Maliye bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yardımcılığı, Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler.
2023-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı'nın Alan Bilgisi 1. oturumu (kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri çoktan seçmeli 120 soru için adaylara 150 dakika verilecek. > 2. oturum hukuk, iktisat, maliye alanlarından yapılacak ve 120 soru için 150 dakika süre verilecek.
Maliye bölümü mezunları için bir diğer alternatif, kamu personeli seçme sınavından aldıkları KPSS P3 puanı ile düz memur olarak atanmaktır. Çift yıllarda yapılan kamu personeli seçme sınavından alınan KPSS P3 puanı ile memur olarak atanmak mümkündür.
KPSS A sınavına ideal hazırlanma süresi olarak 8 ayı öneriyoruz.
İlgili 44 soru bulundu
İşletme mezunları P48 puan türüne göre Genel Yetenek, Genel Kültür, Hukuk, İktisat, Maliye ve Muhasebe alanlarından sorumludur. Kamu Yönetimi bölümü mezunları hangi puan türünde KPSS tercihinde bulunabilirler?
KPSS B PUANIYLA MALİYE BÖLÜMÜ MEZUNLARI HANGİ KURUMLARDA ÇALIŞABİLİR? Maliye bölümü mezunları, ÜNİVERSİTE kurumunda BİLGİSAYAR İŞLETMENİ olarak çalışabilirler. Maliye bölümü mezunları, BELEDİYE BAŞKANLIĞI kurumunda MEMUR olarak çalışabilirler.
Ekonomi alanında uzmanlaşan bu kişiler değerleme uzmanlığı, merkez bankası uzmanlığı, bankacı, ekonomist, denetmenlik ve kontrolörlük, kaymakam, vali, sayıştay denetçisi, gelir uzmanı, vergi müfettişi, SPK uzmanı gibi bakanlıkların uzmanlık ve müfettişlik kadrolarında görev alabilir.
Maliye bölümü öğrencileri iktisadi alanlarda geliştirdiği gibi hukuk alanında da bilgi sahibi yaparak çalışma yelpazesinin geniş olmasını sağlamaktadır. Maliye bölümü mezunu olan kişiler hem özel sektörde hem de kamuda iş bulabilmektedirler.
Kamu kesiminde Maliye müfettişliği, hesap uzmanlığı, kontrolörlük; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığında uzmanlık, kamu ve özel bankalarda müfettişlik; özel kesimde ise şirketler, vergi müfettişliği, mali müşavirlik ve serbest muhasebecilik, mali müşavirlik, belli başlı iş alanlarıdır.
Maliye Bölümü mezunları, kamu sektörü, özel sektör veya finansal kuruluşlarda çeşitli iş fırsatlarına sahiptir. Mezunlar, genellikle şu alanlarda iş yaparlar: Devlet Kurumları: Maliye bakanlıkları, vergi daireleri, bütçe ve planlama birimleri gibi kamu kurumlarında maliye uzmanı veya yönetici olarak çalışabilirler.
Maliye bölümünde alınan en temel dersleri, kamu maliyesi, muhasebe, istatistik, ticaret hukuku, işletme, vergi hukuku ve bütçe gibi temel dersler okutuluyor. Tüm okutulan bu derslerin aslında pek çoğu lisans bölümü niteliğindedir. Bu nedenle maliye bölümü okuyan kişilerin çok geniş bir iş yelpazesine sahiptir.
KPSS A grubu sınavından alınan puan sonrasında, kurumların yaptığı yazılı ve/veya sözlü sınav sonucundaki başarıya göre atama yapılır. Çoğu kurum ilanlarında, ilgili KPSS puan türünden 70-80 gibi bir taban puanı almış olma şartı belirtir. A Grubu kadrolara 'yardımcı' veya 'stajyer' statüsünde başlanır.
6 Ağustos 2023 tarihinde uygulanacak olan 2023-KPSS-ÖABT sınavında adaylar, sabah oturumu için saat 10.00'dan sonra, öğleden sonra oturumu için ise saat 14.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaktır. Şurada Paylaş! Şurada Paylaş!
KPSS'ye çalışılması gereken toplam süre adayların seviyesine ve girecekleri sınavın yoğunluğuna göre değişkenlik gösterse de ortalama seviyedeki bir adayın en az 5-6 ay düzenli bir şekilde çalışması şarttır. Bu zaman diliminde önemli olan çalışmaları aksatmamak ve günü gününe çalışmaktır.
Hangi alandan KPSS' ye hazırlanırsanız hazırlanan günde en az iki farklı ders, hatta alanı olan adayların en az üç farklı ders çalışması gerekiyor.
KPSS 2021 sınavınıza 3 Ay kala Genel Yetenek Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri derslerinizin tamamını bitirmek istiyorsanız bu çalışma programını kullanabilirsiniz.
eleman.net verilerine göre, Mali İşler Uzmanı 2023 yılında ortalama 25.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Mali İşler Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.240 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.452 TL maaş alıyordu.
Maliye Memuru Olmak İçin Alınması Gereken Eğitim
Bu işi yapmak için alınması gereken eğitim ise 4 yıldır. Üniversitelerin 4 yıllık iktisat veya idari bilimler fakültesinden mezun olmak bu iş için uygundur. Alınan bu eğitime ilave olarak ayrıca KPSS kamu personeli seçme sınavına girmeniz gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri