Türkiye bugün ülkedeki yabancı şirketler arasında Rusya ve Çin'den sonra üçüncü sırada yer alıyor. Orta Asya'nın kalbi olan Özbekistan, bölgenin en bakir ve gelişime açık ülkesi. Gerek inşaat, altyapı gerekse ürün ve hizmet alanlarında çeşitli ihtiyaçları bulunan ülkede Türk iş insanları için çok büyük potansiyel var.
Çalışma izni olmadan ülkede oturum izni başvurusu yapılamamaktadır. Özbekistan'da ofis açmak, şirket kurmak için gelenlerin mutlak süratte ticari vize ile ülkeye giriş yapmaları gerekmektedir. Turistik veya özel ziyaret vizeleri ile ülkeye giriş yapanların firmaları adına ticari faaliyette bulunması yasaktır.
Türkiye, Rusya ve Çin'in ardından Özbekistan'da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Özbekistan'a vizesiz gidilir mi? Özbekistan vize uygulamalarında değişiklik yaptığını bildirmiştir. T.C. Umuma Mahsus (bordo), hususi ve hizmet pasaportu sahibi olanlar 3 Şubat 2021'de imzalanan yeni kararnameye göre Özbekistan'a 30 günü aşmamak koşuluyla vizesiz seyahat edebilecekler.
Bu listeye göre Özbekler Türkiye'den gayrimenkul edinme hakkına sahip olan milletler arasında yer alıyor. Ayrıca, Özbekler için özel bir koşul da bulunmuyor.
İlgili 38 soru bulundu
Özbekistan asgari ücret
Özbekistan'da asgari ücret 3.540.000 Özbek Somu'dur.
Özbekistan yasalarına göre çifte vatandaşlık söz konusu değildir, eski vatandaşlık zorunlu olarak reddedilmelidir. En az 5 yıl süre Özbekistan'da konaklama zorunluluğu vardır. Öncelikle çalışma izni üzerinden oturum izni alınması gerekmektedir.
Özbekistan vatandaşının Türkiye'de sahip olduğu çalışma izni veya çalışma izni muafiyet belgesi, oturum izni yerine sayılır. Türkiye'de, vizenin veya vize muafiyetinin tanıdığı süreden ya da doksan günden fazla kalacak Özbekistan vatandaşlarının oturum izni almaları zorunludur.
Türkiye, Rusya ve Çin'in ardından Özbekistan'da en çok şirket kuran üçüncü ülke oldu. Türk şirketleri en çok Taşkent, Semerkant ve Fergana bölgelerinde iş yaparken Türk iş insanları özellikle tekstil, inşaat, sanayi, sağlık, ticaret ve tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyor.
Özbekistan resmi kaynaklarına göre, ülkedeki işsizlik oranı % 1,1'dir. şgücünün % 56,7'sini erkekler, % 43,3'ünü kadınlar oluşturmaktadır. Ortalama asgari ücret 24 Dolar seviyesindedir.
Özbekistan Türk vatandaşlarına seyahatlerinde 30 günü aşmamak koşuluyla vize muafiyeti uyguladığını bildirdi. Özbekistan Türkiyenin de aralarında bulunduğu 7 ülkenin vatandaşlarına 30 günlük vize muafiyeti tanıdığını açıkladı. Bu sayede Türk vatandaşları vize almadan 30 gün boyunca Özbekistana seyahat edebilecekler.
Hemen belirtmek gerekir ki Özbekistan geceleri en güvenli ülkedir. Sokaklar sakin ve sessiz, sadece turist polisi ve geceleri özel devriye memurları görev başındalar, böylece şehrimizi sakin bir şekilde, canınız ve malınız için korkmadan dolaşabilirsiniz. Şehirlerin sokakları ve caddeleri özellikle geceleri güzeldir.
Buna göre Özbekistan'da 21 yaş altındaki kişilere alkol satışı yasaklandı. Yasak kapsamına giren kişilere internet üzerinden alışverişlerde, otomatlarda, büfelerde, otogar ve istasyonlarda alkol satışı yapılmayacak.
Ülkede İslam en yaygın dindir, bunu %5 ile Rus Ortodoksluğu takip eder. Müslümanların çoğu Hanefilik mezhebindendir.
Özbekistan yasalarına göre, vizesiz rejime tabi olmayan diğer ülke vatandaşlarının Özbekistan'a seyahat etmek için vize almaları gerekmektedir. Özbekistan'a vizeler diplomatik, işçi, turist, iş, transit olarak ayrılmıştır.
Özbekistan Vatandaşlarının Türkiye'de resmi evlilik yapabilir.
Özbekistan vatandaşı, Türkiye'de ikamet izni almak için ilgili yerel makamlara başvuruda bulunmalıdır. Başvuru sırasında Özbekistan vatandaşının pasaport fotokopisi, vize fotokopisi, Türkiye'de ikamet ettiği yerin kira kontratı, tapu fotokopisi ve dask,yabancı sağlık sigortası gibi belgeler istenebilir.
Özbekistan'nın, T.C. Pasaportları Vize uygulaması ; Umuma Mahsus Pasaport ( Bordo Pasaport ) : Vize Gerekiyor. Hususi Pasaport ( Yeşil Pasaport ) : Vize Gerekiyor. Hizmet Pasaportu ( Gri Pasaport ) : Vize Gerekiyor.
Birçok ülke için 1 yıllık ikamet harç ücreti bugünkü kur ile ortalama 80 dolar yani 2.160 TL civarıdır, ikamet kart ücreti ise 356 TL'dir. Ayrıca Türkiye'de ilk defa ikamet alacaksanız tek giriş vize harcı da ödemeniz zorunludur.
Oturma izni harç ücreti: 1040 TL. Oturma izni kart ücreti: 160 TL. Oturma iznini almak için başvuruda bulunan yabancı kişinin yaşına göre farklılık gösterebilmekle birlikte sağlık sigortası ücreti 500 -1750 TL arasındadır. 65 yaş altı kişiler için sağlık sigortası ücreti ödenmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri