Açık ameliyatla yapılan tüp açma işlemi genellikle daha uzun sürmektedir. Ancak genel olarak söyleyecek olursak ameliyat yaklaşık 2 ila 3 saat arası sürmektedir.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı genellikle birkaç saat sürer. Ancak bu süre hastanın genel durumu, tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüpleri tıkayan sebebin ne olduğu gibi pek çok farklı parametreye göre değişkenlik gösterebilir. Fallop tüpü rekanalizasyonu yöntemi ise yaklaşık 1 saatte tamamlanan bir işlemdir.
Laparoskopik tüp açtırma ameliyatı, birkaç saat süren bir işlemdir. Bu süre tüplerin ne kadar hasar aldığı, tüplerin tıkanmasına neyin neden olduğu gibi durumlara göre değişkenlik gösterir.
Kapalı yöntemle (Laparskopik) tüp açma ameliyatı fiyatı yaklaşık olarak 10.000-15.000 TL arasında değişmektedir. Açık yöntemle tüp açma ameliyatı fiyatı daha düşüktür. Bunun dışında tüp açma ameliyatı fiyatları; hastanede yatış süresi, kullanılan aletlere göre değişebilmektedir.
Cerrahi Tedavi: Açık ya da robotik ameliyatlar da olmasına karşın kapalı tüplerin açılması için genellikle laparoskopi (kapalı ameliyat) kullanılır. Laparoskopide vücuda yalnızca bazı mikro araçların girebileceği büyüklükte kesikler açılır ve tüm ameliyat dijital ekranlardan izlenir.
İlgili 15 soru bulundu
Pıhtı tıkacı, sümüksü tıkaç veya küçük yapışıklıklar nedeniyle tıkalı olan tüpler HSG çekimi sırasında verilen sıvının basıncıyla açılabilir.
Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması durumu enfeksiyona bağlı olarak tıklaı tüplerde ilaç tedavisi ile mümkündür. Tıkalı tüplerin kendiliğinden açılması için hasarın ne kadar büyük olduğu ile alakalıdır. Eğer tüplerde çok büyük bir hasar yok ise tüpler ilaç yardımıyla açılabilir.
Avrasya Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen, bağlanan tüpler açıldıktan sonra gebe kalmanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Tüplerin Tıkanması
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
Yapışıklıkların çok yoğun olduğu durumlarda açılma işlemini takiben tekrar yapışma olasılığı yüksek olduğundan gebelik oranları düşüktür; bu nedenle bu olgularda tüp bebek tercih edilmelidir. Laparoskopi sırasında kapalı olan tüpler de açılabilir.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Ameliyatın avantajı tüpler açılır ve iyileşirken kapanmazlarsa (%50 olasılık) çiftlerin doğal yollardan gebelik oluşması şanslarının olması, hatta birden fazla kez gebeliklerin de olabilmesi... Dezavantajı, % 50 durumda ameliyatta tüplerin açılamaması veya iyileşirken tekrar kapanması.
Hastalar genellikle ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu oluyorlar; yaklaşık 7 gün içinde ev işlerine dönebiliyorlar. Ameliyatın geleneksel cerrahi kesi ile yapıldığı durumlarda ise taburculuk genellikle 4.- 5. günlerde oluyor ve hastanın ev işlerini yapar hale gelmesi birkaç hafta veya bir ay kadar sürebiliyor.
Ek olarak dış gebeliği laparoskopik tedaviyle sonlandırılan kadınların, şayet fallop tüpleri alınmadıysa, ameliyattan yaklaşık 1-2 ay sonra kendiliğinden gebe kalma şansları bulunmaktadır.
Eğer Essure ve Adiana sistemleri fallop tüplerini kapatırsa, tüp ligasyonu ile bu yolların açılmasının mümkünü yoktur. Bu gibi durumlarda vitro fertilizasyon (IVF) yöntemi bir seçenek olabilmektedir. IVF yöntemi ile, yumurtalıktan alınan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenerek uterusa yerleştirilebilmektedir.
Laparoskopi sonrası karın şişliği olur mu
Laparoskopi sonrası şişlik, gaz gibi problemlerin olması normaldir ve genellikle 24 saat içerisinde gaz çıkarıldıktan sonra ağrı ve şişlik de azalarak kaybolur.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Yani aslında 'hidrosalpenks' dediğimiz, tüplerde sıvı birikintisi olmadığı zaman, sadece tüplerde tıkanıklık olduğu zaman bunun tüp bebeğe engel hiçbir tarafı yok. Evet kendiliğinden gebeliğe engel, ama tüp bebekte başarı şansını azaltmaz.
Rahim filmi olarak bilinen HSG (histerosalpingografi) tüp tıkanıklığının tanısında en çok başvurulan yöntemdir. HSG, rahim ve tüpleri görüntüleyen bir röntgendir. Bilinen röntgende rahim ve tüpler gözükmediği için görünür hale getirmek amacı ile rahim ağzından özel bir sıcı verilir ve bu anda röntgen çekilir.
Tüplerin bağlı olması, gebelik şansını azaltırken, gebelik tamamen imkansız değildir. Tüplerin bağlı olduğu durumlarda, doğal yollarla gebe kalmak zorlaşırken, yardımcı üreme teknolojileri gibi alternatif yöntemlerle gebelik şansı artar. Tüplerin bağlı olduğu durumlarda, gebelik oluşma ihtimali oldukça düşüktür.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Mantar enfeksiyonları vajinanın ideal ortamını bozarak hem spermlerin canlı kalma süresini azaltırlar, hem de spermlere tutunarak hareketliliğini bozarlar.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri