Örneğine de uygulayabiliriz. 2. Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Tümel Uzlaşım: Bu ölçüte göre öne sürülen ifade, çoğunluk tarafından doğru kabul ediliyorsa doğrudur. Söz gelimi: "Resmî işlerde hasta ve yaşlılara öncelik tanınması gerekir" ifadesi, çoğunluk tarafından kabul edildiği için doğrudur.
Bilginin doğruluk ölçütleri arasında öne çıkanlar; uygunluk, tutarlılık, tümel uzlaşım, apaçıklık ve yarar ölçütleridir.
Tikel olarak bireyler, çoğunluğun içinde birbirleriyle ilişkisellik ve bir bütünlük içinde bulunurlar. Bu ilişkisellikten kasıt kendini var etmek için her bir tikel bireyin ötekini tanıması, o başkası olarak bir diğerini kendi içine katarak özümsemesidir.
Günlük dilde konuşurken “ve”, “hem…hem de”, “da…da” gibi sözcüklerle ifade ettiğimiz ekleme, tümel evetleme eklemi adı verilir.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
Beş tümel şunlardır: cins, tür, ayırım, özgülük ve ilinti.
Tümel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,felsefe,mantık Belli bir sınıfa bağlı bireylerin hepsini içine alan, külli. Bütün kapsamıyla alınmış olan (önerme), külli, tikel karşıtı
Tümeller sorunu, ontolojik ve epistemolojik statü içerisinde Orta Çağ felsefesine damgasını vuran ünlü tartışmalardan biridir. Tümeller sorunu esas itibarı ile tümellerin var olup olmadığı ile değil, nesnel gerçekliklerinin olup olmadığı ile ilgilidir. Bu sorun var olduğu iddia edilen tümellerin gerçekliği sorunudur.
Tümeller sorunu (ya da özellikler sorunu) iki tikelin neden aynı özellikleri taşıdığının (eğer taşıyorlarsa) açıklamasını yapma çabasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak Platon ve Aristoteles'te ortaya çıkan bu sorun günümüzde farklı kuramlarla hala tartışılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri