Eski Türkçe tün “gece” ve Türkiye Türkçesi aydın sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için dün, aydın maddelerine bakınız. Türk Ocakları tarafından üretilen ilk Yeni Türkçe deyimlerdendir. Türkiye Türkçesi karşılığı dünaydın olsa gerekir.
[1] Öğleden sonra, akşamdan önce kullanılan bir selamlama ünlemi.
Tünaydın kelimesi iyi geceler anlamına gelse de genellikle 13.00 ile 19.00 saatleri arasında kullanılır.
Tün Aydın - Yanlış
Tünaydın, tıpkı günaydın kelimesi gibi bitişik yazılır.
kullanılan bu selamlama kelimesi, 1900'lerin ilk. yarısında Türk Ocakları'nın dilimize kazandırdığı, Yeni. Türkçe bir kelime.
İlgili 22 soru bulundu
Eski Türkçe tün “gece” ve Türkiye Türkçesi aydın sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için dün, aydın maddelerine bakınız. Türk Ocakları tarafından üretilen ilk Yeni Türkçe deyimlerdendir. Türkiye Türkçesi karşılığı dünaydın olsa gerekir.
“Günün sabahtan akşa- ma kadar süren aydınlık bölümü”.11 Eski Türkçede tün “gece” kelimesinin zıd- dı olarak kullanılmıştır. Tonyukuk: tün udımatım, küntüz olurmatım “gece uyumadın gündüz oturmadan”.
Tünemek kelimesi kuşların bir dala veya ağaca konarak orada beklemeleri manasına gelir. Nitekim doğadaki kuşlar kendi ihtiyaçları nedeniyle uçmadıkları tüm zamanlarını bir ağaçtan diğer ağaca tüneyerek geçirirler. Hatta doğal yaşamlarının büyük bir kısmı bu şekilde geçer.
Öğle veya öğlen, gün ortasına denk gelen zaman dilimi. Güneşin en tepede göründüğü zamandır ve genellikle saat 12 civarına denk gelir. Sabah ile öğle arasındaki zamana öğleden önce, öğle ile akşam arasındaki zamana ikindi veya öğleden sonra denir.
geçişli f. (< esen+le-mek) E. T. Türk. ve halk ağzı. Esenlik dilemek, “sağlıcakla kalın” deyip ayrılmak, vedâ etmek: Vardı Yûsuf bunları esenledi / Ben gidersem siz esen kalın dedi (Süle Fakih).
tdk, "tünaydın"ı öğleden akşama kadar geçen süre içinde karşılaşıldığında kullanılan bir selamlama sözü. olarak tanımlamış. "tün" de tek başına "gece" demek.
Sabah 11.00'e kadar “Günaydın!” kelimesini kullanıyoruz. Sabah 11.00'den sonra “İyi günler!” diyoruz. “İyi günler!” sözünü güneş batana kadar kullanıyoruz.
Esenlikle kalın kelime grubu karşı kişinin afiyette ve sağlıklı olmasını için söylenmiş bir dilektir. Özellikle daha çok ayrılırken ya da vedalaşırken dile getirilen bir kelime grubu olarak öne çıkar.
Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin,şecere şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "secere, sejere" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı'şecere'dir. ŞECERE SÖZLÜKANLAMI NEDİR?
Köken. Eski Türkçe kut (kut) (kutlama + -k).
Türk Dil kurumuna göre salgın kelimesinin sözlük anlamı kısaca bulaşıcı hastalık olarak tanımlanmaktadır. Salgın aynı zamanda bir hastalığın kısa zamanda birçok canlıya bulaşması olarak da bilinmektedir. Salgın kelimesi hayvanlara, bitkilere ve insanlara bulaşarak yayılan hastalık olarak da kullanılmaktadır.
Zeval vakti güneşin tam tepede bulunduğu andır. Zeval vakti, kışın yaklaşık olarak öğlen saat 12.00 civarındadır. Zeval vakti yaz aylarında ise aşağı yukarı saat 13.00 civarıdır. Basit bir yöntemle de zeval vakti hesaplanabilir.
Zeval kelimesi, öğle namazı vaktini belirlemek için kullanılan bir fıkıh terimidir. Güneşin tam tepe noktasına gelip kısa bir süre için gölgelerin kısalıp uzamasının durduğu vakte, zeval vakti denir. Ayrıca gün ortası ve öğle zamanı anlamlarına da geliyor.
Halk arasında sıkça kullanılan bir kelime olan gurup vaktinin zamanı genel olarak akşam olacağı ve güneşin batacağı zaman olarak bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre yalak kelimesi hem mecaz hem de gerçek anlamda kullanılabilmektedir. Gerçek anlam olarak yalak; hayvanların su içtiği kap ya da çeşme altına hazırlanmış delikli taş olarak dile getirilebilir. Mecazi anlam açısından ise laf taşıyan kimse olarak da söylenebilir.
(halk ağzı) Kız istemeye giden kimse.
Sırık kelimesi, dilimizde çok uzun yıllardır kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. Bu kelime, cümlede kullanılış şekline göre anlam kazanıyor. Sırık kelimesinin anlamı ise, değnekten uzun ve kalınca ağaç anlamına geliyor. Bu kelime genellikle uzun boylu kişileri ve nesneleri betimlemek için kullanılıyor.
Eski Türkçede güneş, gün anlamlarında kullanılmış olan kün ismi Türkiye Türkçesinde k>g değişmesiyle gün (TS: 809) şeklinde kullanılmaktadır.
Eski Türkçe kéçe “gece, geç vakit” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe kéç “geç” sözcüğünden türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için geç maddesine bakınız. Geç- fiilinden türemiş ise ön /é/ sesini açıklamak güçtür.
Babil ve Asur'da Ay tanrısı olarak tapılan Sin, Sümer mitolojisindeki Nannanın karşılığıdır. Kaderin tanrısı olarak da anılan Nanna, Enlil ve Ninlil'in oğludur. Nanna Sümerce "ışık" veya "aydınlatıcı" mânâsına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri