Makalat “makaleler” anlamı taşımaktadır. Esere “Kırk Makale” anlamına gelen Makâlât-ı erba'în (bir başka deyişle El- Makâlâtu'l-erba'ûn) adı verilmiştir. Aslı Arapça olan eser daha sonradan Türkçe'ye çevrilmiştir.
1. Gazete, mecmua vb.inde yayımlanan yazılar, makāleler: “Makālât-ı edebiyye.”
(ﻣﻘﻠّﺪ) sıf. ve i. (Ar. taḳlіd “taklit etmek”ten muḳalled) Aynısı yapılmaya veya aslına benzetilmeye çalışılan, taklit edilen (şey veya kimse), örnek: Olmuştu mukalledim cihanda / Adl-i Ömer ü atâ-yı Ca'fer (Nâmık Kemal'den). Melih Bey takımının başlıca hassası giyinmek, bütün zevk erbâbına her vakit mukalled…
Mülhakat, bir bütüne ait olan demektir. Mülhakat adliyeler küçük taşra adliyelerdir ve farklı mahkemelere bağlılardır.
Anlamı: "Muharrir" kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzeltme yapan veya yazıları düzenleyip yayınlayan kişiyi ifade eder. Bu kişi, gazete, dergi, kitap, makale gibi yazılı yayınların hazırlanmasına katkı sağlar ve metinlerin dilbilgisel ve içeriksel olarak düzeltilmesinden sorumludur.
İlgili 23 soru bulundu
Makalat, 13. yüzyılda Hacı Bektaş Veli'nin İslam dininin genel hükümlerini Türklerin kendine has bir yorumla işlediği kitabıdır. Alevi-Bektaşi inancındaki dört kapı ve kırk makam Makalat'ın ana konusudur. Kitap Arapça kaleme alınmıştır.
Makalât, Hacı Bektaş Velî'nin bugün elimizde bulunan en tanınmış ve en hacimli eseridir. Aslı Arapça'dır.
Bu eserlerden Makâlât-ı Gaybiyye ve Kelimât-ı Ayniyye ile Kitâbu'l-Fevâid'in dili Farsçadır.
Oldukça zengin bir nüsha özelliğine sahip olan eserin aynı zamanda manzum ve mensur türleri de bulunmaktadır. Makâlât'ın ona ait olduğu konusunda hiç şüphe bulunmamaktadır.
Veli'nin insan ve kainata dair görüşlerini de aktardığı Makalat adlı eserinde; insanın doğa ile ilişkisine de yer verilmektedir. Makalat “makaleler” anlamı taşımaktadır. Esere “Kırk Makale” anlamına gelen Makâlât-ı erba'în (bir başka deyişle El- Makâlâtu'l-erba'ûn) adı verilmiştir.
Kitâbu'l-Makâlât, Mu'tezile imamlarından Ebu'l-Kâsım el-Belhî'nin (ö.319/931) ilk üç asırda Müslümanlar (ehlu'l-kıble) arasında ortaya çıkmış dinî ve siyasî ihtilaflara dair eseridir. Eserde, yargılayıcı bir dil kullanılmadan bütün fırkaların olduğu gibi tanıtılması esas alınmıştır.
Fuat Köprülü, “Anadolu'da İslamiyet”adlı makalesinde Hacı Bektaş Velî'nin bir “Fatiha Tefsiri”, bir “Makâlât”ı,bir de Faris'î eseri olduğunu belirtmektedir.
Makalat, tasavvuf edebiyatındaki birçok benzeri gibi müritlere basit düzeyde tasavvufu öğretmek için yazılmış bir el kitabıdır.
Çeşitli nüshaları9 bulunan ve Hacı Bektaş Veli'nin duygu ve düşüncelerinin en iyi biçimde anlaşılmasını sağlayacak olan Makâlât, tasavvufî bir eser olup bir mukaddime ile on bir babdan10 müteşekkildir.
lk makâlât kitaplarının çoğu günümüze ulaşmamıştır.
Muhammed, Ali el-Mûrtezâ, Salmân-ı Fârisî, İmam Muhammed Bakır, İmam Cafer-i Sadık, Musa el-Kâzım, Ebâ Yezîd-i Bistâmî, Hoca Ahmed Yesevî, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Lokman Parende, Ahi Evran.
Bu kerametlerinden bazıları: Susam yaprağı ve darı çeçi üzerinde namaz kılması; çilehaneye pencere açması, beş taşın konuşup şahitlikte bulunması, deniz üzerinde gemiyi yok etmesi, bıçakla taşı kesmesi, ölüyü diriltmesi vb. şeklinde sıralamak mümkündür.
Bektaşîlik tarikatının kurucusu olarak kabul edilen Türkmen şeyhi. XIII. yüzyılda Kalenderîlik içinde teşekküle başlayıp XV. yüzyılın sonlarında Hacı Bektâş-ı Velî an'aneleri etrafında Anadolu'da ortaya çıkan bir tarikat.
Hacı Bektâş-ı Velî'nin din, ahlâk ve tasavvuf anlayışını ortaya koyduğu en önemli eseri olan “Makâlât”ın temel amacı insanın Allah'a lâyık bir kul yani “insân-ı kâmil” olması için yerine getirmesi gereken inanç, ibâdet ve ahlâk doktrinlerini kazandırmaktır.
Her Bektaşînin yaşamı boyunca ezberlediği Dört Kapı Kırk Makam'a genellikle Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalat ve Fevaid adlı kitaplarında ve Buyruk'larda yer verilmiş, işlenmiştir.
Hacı Bektaş Veli'nin eserleri neler? Hacı Bektaş Veli'ye ait olduğu genel olarak bilinen eserler ise "Besmele Şerhi", "Fatiha Suresi Tefsiri", "Makala", "Kitabü'l-Feva'id", "Hacı Bektaş'ın Nasihatleri", "Makalat-ı Gaybiyye" ve "Kelimat-ı Ayniyye.''
Makâlenin çoğulu olan Makâlât adlı eserler, daha sonraları Ehl-i Sünnet olarak isimlendirilen merkezi zümrenin ve otoritenin siyasi ve çeşitli konulardaki dini bakış açılarını eleştirmek amacıyla kaleme alınmıştır.
Makalatü'l-İslamiyyin: İlk dönem İslam mezhepleri. (Çeviri-metin) - EBÜ'L-HASAN EL-EŞ'ARİ | Nadir Kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri