Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği noktada yer alan Tunceli'de, güvenlik güçlerinden oluşan 1600 personele deprem eğitimi verilmeye başlandı.
Sel, çığ, heyelan, kaya düşmesi, su baskını, don gibi felaketlerle mücadele edilmiştir. Tüm bunlara ek olarak Tunceli Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunmaktadır. Pülümür ilçesi birinci derece, Ovacık ilçesi ve Akpazar bucağı ikinci derece ve diğer bölgeleri ise 3. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Tablo verilerinden de anlaşıldığı üzere, Tunceli ili, çevresindeki iki ana fay kolundan ve ara faylardan dolayı, zaman içinde, ilçeleri veya komşu illerde yaşanan önemli depremler dolaysıyla deprem riski yüksek illerden birisi konumundadır.
Naci Görür Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısında bulunarak, "Korkudan midemizi ağzımıza getiriyor derler ya o durumda" dedi. TELE1 canlı yayınına katılan Görür, "'Hocam Marmara'yı konuştuk başka nerede deprem bekliyorsunuz?' diyorlar. Şimdi parmağımı kapatıyorum Tunceli diyorum" dedi.
Ortalama 140 km uzunluğunda olduğu bilinen Malatya Ovacık fay hattının Malatya içerisindeki konumu ise özellikle Doğanşehir ilçesinde belirginleşir. Polat ve Dedeyazı mahallelerinden devam ederek, Akçadağ ilçesinin Büyükçimiş mahallesine kadar uzanır.
İlgili 20 soru bulundu
6 şubattan günümüz tarihine kadar Malatya-ovacık fay zonunun akçadağ segmentinin nurhaktan başlayıp doğanşehir dedeyazı köyüne kadar olan kısmında sürekli olarak artçı depremlerin meydana gelmesi bize bu 4 fay parçasının 6 şubatta kırıldığını göstermektedir.
Malatya'yı olası deprem açısından etkileyebilecek üç büyük fay söz konusudur. Birincisi Doğu Anadolu Fay hattı. İkincisi Sürgü'den Akçadağ'ın kenarından Ovacık'a kadar giden Malatya-Ovacık Fay hattı. Üçüncüsü ise Çöşnük Fayıdır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlattığı Dersim Tertelesi'nde on binlerce insan öldürüldü, on binlercesi yurtlarından, tarihinden, kültüründen, inancından koparılarak Türk ve Müslüman toplumun içinde “zorunlu iskan”a tabi tutuldu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 16.28'de Tunceli'nin Pülümür ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Yerin 8,7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, kent merkezi ve çevre ilçelerden de hissedildi.
Başbakan Celâl Bayar (görev süresi: 25 Ekim 1937 - 25 Ocak 1939) Dersimli isyancılara karşı saldırıyı onayladı ve İkinci Dersim Harekâtı (2 Ocak - 7 Ağustos 1938) başlatıldı.
Tunceli'ye baktığımız zaman Tunceli'de Atatürk Mahallesi görece zeminin daha kötü olduğu bir yer. Çünkü buradaki zemin genelde yamaçlardan gelen bir takım ufak malzemelerden, derelerin bıraktığı çökellerden oluşuyor. Tunceli'nin şehir merkezi de genelde dere yatığıdır.
Merkez üssü Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Tunceli'de de hissedildi. Bu kapsamda Valilik de olası risklerin önüne geçmek amacıyla kent genelinde geçici barınma alanları oluşturdu.
28 Ocak 2003
Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü Md 6.5, derinliğini ise 10 km olarak vermektedir. USGS ve ETHZ gibi yabancı araştırma enstitüleri ise depremin büyüklüğünü Ms 5.8 olarak belirlemişlerdir.
1967 Pülümür depremi, 26 Temmuz 1967 tarihinde Türkiye saatiyle 20.53'te Türkiye'de Tunceli'nin Pülümür ilçesinde meydana gelen deprem.
Doğu Anadolu Fay Hattı ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kesiştiği noktada yer alan Tunceli'de, güvenlik güçlerinden oluşan 1600 personele deprem eğitimi verilmeye başlandı.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
25 Aralık 1935 tarihinde çıkarılan 2885 sayılı kanun ile tekrar il oldu ve Dersim tarihsel yöresi içinde yer alan ve Munzur çevresini kapsayan bölgenin adı Tunceli olarak değiştirildi.
Cumhuriyetin ilanından sonra 25 Aralık 1935 tarihinde geçici merkezi Elazığ ili olmak üzere, Erzincan'ın Pülümür, Elazığ'ın Nazımiye, Hozat, Mazgirt, Pertek, Ovacık ve Çemişgezek ilçeleri bağlanarak Tunceli Vilayeti teşkil edilmiştir.
Dr. Naci Görür Erzincan ve Bingöl fay hattının ortasında kalan Dersim için "En tehlikeli şehir Tunceli" diyerek uyardı. 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen iki büyük depremin yaraları henüz sarılmadan, Türkiye'de yeni depremler için korkutan uyarılar gelmeye devam ediyor. Prof.
Etimolojisi; "Dağlar" anlamına gelen Taur kökü ile ilişkilidir. "Dağlık Bölge" anlamına gelen yerli arkaik adı, Roma döneminde Latinize olarak "Taurezium" şekline dönüşmüş; daha sonra da bölgede baskın hale gelen İrani diyalektlerin etkisi altında ve halk etimolojisi yolu ile deforme olarak "Dersim" şeklini almıştır.
1879 yılında da Farsça 'Gümüş Kapı' anlamına gelen "Dersim" adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1886 yılında Mutasarrıflığa indirilmiş 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır.
Dersim adı 1935 yılında “Tunceli” ilan edildi. “Tunç gibi sağlam insanların yeri” anlamında üretilen bu yapay isim Dersim'i silmeyi başaramadı. 1935 yılında kabul edilen “Tunceli Kanunu”, sadece Dersim'i değil; hatta bölgenin yerel adları olan “Mamekiye” ve “Kalan”ı da tarihten silmek istedi.
Açıklamanın devamında, "Malatya-Ovacık fayı yıllık 1.2mm kayma hızına sahiptir, atılım mesafesi ise 7 büyüklüğünde deprem üretecek seviyede olmadığı ölçülmüştür (TÜBİTAK 114Y580 Numaralı Proje'ye bakınız). Fayın uzunluğu temel alınarak depremin yaratacağı şiddet hesaplanamaz.
Bir de Malatya fayı var, Malatya'nın batısında. Bir de Pülümür'den giden Ovacık fayımız var. Bu fayların hepsi aktif faylar.
Bilim Rehberi ekibinin raporuna göre, yıllık 1.2 milimetre kayma hızına sahip olan Malatya-Ovacık Fayı'nın atılım mesafesi, büyük çaplı bir deprem üretme potansiyeline sahip değil. Fayın uzunluğu temel alındığında depremin büyüklüğünü tahmin etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri