Embriyo transferinden on iki gün sonrasında cinsel birlikteliğin gerçekleşmiş olması tedavi sürecini destekleyici olmaktadır. Embriyo transferinin sonrasında gebelik testi yapılacağı için bu on iki günlük süre önemli olarak belirlenmektedir.
Tüp bebek tedavisindeki 4. Aşama anne adayının rahmine embriyo transferinin gerçekleştirildiği aşamadır. Yine bu aşamada çiftlere cinsel ilişki sınırlandırılması getirilebilir. Embriyo transferinden sonraki 1 haftalık süreç embriyonun anne rahmine tutunması için beklenmesi gereken dönemdir.
Tüp bebek tedavisi sırasında kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemelidir denilemez ancak tüp bebek tedavisinin bazı aşamalarında cinsel ilişki sınırlandırılmaktadır. Tüp bebek öncesi dönemde cinsel ilişki ile ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur.
Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama günü erkeğin 2-6 günlük cinsel perhizli olması yani son boşalmanın üzerinden 2-6 gün geçmiş olması tavsiye edilir.
Transfer işlemine girmeden önce ultrasonda iyi görüntü alabilmek için bol su içerek idrar kesesinin dolmasının sağlanması gerekliliği bildirilir. Embriyo transferine gelmeden önce anne adaylarının parfüm, deodorant, ruj, oje ve herhangi bir makyaj malzemesi kullanmaması konusunda bilgilendirme yapılır.
İlgili 35 soru bulundu
Yumurtlama tedavisine başlamadan önce: Tüp bebek tedavisinin erken aşamalarında, yumurtalıkları uyaran hormon iğneleri uygulanmadan önce genellikle cinsel ilişkiye izin verilir.
İlk olarak belirtmek gerekir ki, tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkide bulunmanın herhangi bir fiziksel riski bulunmamaktadır. Tedavi süreci boyunca çiftler rahatlıkla cinsel ilişki yaşayabilirler. Cinsel ilişki, embriyo transferinden önce veya sonra gerçekleşse dahi, tedavinin başarı şansını etkilemez.
Tüp bebek döngüsü sırasında uterin boşluk özellikle büyüme ile ilişkili enfeksiyona karşı savunmasızdır, zira artan enfeksiyona verilen servikal mukoza bariyeri, embriyo transfer kateteri geçişi ile bozulmaktadır. Ayrıca, cinsel ilişki sırasında, özellikle kadın orgazm durumunda uterin myometrial aktivite artar.
Tüp bebek tedavisinde; yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan 35-36 saat sonra hafif anestezi altında yumurtalar toplanmaktadır.
Mikroenjeksiyonda meni spermi veya azospermi (menide sperm bulunmaması) halinde testisinden TESE, MESA, PESA yöntemleriyle elde edilen spermler kullanılabilir. Bu yöntemde yumurtanın içerisine tek bir sperm enjekte edilerek döllenme sağlanabilmektedir. İşlemden 16 -18 saat sonra döllenme olup olmadığı kontrol edilir.
Yumurtaların alınması ardından embriyo transferi için beklenerek rahim dinlendirilir. Rahim dinlendirme süresi 1 ve 2 ay arasıdır. Bu iki aylık süreç içerisinde herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz ve rahmin mevcut ilaçların etkisini kaybetmesi beklenir.
Tüp bebek embriyo transferi sonrasında hastalar 20 dk dinlendirildikten sonra ayağa kaldırılmaktadır. Yapılmış çalışmalarda embriyo transferi sonrasında uzun süreli istirahatin başarıyı arttırdığına dair elimizde hiçbir kanıt yok; 1 günlük dinlenme yeterli olacaktır.
Embriyo transferinden sonra yaklaşık yarım saatlik bir istirahatin ardından çift evine gidebilir. Eğer çift şehir dışına çıkacaksa 2-3 saatlik bir yolculukta sakınca yoktur.
Tüp bebekte embriyo transfer aşaması çok önemlidir.
Özellikle uzun yolculuklarlara çıkılmamalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Tedavi sürecinde ise fiziksel olarak ağır eylemlerde bulunulmamalı, yoğun tempolu, yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Özellikle çok sıcak ya da çok soğuk havalara maruz kalınmamalıdır.
Endometrial (rahim) kanseri: Araştırmalarda tüp bebek tedavisi gören kadınlarda rahim kanseri yönünden herhangi bir risk artışı görülmemiştir. Kullanılan ilaçlardan çok infertilite nedeni bazı hasta gruplarında risk çoğalabilmektedir. Özellikle kilolu kadınlarda rahim kanseri riskinin arttırdığı tespit edilmiştir.
Embriyo transferi sonrasında en az 1 saat kadar bu şekilde yatmayı doktorlar önermektedir. Uzun süre yatmak ise psikolojik açıdan kişiyi olumsuz etkileyebileceği düşünülürse çok uzun süre yatmaya gerek yoktur. Makul sürede yeterli şekilde yan vaziyette yatmak embriyo transferinde yeterlidir.
Çok iyi kalite 3. gün embriyosu, çok iyi olmayan bir 5.gün embriyosundan daha avantajlıdır. Ancak kaliteler benzer ise bu kez 5. gün embriyosu tutunma anlamında daha başarılıdır. Özellikle taze embriyo transferi yapılacak ise 5. güne ulaşan embriyoların bir miktar daha iyi tutundukları bilimsel bir gerçektir.
Çünkü tüp bebek tedavisinde tek yumurtayla gebelik elde edilebilmektedir.
Sağlıklı bir sürecin takip edilmesi için ilk 15 gün cinsel yaşantıya ara verilmesi önemlidir. bebeğin kalp atışları duyulana kadar tüp bebek tedavisi boyunca cinsel birleşimin yaşanmaması sağlıklı bir gebelik dönemi için önemlidir.
Tek embriyo transferi ile yaklaşık olarak %29 olan gebelik şansı iki embriyo transferi ile %44 olur. Ancak birden fazla embriyo transferi beraberinde ikiz, üçüz hatta dördüz gebelik ihtimalini getirir. Bu tür çoğul gebelikler hem anne hem de bebekler için büyük riskler taşır ve tıbbi açıdan istenmeyen bir durumdur.
Transfer sonrası 4. gün, embriyonun rahime yerleşme sürecinin başlamasıyla ilgilidir. Bu dönemde yaşanan belirtiler şunlardır: Kasık bölgesinde hafif ağrı ve kramp. Hafif leke şeklinde kanama.
Bol sıvı tüketimi özellikle su içimi rahim kasılmalarını azaltacağından çok miktarda günde 2 – 2,5 litre kadar sıvı tüketilmesi embriyo transferinden sonra önerilen şeylerdir.
Tüp bebek sonrası spor
Aşırı aktivite ile ağrılar artabilir. Bu sebeplerden nedeniyle transfer sonrası aşırı aktivite, karına müdahale gerektiren sporlar yapılmamalıdır. Doktor ile görüşülüp yüzme ve hafif aktivite gerektiren sporlar yapılabilir. Yürüyüş yapılmasında sakınca yoktur.
Embriyo transferi sonrası yatış pozisyonu olarak önerilen yatma pozisyonun yan yatış pozisyonudur. Bu pozisyonda kafayı çok yukarıda bırakmayacak şekilde 1 gün kadar bu şekilde yatmak uygun olmaktadır. Bu şekilde yatarken ince yastıklarla destek yapılabilir. Rahat kıyafetler giymek yatarken uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri