a5- Tunç Kafiye: *Kafiyeyi oluşturan sözcüklerden birinin diğerinin içinde geçmesine “tunç kafiye” denir. *Tam ve zengin kafiyelerden ve rediften oluşabilir.
Tunç kafiye
Bir dizenin son sözcüğünün, bir diğer dizenin son sözcüğünü tamamen içermesine dayanan uyak türüdür. Zengin uyağın özel bir durumudur. Tunç uyağın olabilmesi için ses benzerliğinin en az üç sesten oluşması gerekir.
Redif ya da yedek, şiirlerde mısra sonlarında, görevleri aynı olan eklerin ya da anlamları aynı olan sözcüklerin tekrarlanmasına denir. Redifler daima mısranın en sonunda bulunur, yani kafiyeden sonra gelir.
Aruz Ölçüsü: Dizelerdeki hecelerin açık (kısa) ve kapalı (uzun) oluşlarına dayanan ölçü türüdür. Divan şiirinde kullanılır. REDİF: Dize sonlarında tekrarlanan, aynı harflerden oluşan, aynı görev ve anlamdaki ekler, kelimeler ve kelime gruplarıdır. NOT: Redif, kafiyeden önce aranır.
İlgili 42 soru bulundu
*Bunun için her mısraın son kelimesinden başlanarak benzer olan kelimeler işaretlenir. *Aynı anlam ve görevdeki ek ve kelimeler ayrılır. Bunlar rediftir. *Geri kalan, aynı anlam ve görevde olmayan sesler kafiye olarak alınır.
Tunç uyakta da cinaslı uyakta olduğu gibi ikiden çok sesin benzeşmesi koşulu olduğundan o da bazı kaynaklarda zengin uyağın içinde değerlendirilmiştir. Dergah yayını Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi de tunç uyağı zengin uyak içerisinde değerlendiren kaynaklar arasında yer alır (TDEA, 5.96).
Tunç uyak ya da diğer adı ile tunç kafiye; Ses benzeşmelerinde uyağı oluşturan sözcüklerden birinin diğer dizedeki sözcüğün içinde tam olarak yer almasıyla karşımıza çıkan uyak çeşididir.
Kafiyeler yalnızca çekim ya da yapım eki almamış kelimelerde olur. Birbirleriyle kafiyeli olan kelimelerden sonra gelen ekler ise redif olarak nitelendirilir. Okurun dikkat etmesi gereken temel kurallardan biri de budur. Redifin olduğu her yerde kafiye vardır.
Düz uyak, aabb, aaab gibi şekillerde kullanılan, şiirlerde yer alan uyaklara verilen ad olarak bilinir. Kendi arasında dizeli olan beyitler ya da dörtlükler olarak tanımlanabilir.
Ahenk unsuru incelenirken ilk önce dize sonunda redif aranmalıdır. Dize sonunda redif var ise yani aynı anlama gelen ve tekrar eden sözcük varlığını koruyor ise o şiirde ahenk unsuru da var demektir. Dize sonlarında tekrar eden ve aynı anlama gelen sözcük ya da aynı görevde ek var ise redif var demektir.
Var gez dağda, kayalıkta, kırda. Yukarıdaki dizelerdeki kırda sesi tunç uyağa örnek olarak gösterilebilir. Burada 5 ses benzerliği bulunur ve kırda sesi kakırda tarafından kapsanır. İç içe geçmiş olan bu sesler tunç uyaktır.
Zengin kafiye ya da diğer adı ile zengin uyak; Dize sonlarında sözcük ya da eklerin son hecelerinde üç ya da daha çok harfin ses benzeşmesi ile ortaya çıkan kafiye türüdür. Yani diğer bir deyişle, dize sonlarındaki 3 veya daha fazla ses benzerliğidir.
Cinaslı Kafiye Nedir? Şiir, dörtlük ya da manilerde sesteş olan yani ses bakımından aynı olan fakat farklı anlamlara gelen sözcüklerin oluşturduğu uyak türüne cinaslı uyak denir.
Dize sonlarında ikiden çok sesin oluşturduğu uyak türüne zengin uyak veya zengin kafiye denir. Gerek halk edebiyatında gerekse divan edebiyatında sıklıkla kullanılan bir uyak türüdür. Üç sesin dışında iki ses olmasına rağmen bu seslerden birinin uzun ünlü (â, û, î) olması durumunda da zengin kafiye oluşur.
Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözün veya sözcüğün bir arada kullanılmasından oluşan kafiye türüne cinaslı kafiye denir.
İyelik ve yönelme hal ekleridir. Bu sesler redif olur. Geriye Al ve Dal kalır. Bu kelimelerde de Al sesleri aynıdır.
Eklerin yazılışı ve anlamları farklı ise o zaman ekler de kafiye olur.Bunun dışında kural;kafiyeler genelde sözcüklerin köklerinde aranır.
Mısraların sonunda yer alan sözcüklerin diğer dizelerde yer alan kelimelerle olan ses benzerliğine kafiye şeması denir. Hem halk şairleri hem de gazel, kaside, tahmis ve murabba türünde eserler yazan divan şairleri, kafiye örgülerine göre eserler kaleme almıştır.
Cinaslı uyak, yazılışları aynı olup da farklı manalara gelen kelimelerle yapılan uyak çeşididir. Bu kafiyelerde sesteş kelimeler kullanılır. Başta Fuzuli, Nedim, Nefi ve Baki olmak üzere birçok Osmanlı şairi, gazel ve kafiyelerinde cinaslı uyak kullanmıştır.
Çoğunlukla 7 heceli dört mısralık bir bentten meydana gelir. Ama mısraları 4-5-8-10-14 heceli kalıplarla söylenmiş mânîler de vardır. Birinci, ikinci dördüncü mısralar birbirleriyle kafiyeli, üçüncü mısra serbesttir. Yani kafiye dizilişi aaxadır.
Kafiye çeşitleri genellikle yarım kafiye, tam kafiye, zengin kafiye, cinaslı kafiye ve tunç kafiye olarak bilinir.
Dize sonlarında yer alan yazılışları aynı fakat görev ve anlamları farklı olan ses, ek veya sözcüklerin kullanılmasıyla oluşan bu ses benzerliğine uyak adı verilir. Uyak dize sonunda aranır. İzlenecek yolda öncelikle redife bakılır eğer redif yoksa uyak aranır. Bu sıralama ile şiirde uyak aranır.
Yarım uyak tek bir harfin benzerliği ile ortaya çıkan kafiye türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri