Herhangi bir organa bulaşmayan iyi huylu tümörler bazı durumlarda tedaviye gerek olmadan kendi kendine küçülür ve yok olurlar. Fakat iyi huylu tümörler tedavi edilmesi gerekirken tedavi edilmezse bazı durumlarda kansere de dönüşebilir.
Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilir. Bu tümörler zamanla kendi kendine küçülerek yok olma özelliğine sahiptir. İyi huylu kemik tümörlerinde cerrahi yönteme başvurmak yerine düzenli kontrol ve takip çok daha önemlidir.
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir. Radyoterapi veya kemoterapi de sıklıkla uygulanır.
Tümör, anormal hücreler bir araya geldiğinde oluşan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kemikleri, cildi, dokuları, organları ve bezleri etkileyebilir. Çoğu tümör kanserli değildir (iyi huyludur). Ancak yine de bu tümörlerde tedaviye ihtiyaç duyulabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
İyi huylu tümör belirtileri arasında gece terlemeleri, kilo kayıpları, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı ya da halsizlik ve iştah kaybı vardır. Her ne kadar bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçse de bir uzmana danışmakta elbette ki fayda vardır.
Cerrahi, beyin tümörünün en etkili tedavisidir. Ancak, tümörün yerleşimi ve büyüklüğüne bağlı olarak tümörün tamamen çıkarılamayabilir. Radyoterapi: Tümörün büyümesini yavaşlatmak veya yok etmek için kullanılan yüksek enerjili radyasyon tedavisidir. Radyoterapi, cerrahi ile birlikte veya tek başına kullanılabilir.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Tuncer, “Her tümör kanser demek değildir. Tümör olarak adlandırılan kitlelerin yüzde doksanını iyi huylu oluyor. Bunun topluma iyi bir şekilde anlatılması gerekli” dedi. Kötü huylu tümörlerin kanser olduğunu vurgulayan Doç.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Genellikle çevresindeki dokulara yayılım göstermeyen iyi huylu tümörler çok büyük boyutlara ulaştığında yakındaki dokulara baskı uygulayarak beynin bazı işlevlerini yerine getirmesine engel olabilmektedir. Aynı zamanda, çok nadir de olsa iyi huylu tümörler kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir.
18-39 yaş arası kanserler, tüm yeni kanser vakalarının yaklaşık yüzde 5'ini oluşturuyor. Endişelendiren gerçek son 10 yılda bu vakaların yüzde 25 oranında artış göstermesi. Dikkat çekici bir başka gerçek ise genç erişkinlerde görülen kanserlerin çocuk veya yaşlılarda görülenden daha fazla endişe barındırıyor olması.
Büyüyen tümör zamanla sağlıklı dokulara yayılarak sağlıklı dokuların anormal dokularla yer değiştirmesine neden olur ve kemiği zayıflatarak patolojik kırıklara yol açar.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Genel olarak değerlendirilecek olursa iyi huylu kemik tümörleri en çok diz bölgesi kemiklerde sonra kalça bölgesinde ve daha nadir olarak da omuz bölgesinde görülmekle birlikte vücudun tüm kemiklerde karşımıza çıkabilir.
Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır. Evre 4'te ise çevre dokulara yoğun dağılım görülür. Erişkinlerde en sık görülenidir. Hızlı ilerleme gösterir ve hastalığın seyri kötüdür. 1 yıllık sağ kalım oranı %20; 2 yıllık sağ kalım oranı %10 olarak öngörülmektedir.
Beyin tümörleri, tedavi edilmezse ve kontrol altına alınmazsa ölümcül olabilir. Ancak tümörün türü, evresi, büyüklüğü ve tedaviye verilen yanıta bağlı olarak hastaların yaşam süresi değişebilir.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Tümör, vücut dokusunun anormal büyümesi ve bölünmesinden kaynaklanan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabileceği gibi kemiklerde dâhil olmak üzere vücudumun her yerinden oluşabilir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Benign tümörler yavaş, malign tümörler hızlı büyür. Hormon bağımlı benign tümörlerin büyümesi, hormon düzeyine bağlı olarak, bir süre sonra durabilir, hatta küçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri