Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Tunç, bakırla kalayın alaşımından meydana gelir. Tunç ya da bronz, çok eski çağlardan beri bilinir. Önce fırınlarda ya da potalarda bakır eritilir. İçine ise, kalay katılır.
Eski Anadolu uygarlıklarının yaratmış oldukları maden endüstrisinin başlangıçtaki en büyük bulgusu, ana element olan bakıra, alaşım için genellikle % 5-10 oranında kalay karışımı ile elde edilen tunç olmuştu.
Tunç; bakır ile kalayın karıştırılması ile elde edilen bakırdan daha sert bir madendir. Tarım ve savaş aletlerinin yapımında kullanılmıştır.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
c.Demir Çağı
Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Bronz, bakır ve kalaydan meydana gelen alaşımın adıdır. Halk arasında “Kızıl” olarak da bilinmektedir.
Bronz, alaşım bronz'un rengini almış metalik bir kahverengi renktir.
Pirinç, temek olarak çinko ve bakır karışımından meydana gelen bir alaşımdır.
İçindeki kalay oranı arttıkça bronzun sertliği artar. Kalay oranı düştükçe yumuşar. Bazı özelliklerini arttırmak ve fiyatını düşürmek için kalayın yanında kurşun ve çinko belli oranlarda katılarak halk dilinde kızıl olarak bilinen malzeme elde edilir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Tunç Çağı Bakır ile kalayın karışımıyla oluşan tunç bakıra göre daha sert ve dayanıklıdır.
Alaşımlar: Birden fazla çeşitli maden parçaları eritilmek suretiyle elde edilir. Madenlerin oksitlenmelerine engel olmak için kömür tozu ile örtülür ve toprak bir pota içerisinde eritilir. Eğer madenlerden biri uçucu ise diğer maden erimekte iken diğeri ile karıştırılır.
Sert kalay % 99.6, teknik kalay ise % 99 kalay içermektedir. Kalay teneke yapımında, kaplamacılıkta, çeşitli alaşımlar, lehim ve kimyasal madde yapımında kullanılır. Otomotiv endüstrisinde de motor yataklarında, kaporta, radyatör, yağ ve hava filtrelerinde kullanılır.
Kalay, kimyasal sembolü Sn ve atom numarası 50 olan bir elementtir. Bu element, periyodik tablonun 14. grubunda bulunan bir geçiş sonrası metali temsil eder. Temel olarak, kalay oksidi (SnO2) içeren kasiterit mineralinden elde edilir.
Bilinişi milattan önce 7000 yıllarına dayanan bakırın bazı gıda maddelerinin içindeki asitlerle reaksiyona girip zehirlenmelere, hatta ölümlere yol açan zehirli bileşimler oluşturdukları bilinir. Bu nedenle bakır kaplar kalayla kaplanır.
Tuncun o dönemde var olan diğer metallere göre daha sert ve dayanıklı olması, Tunç Çağı uygarlıklarına teknolojik avantaj sağladı. Karasal demir doğada çok olsa da eritme için gerekli 1.250 °C (2.280 °F)'lik yüksek sıcaklık, demir kullanımını MÖ 2. binyılın sonuna kadar erteletti.
Normal şartlar altında korozyona karşı dirençli olan bronzdan yapılmış eski eşya veya tarihi eserlerde bazen yeşil bir tabaka gözlenebilir. Bu yeşil tabaka bronz hastalığının belirtisi olabilmektedir. Şöyle ki klorürlerle temas eden bronz geri döndürülemez bir korozyona uğrama sürecine girebilir.
Bronz her zaman güçlü ve sağlamdır, ancak kolayca bükülmez. Güneş ışığına dayanır ve bu da onu korozyona dirençli kılar. Pirinç güçlü olmasına rağmen bakır veya bronz kadar dayanıklı değildir. Pirinç, korozyona ve yarılmaya karşı savunmasızdır ve kesinlikle esnek değildir.
Tarih öncesi devirlerden olan tunç, bakır ve demir olmak üzere üç döneme ayrılan devre maden devri denmektedir. Kolay işlenebilen madenler ve doğada saf olarak bulunan madenler tarihte ilk kullanılan madenlerdir. Demir devri tarih öncesi dönemde başlar ve yazının bulunmasından sonrasına kadar devam eder.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Elbettedemirinbilinmesine rağmen cevherden demir elde etme yöntem keşfinin gecikmesi insanlık tarihinde önemli bir durumdur. Mevcut kanıtlara göre, ilk demir eritme M.Ö. 1400'lerde gerçekleşti ve muhtemelen Anadolu'da Hititler tarafından yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri