Bir türün bütün bireylerine ait olan ya da olmayan bir özelliği ifade ederken kullanılan niceleme belirteci.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır.
Tümeller tartışması, Orta Çağ felsefesine hakim olmuş bir metafizik tartışmasıdır. Nesnelerin sahip oldukları renk ve şekil gibi özgülükler, bu nesnelerden bağımsız birer varlık mıdır? Eğer varlıksalar, bu varlıkların tabiatı nedir?
Herhangi bir bilgi üzerinden herkesin ya da çoğunluk kesimin aynı düşünce içerisinde birleşmesi tümel uzlaşım olarak bilinmektedir. Öne çıkan bu anlam ile beraber felsefi açıdan ele alınmakta ve ifade edilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir.
Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Tümellerin ontolojik konumu ise yukarıda da ortaya konulduğu gibi Faal Akıl'dır. Tekil varlıklarda ortaya çıkan tümel sûretlerin kaynağı da Faal Akıl'dır. Öyleyse tümeller ontolojik olarak tekil varlıklardan öncedirler ve onların mekânı da inan zihni değil insan zihninin dışında konumlandırılan Faal Akıldır.
Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur. Tümel olumlu ve tümel olumsuz önermelerin zorunlu olarak alt içermeleri de doğrudur. Alt önermelerin doğruluğu (tikellerin), tümel önermelerin doğruluğunu zorunlu kılmaz. Tümeller bazen doğru bazen yanlış olurlar.
Tümeller sorunu, ontolojik ve epistemolojik statü içerisinde Orta Çağ felsefesine damgasını vuran ünlü tartışmalardan biridir. Tümeller sorunu esas itibarı ile tümellerin var olup olmadığı ile değil, nesnel ger-çekliklerinin olup olmadığı ile ilgilidir. Bu sorun var olduğu iddia edilen tümellerin gerçekliği sorunudur.
Geneli kapsamayan, sadece bir gruba ait olan özellikleri tanımlamak için de tikel kelimesi kullanılır. Felsefede Tikel Ne Anlama Gelir? Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder.
Kümelenen, katlanmış ve kümeli birikmiş, birbirine eklenerek büyüyen anlamları taşımaktadır. Felsefede Kümülatif Ne Demek? Felsefede kümülatif kelimesi ele alındığında, felsefe biriminin geçmişte gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda elde edilen bilgi birikimi üzerine yeni bilgilerin eklenmesi anlamına gelmektedir.
Mantık ya da eseme, bilginin yapısını inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayrımını yapan disiplindir, doğru düşüncenin aletidir. Önceleri bir felsefe dalıyken daha sonra kendi başına bir ihtisas alanı olmuştur. Matematik ve bilgisayar biliminin de parçası haline gelmiştir.
Canlı ya da organizma, biyoloji ve ekolojide fonksiyonlarını yaşama mümkün olduğunca uyum sağlayarak sürdürebilen basit yapı moleküllerinin veya karmaşık organ sistemlerinin bir araya gelmesiyle oluşan varlıklar için kullanılan bir kavramdır. Deniz süngeri çok hücreli canlılara çok basit bir örnektir.
Ayrım (Fasl): “Cinsi ve türü birbirinden ayıran ana karakterlere ayrım denir.”13 Ayrım da yakın ayrım ve uzak ayrım şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Yakın ayrım, bir türü yakın cinsindeki ortaklarından ayıran kavramdır. Uzak ayrım, bir türü uzak cinsindeki ortaklarından ayıran kavramdır.
Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. örneğin şehir kavramı tümel, istanbul tekildir. kavramlar bir önermede kullanılırsa tümel ve tekil olabildiği gibi tikel de olabilirler. tikel kavramlar bir sınıfın bir kısmına işaret eder.
Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
Mesela insan, tümel bir kavramdır. Tümel kavram, birden fazla şeye yüklem olma potansiyeli taşıyan zihinsel suretlerdir. Ahmet insandır, Ali insandır…
Farabi, Sudur kuramına inanan bir düşünürdür. Ona göre Yüce Allah ilkin ilk aklı sudur yolu ile var etmiştir, ilk akıl, zatı itibariyle mümkin, başka varlığa nisbetle vâciptir. İlk akıldan ikinci akıl ve en y üksek felek meydana gelir. Daha sonra akıllar, felekler sudur yoluyla devam eder.
Kümülatif kelimesi, birikerek artması yani verilerin birikerek üst üste toplanması anlamına geliyor. Kümülasyon kelimesinin anlamı 'kümelenme' şeklinde de tabir edilebilmekte. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında Türk kelimesine karşılık olarak, 'kümeli' sözcüğü karşılık geliyor.
Tümeller sorunu, ontolojik ve epistemolojik statü içerisinde Orta Çağ felsefesine damgasını vuran ünlü tartışmalardan biridir. Tümeller sorunu esas itibarı ile tümellerin var olup olmadığı ile değil, nesnel gerçekliklerinin olup olmadığı ile ilgilidir. Bu sorun var olduğu iddia edilen tümellerin gerçekliği sorunudur.
Adcılık veya nominalizm, kavramların, sözcüklerin, tanımların, tasarımların, hatta konuşulan dillerin gerçek ya da nesnel hiçbir varlığının veya anlamının bulunmadığını öne süren felsefe anlayışı.
Ortaçağ düşüncesi de tümeller tartışması söz konusu olduğunda yukarıda andığımız türden iki temel yaklaşımı barındırmaktadır. Düşünce tarihinde tümellerin nesnel gerçekliğinin olduğunu savunan anlayışa 'gerçekçi', nesnel gerçekliğinin olmadığını savunan anlayışa ise 'adcı' adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri