MÖ 4. binin sonu ve 3. binin başlarında Anadolu'da bakır ve kalay karıştırılarak tuncun elde edilmesi ve silah yapımında kullanılmasıyla Anadolu insanı "Tunç Çağı"na girmiştir.
Sosyal, dinsel ve teknolojik değişime tanıklık eder. Bu yeni dönem, önceki çağların tarım hayvancılık, dokumacılık, çömlekçilik gibi buluşlarına, daha güçlü silahların üretilmesine, daha ince süs eşyalarının yapılmasına olanak veren bakır ve kalay alaşımı olan tuncun keşfini eklemiştir.
Anadolu'da Hitit, Mezopotamya'da Asur ve Babil, Mısır'da Mısır uygarlıkları bu döneme damgasını vurur. Bu dönemde tunç eserler bolca üretilmekte ve kullanılmaktadır. Çömelikçi çarkı da bu dönemde icat edilir.
Geç Kalkolitik Çağın sonunda bakır alaşımlarının ortaya çıkması ve tunç üretimine geçilmesiyle birlikte “Tunç Çağları” olarak adlandırılan dönem başlar. Tunç Çağlarının erken evresinde (Eski Tunç Çağı) tuncun keşfiyle birlikte madencilikte, sanatta, ticarette, kentleşmede büyük bir ilerleme kaydedilir.
İlgili 32 soru bulundu
1200 lerde kavimler göçü ile sona erer. Geç Tunç Çağı'nın da sonuna işaret eden bu tarihten sonra M.Ö. I.Bin'de Anadolu'da Demir Çağları yaşanmaya başlar.
Maden devri tarih öncesi çağlar arasında yer almaktadır. Bu çağlar eski taş çağı bakır çağı olarak devam etmektedir. Maden devri de ilk olarak bakır çağı denilen dönemde bakırın kullanılmasıyla başlamıştır. Arkasından tunç ve demirin kullanımı gelmiştir.
Tunç Çağı Mezopotamya'da yaklaşık MÖ 3500'de başlamış ve Kassit dönemiyle sona ermiştir ( y. MÖ 1500 - y. MÖ 1155).
Tarih Öncesi Çağlar sırasıyla; Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağları'dır.
TUNÇ DEVRİ
Tunç; bakır ile kalayın karıştırılması ile elde edilen bakırdan daha sert bir madendir. Tarım ve savaş aletlerinin yapımında kullanılmıştır. Bu dönem Şehir Devletlerinin kurulmaya başlandığı ve ilk büyük devletlerin ortaya çıktığı dönemdir. Devletler arası ticari ilişkilerde başlamıştır.
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Geç Tunç Çağı, MÖ 1550 ve 1200 arası döneme verilen ad. Bu dönemde Anadolu'da Hattileri ortadan kaldıran Hititler egemen olmuştur.
Bölgede Demir Çağı'nın başlangıcı konusunda net bir kanıt yoktur. Ancak Demir Çağı'nın son dönemlerinin Viking dönemi olduğu neredeyse kesindir. Bu ise MS 700 ile 1.000 yılları arası dönemdir. Alpler'in kuzeyinde Demir Çağı Roma öncesi ve Roma sonrası dönem olarak ikiye ayrılır.
Çağlar günümüzden 2,5 milyon yıl önce, kültürel evrimin, organik evrimin önüne geçmesi ile başlamıştır; Tarih Öncesi Çağlar ve Tarih Çağları olmak üzere ikiye ayrılır.
Neolitik ( Yeni Taş/ Cilalı Taş) Çağı olarak adlandırılan bu çağ yaklaşık M.Ö. 10.000- 6000 tarihleri arasındaki bir zaman dilimini kapsar.
Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir.
TARİHİN ÇAĞLARA AYRILMASI KİME GÖRE VE NASIL OLMALI? Tarihin çağlara ayrılmasını il defa bir Hristiyan Katoli din adamı ve büyü bir Hristiyan ilahiyatçısı Agustinus (354-430) başlatmıştır. Kendisi, Kitâb-ı Mukaddes'te geçen dünyanın altı günde yaratılmasını esas alara tarihi, altı döneme ayırmıştır.
Paleolitik, insanoğlunun son derece kısıtlı bir teknik donanımla ve zor koşullar altında konar-göçer, avcı- toplayıcı bir yaşam biçimini sürdürdüğü çağdır. Bu çağ, tüm insanlık tarihinin %99'undan daha uzun bir bölümünü kapsamıştır.
Paleolitik Çağ (MÖ 2.000.000 - MÖ 10000)
Bu çağ en uzun süren çağ olarak dikkat çekmektedir.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
c.Demir Çağı
Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir.
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri