Ayakkabısına Para Koymuş..
Bir de güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa … ” “Aşık Veysel'den kendisini aldatan eşine hayat dersi” vurgusuyla paylaşılan anlatının daha hikâyemsi aktarımı ise şöyle sunulabilir: Sivas'ın Şarkışla ilçesinin bir köyünde evli bir çift vardır. Koca görme engellidir.
Alevi ve Bektaşi geleneğine mensup halk ozanlarından biri olan Âşık Veysel, âşık edebiyatının geleneksel bütün unsurlarını şiirinde barındıran, yirminci yüzyılın bu alandaki en önemli temsilcilerinden birisidir.
Bir gün Veysel hasta yatarken, kardeşi Ali de keven toplamakta iken, Veysel'in ilk eşi olan Esma'yı kandırarak kaçırıyor bu yanaşma. Veysel'in acılı yaşamına bir acı daha ekleniyor böylece. Karısı bir başına bırakıp gittiğinde Veysel'in kucağında henüz altı aylık kızı varmış.
Çünkü biliyordu, o çiçek başka bir gönülde açmayı diliyordu. Eşinin onu terk edip gitmesi Aşık Veysel'i çok etkilemişti.
İlgili 37 soru bulundu
Yedi yaşına geldiğinde Sivas'ta çiçek hastalığı salgını ortaya çıktı. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.
Veysel, iki iki kere evlenmiştir.
Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 1973 yılında akciğer kanseri sonucunda öldü.
Alevi camiada doğup büyümesine rağmen, noksansız bir arif kişi olan Aşık Veysel ise bir tek şiiriyle olsun, bu kardeş kavgasına katılanların yanında olmamıştır.
Her ne kadar bazıları gizlemeye çalışsa da Yunus Emre bir Alevidir. Sanatıyla, düşüncesiyle kendinden sonraki kuşakları etkileyecek kadar büyük bir kişilik Yunus Emre, bu kişiliğe giden yolda ilk dersi büyük Alevi önderi Hacı Bektaşı Veli'den almıştır.
Âşık Veysel'in tanınmasına, şiirlerinin bilinmesine vesile olan kişi, Ahmet Kutsi Tecer'dir. Ahmet Kutsi Tecer'in 1931'de Sivas'ta düzenlediği I. Sivas Halk Şairleri Bayramı'na Sivas çevresinden pek çok âşık katılır (Makal 1973: 19).
Hem bu vesile ile hem de Aşık Veysel'in mirasını yaşatmak için çeşitli etkinliklere önderlik eden torunu Nazender Süzer Gökçe ve eşi gazeteci ve fotoğraf sanatçısı Gürsel Gökçe ile Ayvalık Küçükköy Taş Dükkan'da bir araya geldik.
Aşık Veysel'in kendisini terk eden eşine yazdığı rivayet edilen 'Güzelliğin On Par'a etmez' türküsü, yıllardır dilden dile dolaşır.
Veysel, 21 Mart 1973'te saat 03.30'da doğduğu Sivrialan'da, şimdi adına müze olarak düzenlenen evde hayata gözlerini yumdu. Ozanın büyük oğlu Ahmet Şatıroğlu 84 yaşında 11 Ocak 2018'de, büyük kızı Zöhre Başer ise 2 Şubat 2020'de 85 yaşında hayatını kaybetti.
Âşık Veysel, yedi yaşında yakalandığı çiçek hastalığı sonrasında sağ gözünü kaybetmiştir. Sol gözüne ise perde inmiştir. İlerleyen zamanlarda ahırda uğraştığı bir gün babasının koltuğunun altındaki üvendirenin (ince, uzun değnek) gözüne saplanması üzerine sol gözünü de kaybetmiştir.
"Anlatamam derdimi dertsiz insana, Dert çekmeyen dert kıymetin bilemez." "Şu geniş dünyaya sığmayan gönül, şimdi bir odaya kapandı kaldı." "Ne varise sende bende, aynı varlık her bedende. Yarın mezara girende, sen toksun da ben aç mıyım?"
Afşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan Veysel Şatıroğlu, annesini ve babasını 1920'de kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de Gülizar Hanım ile evlenen Şatıroğlu'nun, Zöhre, Ahmet, Hüseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 çocuğu dünyaya geldi.
Âşık Veysel'in deyimiyle Tecer, dilinin bağını çözmüştü. Tanındıktan sonra yurdun pek çok yanına giden Veysel, Köy Enstitülerinde de saz dersleri verdi. 1965 yılında “ana dilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetler” nedeniyle özel bir kanun çıkarılarak Âşık Veysel'e maaş bağlandı.
Okuma yazma bilmez bilgedir Veysel. Veysel'in öyküsü, Sivrialan'da başlar.
Âşık Veysel, cumhuriyetin 10. yılında Atatürk için bir destan yazmış. Bunu, yaşadığı nahiyede çalmış söylemiş. Nahiye Müdürü “Sen bunu Gazi'ye gönder” diye akıl vermiş. Veysel de “Ben kendim götürürüm” deyip yola düşmüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri