Spermler Başkasına mı Ait? Hastalarımızın büyük bir bölümü sanki anormal bir şeymiş gibi çevrenin yanlış inanışı nedeniyle tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olduklarını saklıyorlar. Çünkü tüp bebek yönteminde, spermlerin ya da yumurtaların farklı kişilerden alındığı sanılıyor. Bu inanış tamamen yanlıştır.
Mikroskop Altında Epididimal Sperm Aspirasyonu (MESA)
Mikroskop altında gerçekleştirilen MESA yönteminde küçük bir kesi açılarak vas deferense spermleri ileten kanal olan epididim kanallarından sıvı örneği alınmaktadır. Androloji laboratuvarlarında bu sıvıların içindeki spermler ayrıştırılmaktadır.
Anne adayı için yapılacak testler ne kadar fazla ise baba adayı için ise o kadar azdır. Zaten baba adayı, tüp bebek tedavisi boyunca sadece bir sahnede rol alan bir oyuncudur. Yumurta toplama işlemi günü baba hastanenin veya merkezin gerekli şartlar sağlanan özel odasında bir kaba sperm örneği verir.
Anne adayının bebekle genetik bağı olmamasına rağmen tedavi aşamasında donör seçimi yapılırken anne adayının fiziksel özelliklerine benzer donörler seçildiği için bebeğin fiziksel özellikleri anneye benzeyecektir.
Spermin taşıdığı sadece genetik kargo değildir, döllenmeyi başlatacak sentriol, yumurtayı uyandıracak proteinler ve çok sayıda besleyici molekül parçacıkları da yine spermle gelir. Dolayısıyla tüp bebekte nasıl sperm kullanıldığı önemlidir.
İlgili 15 soru bulundu
Sperm üretiminde sorun olduğu durumlarda da Mikro TESE işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemde testis biyopsisi ile sperm aranır. Hastaların yarısında sperm bulunamazken diğer yarısında az miktarda sperm hücresi bulunabilir ve tüp bebek yöntemiyle baba olabilirler.
Sperm, erkeklerden yumurtaların toplandığı gün alınmaktadır. Doğru ve yeterli spermin elde edilebilmesi içinse erkeklerin toplama gününden 3-5 gün önce cinsel perhize girmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede çeşitli yöntemlerle elde edilen menide canlı hücreler daha fazla olmaktadır.
Yumurta donasyonunda bebek kime benzer? Yumurta donasyonunda bebeğin genetik özellikleri babasının ve yumurta sahibi olan donörün genetik özelliklerine benzer. Yani bebeğin benzeyeceği kişi donör ve babasıdır.
c) Bu işlemin, gerek anne babanın, gerek doğacak çocuğun maddi, ruhi ve akli sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağı tıbben sabit olmak şartıyla, tüp bebek yöntemine başvurmakta bir sakınca yoktur.
Bunun yanında merak edilen bir diğer soru ise tüp bebekte genelde cinsiyet ne olur sorusudur. Yapılan araştırmalara göre tüp bebek yönteminde erkek bebek oranı %56,1 ve kız bebek oranı ise %43,9'dur. Kesin bir sonuç taşımamasına rağmen bu araştırmalara göre erkek bebek olma ihtimali daha yüksektir.
PTSA ( Perkütan Testiküler Sperm Aspirasyonu): Testis içerisine özel bir iğne ile girilerek sperm alma işlemi gerçekleştirilir. Bu cerrahi işlem lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. TESE (Testiküler Sperm Ekstraksiyonu): testis içerisinden spermanın ameliyat ile alınmasını sağlayan işlemdir.
Ortalama olarak bu işlem yarım saat sürer. Yumurta toplama günü verilecek sperm örneği için erkek 2-4 günlük bir cinsel perhiz yapmalıdır. Bu süre 7 günden uzun olmamalıdır.
Ancak, sperm sayısı ile birlikte sperm motilitesi ve sperm morfolojisi de göz önünde bulundurulmalıdır. Az sayıda spermin hareketli olmaması veya anormal bir morfolojiye sahip olması halinde, sperm yumurtaya nüfuz edemediği için gebelik oluşamayacaktır.
Tüp bebekte cinsiyet seçilir mi sorusuna; evet, preimplantasyon genetik tanıyla tüp bebek uygulamasında cinsiyet seçimine olanak tanır. Fakat herhangi bir tıbbi neden olmadan tüp bebek yöntemiyle bebeğin cinsiyetini seçmek yasal ve etik olarak mümkün değildir.
Ultrasonda ölçülen folikül (yumurta hücresi içeren kesecik) boyutları 18-20 mm olunca HCG hormonu içeren çatlatma iğnesi yapılır. Yumurtanın olgunlaşması (mayoz bölünmenin tetiklenmesi) bu iğne ile olur ve yaklaşık 36 saat sonra yumurta toplanmalıdır. Tüp bebek tedavisinin en önemli aşaması bu ilk aşamadır.
Tüp bebekte yumurta toplama işlemi hafif anestezi altında, ultrason eşliğinde, vajinal yoldan bir iğne yardımıyla yumurtalıkta büyüklüğü 12 mm üzerinde olan yumurtaların tek tek toplanması işlemidir. Yumurta toplama işlemi ağrılı bir işlem olabileceği için anestezi gerekmektedir.
'DÖLLENECEK YUMURTALAR NİKAHLI EŞLERE AİT OLMALI'
Bu konuda verilen fetvanın sonunda, şu ifadeler yer aldı: "Fiilen nikahlı olmayan kişiler arasında başlayıp sonuçlamayan tüp bebek uygulaması, insanlık duygularını rencide etmesi ve zina unsurlarını taşıması sebebiyle caiz değildir."
Spermler Başkasına mı Ait? Hastalarımızın büyük bir bölümü sanki anormal bir şeymiş gibi çevrenin yanlış inanışı nedeniyle tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olduklarını saklıyorlar. Çünkü tüp bebek yönteminde, spermlerin ya da yumurtaların farklı kişilerden alındığı sanılıyor. Bu inanış tamamen yanlıştır.
Menisinde hiç sperm tespit edilmeyen erkek hastaların testislerinden cerrahi yöntemlerle(TESE) sperm elde edilememişse, tüp bebek tedavisi yapılamaz. Yumurtlama işlevlerini kaybetmiş(yumurta rezervi bitmiş) kadın hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanamaz. Menopoz dönemindeki kadınlara tüp bebek tedavisi uygulanamaz.
Tüp bebek yöntemini keşfeden İngiliz bilimadamı Robert Edwards 2010 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü'ne layık görüldü.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
İşlemin başarıyla sonuçlanması ve anne adayının tüp bebek tedavisinden sonra hamile kalması durumunda ise cinsel ilişki için 4 ila 5 hafta kadar beklenebilir. Pek çok uzman hekim, cinsel ilişkinin gerçekleşebilmesi için bebeğin kalp atışlarının ultrason muayenesi ile saptanmasını bekler.
Erkek, aşılama için sperm örneği vermeden 2 gün önce dışarı boşalmalı, aşılama günü 2 günlük bir cinsel perhizi olmalıdır. Eşiniz sperm örneği verirken, tükrük, sabun gibi herhangi bir kayganlaştırıcı kullanmadan, tamamı numune kabının içine bırakılacak şekilde örnek vermelidir.
Bu anlamda 7/1, 8/2a, 8/2ab gibi bir kalitedeki embriyonun kaliteli olduğundan bahsedilebilir. Blastokist aşamasında embriyo kalite sıralaması kapsamında, 5-6 en iyi seviye olup, 1 en düşük seviyedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri