KAHVE, KOLA GİBİ KAFEİNLİ İÇECEKLER EMZİRİRKEN BEBEĞİMİ ETKİLER Mİ? Kafeinli içeceklerdeki kafeinin anne sütü yolu ile bebeğe geçmesi mümkündür. Kafein bebekte huzursuzluk, uykusuzluk, kimi zaman memeyi redde bile sebep olabilir. Bu nedenle bu tür içecekler emziren annelere önerilmemektedir.
Kahve, çay ve sıklıkla tükettiğimiz kafein içeren diğer besinlerin içindeki bu madde, anne sütüne geçer.
Çay ve kahve tüketimi bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Ayrıca kafein tüketimi uykusuzluğa da neden olmaktadır. Kafein içeren besinler yerine daha çok su tüketmelisiniz.
Kahve, çay, yeşil çay, kola ve diğer kafeinli içeceklerde bulunan kafein süte geçeceğinden ve süt salınımını azaltabileceğinden aşırı alınımından kaçının.
Özetle; gıda alerjisi olsun ya da olmasın süt veren annelerin kafein ve çikolatadan uzak durması şarttır” diye konuştu. Prof. Dr. Yonca Tabak, sütünü arttırmak için tatlıya başvuran annelere, “Sütünüzü artırmak için tek ihtiyacınız bol su tüketmek, uyumak ve istirahat etmektir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu doğrultuda türlerine göre de kafein miktarı yüksek olan kahve olarak espresso öne çıkmaktadır. Espresso bilindiği gibi küçük fincanda, genelde fincanın yarısı doldurulacak şekilde içilmektedir. Espresso'yu tercih ettiğinizde yüksek miktarda kafein alma durumunuz daha yüksek olmaktadır.
Kafein Miktarı En Düşük Kahve
Çoğu kafede kafein oranları en düşük kahveler arasında Latte sayılır. Çünkü süt oranı diğer kahvelerden daha fazla.
Anne sütünün niteliğini iyileştirmek için katkı maddelerinden olabildiğince uzak durmak gerekir. İçeriğinde çok fazla katkı maddesi bulunan çikolataların tüketilmemesi önemlidir. Doğal ve ev yapımı çikolatalar, emzirme sürecinde güvenle tüketilebilir.
Sütünüzü Artırmak İçin Çikolata ve Kakaolu Gıdalar Tüketmeyin! Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak; “Anneler sütlerini artırmak için tatlı olarak bol çikolata tüketmeyi tercih edebiliyor.
Yapılan araştırmalar hamilelik sırasında günde 300-400 mg'dan daha az alınan kafeinin anne adayı ve bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu nedenle hamile olmanız kahve içmekten vaz geçmeniz anlamına gelmez.
Nane ve maydanoz tüketmek sütün kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Nişasta unu, arpa, mısır ve şeker karışımıyla yapılan yiyecekler. Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Kafeinin demir emilimini de olumsuz etkilediği unutulmamalıdır. Anneler çay ve kahve içeceklerinde, açık çayı tercih etmeli, kahveyi ise kafeinsiz olan türünü içmelidir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Fasulye, bebeğe gaz yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alır.
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Bebek ne kadar küçük ise kafeini vücuttan atma yeteneği de o kadar azdır. Bu yüzden kafein dozunuzu bunu düşünerek belirlemenizde fayda var. Kahve anneye çarpıntı yapmayabilir, fakat anne karnındaki bebeğin kalp atışı ya da solunumunda hızlanmalara neden olabilir. Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler.
Filtre kahveye süt ilavesi ( insulin direnci değil de) kafeinin etkisini azaltır, süt ekleyerek kafein konsentrasyonunu düşürmüş oluruz. Sütün glisemik indeksi de glisemik yükü de yüksek değil.
merhaba,bu yenilen maddenin çeşidine bağlı olarak 3-7 saati bulabilir..
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Anne gazlı içecek tüketirse bebekte gaz olmaz. Gazlı içecekler, sıkıştırılmış karbondioksit içeren sıvılardır. Bunlar içildiğinde açığa çıkan serbest karbondioksit midede gaz baloncukları şeklinde şişkinliğe yol açar. Ancak bu gaz baloncuklarının süt yoluyla bebeğe geçmesi fiziksel olarak imkansızdır.
Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (40 ml) içinde ortalama 165 mg kafein olduğunu gösterir. Günlük olarak vücuda alınması gereken kafein oranının 300 mg olarak kabul edildiği literatüre göre; günde 2 fincan Türk kahvesi tüketmek, günlük ihtiyacın fazlasını sağlar (1).
Kafeinin etkisi 15 dakika içerisinde hissedilebilir. Kandaki kafein seviyesi yaklaşık olarak 1 saat sonra en üst seviyeye çıkar. Çoğu insanda birkaç saat bu seviyede kalabilir. 6 saat sonra ise alınan miktarın yarısı hala vücutta olur. Kafeinin kan dolaşımından tamamen temizlenmesi 10 saati bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri