Bilim Konuşuyor: Tüp Bebekle Üretilen Yavrularda Otizm Riskini Destekleyen Kanıt Yok.
Özetle, normal klasik tüp bebek tedavilerinde anomalili bir bebeğe sahip olma oranı normal bir gebe kadardır. Ancak genetiğine bakılmış embriyo transferi ile. Bu nedenle sağlıklı bebek dünyaya getirip anomalili bir bebek dünyaya getirme durumuna engel olması mümkün.
Otizm Neden Olur? Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir nedeni de bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmin nedeni genetik ve genetik olmayan veya doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği gibi çevresel etkiler olarak görülmektedir.
Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler. İsmiyle seslenildiğinde ismine dönüp bakmazlar. Çok sessiz-tepkisiz veya aşırı huzursuz bebekler olabilirler. Kendisine konuşan kişinin yüzüne bakmayabilir, davranışlarıyla ve çıkardığı seslerle karşılık vermeye çalışmayabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Gebelik sırasında oluşan enfeksiyon, gereğinden az veya çok kalori almak, tek tip beslenme alışkanlığı, gebelik diyabeti, obezite, hipertansiyon, psikojen stres gibi stres faktörlerinin, bebek beyninin gelişiminde değişikliklere neden olduğunu ve otizm riskini artırdığını belirten Erbaş, bununla ilgili bir çalışma ...
Rutin ultrasonlar uteroda otizmi tespit eder. Bazı çalışmalar ise; hamileliğin ikinci aylık döneminde oluştuğunu gösteriyor. Otizm belirtileri, gen bölgesinin sorunlu çalışması sonucunda ortaya çıkar. Bu yüzden, otizm anne karnında belli olur mu konusunda pozitif bir yaklaşım yoktur.
Biliminsanları otizmin anne karnında başladığına ilişkin yeni kanıt olduğunu söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre doğumdan uzun süre önce gelişmekte olan beyinde ortaya çıkan değişiklikler otizm belirtilerine neden olabiliyor.
Semptomların şiddeti de kişiler arasında farklıdır. Otizm belirtilerinin fark edilmesi çoğunlukla 2 ya da 3 yaşını bulur. Ancak bazı vakalarda belirtilerin erken ortaya çıkmasına bağlı olarak kişi, 18 aylıkken de tanı alabilir.
Otizm spektrum bozukluğu genellikle erken çocukluk döneminde belirtiler göstermeye başlar, ancak belirtilerin şiddeti ve açıkça ortaya çıkması farklılık gösterebilir. Genellikle 2 ila 3 yaş arasında çocuklarda otizm belirtileri fark edilebilir. Bazı durumlarda, otizm belirtileri bebeklik döneminde dahi gözlemlenebilir.
Yapılan son çalışmalara göre, otizm araştırmacıları erkeklerin ortalama %1'inde, X kromozomunda otizm ile ilişkilendirilmiş mutasyonlarda PTCHD1 geni adı verilen bir genin öne çıktığı keşfedilmiştir. Erkekler, X kromozomunu annelerinden ve Y kromozomunu babalarından alır.
Biliminsanları otizmin anne karnında başladığına ilişkin yeni kanıt olduğunu söylüyor. Yeni bir araştırmaya göre doğumdan uzun süre önce gelişmekte olan beyinde ortaya çıkan değişiklikler otizm belirtilerine neden olabiliyor.
Erken teşhis, davranış tedavileri ve nutrigenetik çerçevesinde doğru beslenme alışkanlıklarının kazanılmasıyla otizm belirtileri azaltılabilir. Aynı zamanda anne adaylarının hamile kalmadan en az 6 ay önce doğru beslenme alışkanlıkları edinerek tedbir almaları hayati önem taşır.
Genel şartlar yerine getirildiğinde ve tüm koşullar en iyi şekilde sağlığında tüp bebek tedavisinde sağlıklı bir gebelik elde edilmesi mümkündür. Tüp bebek yöntemiyle sağlıksız bebek olma riski genelde normal yollarla gebe kalan kişilere göre daha azdır diyebiliriz.
Bebek için hiçbir risk içermez. Gebeliğin ilk üç aylık döneminde 9. haftasından itibaren yapılabilir ve yüzde 99,9 Down Sendromu, Trizomi 13, Trizomi 18, yüzde 92 Monozomi X ve yüzde 99,9 oranında X kromozomu Triploidi'yi tespit eder.
Özellikle de ailede anomalili çocuk ya da genetik geçişli hastalıklar söz konusu ise genetik tarama testi mutlaka yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisinde anomali riski, normal gebeliklerden daha yüksek değildir. Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerle, normal gebelikler sonucu doğan bebekler için anomali riski aynıdır.
Otizmin tedavisi mümkün görünmektedir ancak erken tanı ve eğitime hemen başlanması kritik derecede öneme sahiptir. Eğitim ve duyu bütünleme terapileri (ergoterapi) ile yol alınabilmektedir. Konuşma terapisi de otizmli çocukların dil gelişiminde eksiklerini kapatmaktadır.
1998 ile 2018 yılları arasında elde edilen veriler otizmli olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 39 yıl olduğunu gösterir. Sağlık durumu en önemli etken olup bunun yanı sıra toplumsal ve sosyal düşük etkileşim oranları, kişilerin daha erken yaşta ölmelerini tetikler.
Yapılan araştırmalara göre, kanlarında yüksek seviyede folik asit tespit edilen kadınların çocuklarında otizm riski 2 kat, B12 seviyesi yüksek bulunan kadınların çocuklarında ise 3 kat artıyor.
Algun Tüfekçi, “Otizm için tıbbi test yoktur. Çocuğun aynı yaştaki diğer çocuklarla karşılaştırıldığında nasıl konuştuğunu ve hareket ettiğini gözlemleyerek teşhis edilir.
Üçlü tarama testi, gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde (ikinci trimesterde) yapılan testler arasındadır ve sıklıkla 16. ve 18. gebelik haftaları arasında uygulanır.
Bu durumun en önemli nedenleri bebekteki bazı kusurların ultrasonda bulgu vermemesi ya da geç ortaya çıkmasıdır. Örneğin, bebekte yapısal değişikliklerle ilişkili olmadığından, serebral palsi, öğrenme güçlüğü veya otizm gibi sorunlar ultrason ile tespit edilememektedir.
Otizm spektrumu bozukluklarında bütün dünyada görülen dikkat çekici artışın, başlıca sebebinin çevresel toksinleri maruz kalınması ve modern beslenme tarzının yol açtığı mikronütrient noksanlıkları olduğu düşünülüyor.
Genetik uzmanı ve kadın doğum uzmanının işbirliği ile gelişmiş teknoloji hizmetlerinden faydalanarak sağlıklı ve huzurlu bir gebelik dönemi ve doğum sonrası sağlıklı bir yaşam planı kurulabilir. Fakat genetik bir test otizmi teşhis edemez veya tespit edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri