Tundra iklimi Kuzey kutup dairesi ve Güney Amerika'da görülen iklim türlerine denilmektedir. Tundra iklimi kış mevsiminin oldukça uzun ve sert yaz mevsiminin ise serin ve kısa geçtiği iklim türüne denilmektedir. Tundra ikliminde toprak tipi ve bitki örtüsü tipi tek tip olarak gözlemlenir.
Tundra iklimi, Kuzey yarımkürede 60 ile 80 derece enlemleri arasında görülmektedir. Kutupların hemen altında görülen bir iklim olması sebebiyle bu iklim türüne kutup altı iklimi adı da verilmektedir. Çoğunlukla kar yağışı şeklinde görülen yağışların yıllık miktarı 200 ile 250 mm seviyesindedir.
Sıcaklıklar kışın -30 ile -40 derece arasındadır. Yağışlar 200–250 mm'dir ve genelde kar şeklindedir. Toprak yılın büyük bir bölümünde donmuş olarak bulunur. Yazın toprağın üst kısmının buzları çözülür ve zemin bataklık haline dönüşür.
Tundra ikliminin hakim olduğu yerlerde yıllık sıcaklık farkları 60 dereceye kadar ulaşır. Kış mevsiminde sıcaklıklar ortalama olarak -30- ve -45 derecelere kadar ulaşabilir. En sıcak ayın yıllık ortalaması 10 dereceden fazla değildir.
Tundra iklimi (kutupaltı iklim)
Kış sıcaklık ortalamaları -45 °C kadar düşer. Topraklar 100 m derine kadar donmuştur. Tabii bitki örtüsü çalı, yosun ve yazın yeşeren kurakçıl otlardan oluşan tundradır. Genel olarak 65-80 derece enlemleri arasında görülür.
İlgili 21 soru bulundu
TUNDRA İKLİMİ
60°–70° enlemleri arasında etkilidir. İskandinav Yarımadası'nın kuzeyinde, Kuzey Sibirya, Kuzey Kanada, Grönland Adası kıyılarında görülür. Yağış çok azdır ve genelde kar yağışı şeklindedir. Yıllık yağış miktarı 250 mm 'den azdır.
Tundra'da yaşayan hayvan türleri arasında kutup ayısı, kutup tilkisi, karibu, ren geyiği, kutup tavşanı, kutup porsuğu gibi hayvanlar yer almaktadır. Bu hayvanlar, soğuk koşullara uyum sağlamak için özel adaptasyonlara sahiptirler.
Tundralardaki hayvan türleri de sınırlıdır. Ren Geyiği, Misk Öküzü, Yer faresi, Kutup tilkisi, Boz ayı, kutup ayısı, Karibu, Palyaço ördek, birkaç kuş ve böcek türüne rastlanır.Tundralarda kar kuşları, kar kazları ve baykuşlar bulunur.
Tundra iklimi lokal alanlar hariç Türkiye'de görülmez.
Tundra iklimi 60 derece kuzey paralelinin yukarısında görülen bir iklim iken Türkiye'nin en kuzey noktası olan Sinop/İnceburun 42°06′ kuzey enleminde yer alır.
Yörede yaygın olarak görülen step, bitki örtüsü az yağış alan çukur alanlarda ve platolar üzerinde yer alır. Bu bitki topluluğu içinde ağaç yok denecek kadar azdır. Genelde dikenli çalılar dikkati çeker. Bunun yanı sıra, akarsu boylarında görülen iğde, söğüt ve kavak ağaçları da step alanı içinde yer alır.
Savan ya da savana tropik yağmur ormanları ile kuru çöller arasındaki geçiş bölgesinde yer alan geniş çayırlara denir. Kurak mevsimin uzun sürdüğü tropikal bölgelerde, tek tük ağaçlar serpili büyük çayırlardan oluşan bir bitki topluluğudur.
Ilıman kuşak iklimi, ormanlık bölgeler ile tundralar arasında kalan bölümde görülen iklim çeşididir.
Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir. Bitki örtüsü step ve bozkırdır.
Tundra iklimi düzenli yağış rejimi vardırYıllık yağış miktarı 200-250 mm civarındadır.
Gri zemin rengi üzerinde beyaz damarların örümcek ağını andıran yapısı ile ortaya çıkan görsel şölendir.
Tundra iklim bölgesinin kışın on ay donan, yazın iki ay çözülerek bataklık hâlini alan verimsiz topraklarıdır. Üzerinde üç aylık yaz sıcaklığında yeşeren tundra denilen yosun ve otlardan oluşan bitki örtüsü vardır ve organik maddeler uzun süre çözünmeden toprakta kalır.
Ekvatoral İklim
Ekvator'un iklim tarafında 10 ° enlemleri arasında, Okyanus Adaları'nda, Amazon Havzası'nda ve Kongo Havzası'nda görülür. Her mevsim yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 25-30 °C civarındadır. Yıllık sıcaklık farkı çok azdır.
Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 26-28 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
Ekvatoral iklim bölgesi sürekli olarak yağmurun görüldüğü yerlerdir ve yıllık yağış miktarı oldukça fazladır. Her ay yaklaşık 60 mm yağış görülmektedir. Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri