Patateste yumru kaynaklıdır. Bitkiden bitkiye yayılma, enfekte bitki köklerinden komşu bitkilere geçen bakterilerin sonucudur. Bakteriler ayrıca sulama suyuyla da taşınabilir. Yağmurlu dönemlerde olduğu gibi toprak neminin yüksek olduğu zamanlarda hastalık oranı en yüksektir.
Suyla doygun topraklarda ise yumrular oksijen yetersizliği nedeniyle çürürler. Bu nedenle patates yumruları nemli bir toprağa dikilmeli ve dikimden hemen sonra da ağır sulama yapılmamalıdır.
Hastalık, yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekeler halinde görülür. Hastalığın ilerlemesiyle bu lekeler kahverengileşerek orta kısımları canlılığını yitirir. Yaprağın alt yüzünde kül renginde bir örtü meydana gelir.
Patates Mildiyösü (Geç yanıklık) hastalığı. Geç yanıklığı oomycete patojeni Phytophthora infestans'tan kaynaklanır. Hava koşulları sayesinde tarladan tarlaya hızla yayılma kabiliyetine sahip olan bu hastalık aynı zamanda “topluluk hastalığı” olarak da adlandırılmıştır.
Hastalığı toprakta bulunan mantarlar yapar. Hastalık ile bulaşık yumru patates başlangıçta açık kahverengidir, daha sonra koyulaşır veya çok koyu kahverengine döner. Zarar görmüş yumru çöker, kabuğu buruşur.
İlgili 25 soru bulundu
Patateslerin çürümemesi için ipucu...! Patates torbasının içine 1 adet elma koyun. elma, patatesin ortalama 8 hafta yani 2 ay boyunca filizlenmesini ve büzüşmesini önleyip taze kalmasını sağlayacaktır.
Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır. En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır.
Patateste besin maddesi uygulamaları serpme ve sıra üzeri uygulama olmak üzere iki şekilde olmaktadır. İyi bir verim ve kalite için besin maddeleri sıra üzerine uygulanmalıdır. Bu uygulama sırasında gübre ana yumrudan 5 cm uzağa ve 5 cm derinliğe verilmelidir.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1.5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2.5-3 ton çiftlik gübresi verilirse verim çok artar. Bu miktarlardan fazlası nişasta miktarı ve lezzeti olumsuz etkiler. Üreticilerin topraklarını tahlil ettirmeleri, bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.
İlaçlamada yaprak alt ve üst yüzeylerinin iyice ilaç- lanmasına özen gösterilmelidir. İlaçlamaların 7 gün ara ile 4-6 kez yapılması uygun olur. Patates Böceği ilaçlı mücadelesine ergin ve genç lar- vaların çok olduğu zamanda başlanmalıdır. Birinci ilaçlamadan sonra tekrar görüldüğünde ilaçlamayı tekrarlamak gerekir.
Hastalık etmeni Synchytrium endobioticum olarak isimlendirilen bir mantar olup, hastalık bitkinin sap, stolon ve yumrularında karnıbahara benzer siğiller meydana getirmektedir. Hastalık, muhtemelen bitkide meydana getirdiği zararın görünümü nedeniyle halk arasında kanser olarak adlandırılmıştır.
Günlük ortalama sıcaklığın 16°C ve en düşük sıcaklığın 10°C'yi bulması ile ilaçlamaya başlamak gerek. Hastalığın her yıl görülmediği alanlarda ilaçlama yapmak için ise çevrede veya tarlada ilk belirtilerin görülmesini beklemek şart. Domates ve patateste mildiyö hastalığına karşı Bayer, Consento® SC 45'i tavsiye ediyor.
1. ilaçlama: Sürgün boyu 25-30 cm uzunlukta olduğunda, 2. ve diğer ilaçlamalar: Birinci ilaçlamadan sonra kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilmelidir. Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat edilmelidir.
İdeal toprak pH'ı 6,5-7,5 arasıdır. Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır. Dekara 1,5-2 ton, eğer toprak çok fakir ise 2-3 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi verimi önemli ölçüde artırır. Bu miktarlardan fazlası ise yumrudaki nişasta oranının ve lezzeti olumsuz etkiler.
Patates hangi toprakları sever? Patates bitkisi havalanma oranı yüksek, taban suyu düşük, organik maddece zengin toprakları sever. Tuzluluğa karşı oldukça hassas olan patates için ideal pH değeri, 5.5 – 6.7'dir. Toprak pH değeri 6.5'in altında ise ara çapalamada Kalsiyum Nitrat kullanılmalıdır.
Toprak hazırlığı, ürün yapısı üzerinde dikkate değer bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Patates bitkileri, gevşek ve kumsal yapılı topraklarda daha kolay yetişebilir.
Verimi optimize etmek için, topraktaki mevcut olan su % 30 ila % 50 oranından daha fazla tüketilmemelidir. Bununla birlikte, aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılık, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya yol açabileceğini unutmayın.
Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Hasat işlemi için, filizleri incitmeden toprağın altındaki patatesleri çıkartabilirsiniz. 5-6 adet patatesten yaklaşık 1 çuval patates elde edebilirsiniz. Şimdiden elinize ve emeğinize sağlık.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
İlk gübreleme ekim sırasında yapılır ve geri kalan üçü ise birbirinden 25-28 gün aralıklarda yapılır.
KTS®' nin yaprak uygulamaları, patates bitkilerinde Potasyum (K) ve Kükürt' ün (S) hem verimini hem de yaprak içeriğini artırarak bitki için daha iyi bir beslenme koşulu oluşturur.
Yaklaşık bir saat buzlukta beklettiğiniz patatesleri tekrar yağda kızartın. Limon da patatesleri çıtır çıtır yapan bir etkiye sahip. Patates dilimlerini üzerine limon sıkarak kızartabilirsiniz. Patateslerinizin oldukça kıtır ve lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Öncelikle patateslerimizi güzelce yıkayıp soyalım, ince bir küçük parmak şeklinde doğrayalım, genişçe bir süzgece koyalım. Üzerlerine 2 çorba kaşığı tuz serpelim, elimizle iyice harmanlayalım. Bu şekilde patateslerimiz 5 dakika beklemeye bırakalım.
Çok sıcak bir alanda tutmadığınız takdirde haftada 1-2 kez olacak şekilde sulamanız yeterli olacaktır. Patatesler gövdelerinin toprağa temas ettiği bölgelerden çoğalırken filizleri de büyür. Filizler toprağın üzerine çıkmaya başladıkça üzerlerine yeniden gübreli toprak ilavesi yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri