Transfer gerçekleştikten 7 ila 10 gün sonrasına kadar cinsel ilişkiden uzak durulması, hamileliği her türlü riskten ve tehlikeden korumanıza yardımcı olur. İşlemin başarıyla sonuçlanması ve anne adayının tüp bebek tedavisinden sonra hamile kalması durumunda ise cinsel ilişki için 4 ila 5 hafta kadar beklenebilir.
Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin başlangıcı, döllenmenin en iyi şekilde gerçekleşmesi için önemli olmaktadır. Embriyo transferinden on iki gün sonrasında cinsel birlikteliğin gerçekleşmiş olması tedavi sürecini destekleyici olmaktadır.
Normal seyrinde devam edilen gebeliklerde son 4 haftaya kadar cinsel ilişki yaşanabilir. Bu dönem haricinde cinsel ilişkinin bebeğe zarar verdiğine dair bilimsel bir bulgu yoktur. Son 4 hafta içinde girilen cinsel ilişki sırasında ejakülat içinde bulunan prostaglandin adlı lipit bileşen rahim kasılmalarını artırabilir.
Cinsel ilişki cesaretini kırmaz, ancak bir kadın yumurtalıklarında ürettiği birçok yumurta folikülünden dolayı rahatsızlık çekebilir . Ovaryum uyarımı sırasında korunmasız cinsel ilişkiye girmek, anne ve bebek için riskli olan çoklu gebelik şansını artırabilir.
Burada endişe edilen durum; cinsel ilişkiye bağlı olarak rahim duvarında kasılmalar olabilir ve bu kasılmalar embriyonun tutunma şansını azaltabilir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası ilk 3 gün cinsel ilişki önerilmemektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Embriyo transferi sonrası 6.gün; embriyodan salgılanan hcg hormonunun kana karışmaya başlaması transferden sonra 6.gün belirtilerinin en önemli kısmıdır. Embriyo transferi sonrası 7-9.gün; embriyonun büyüyerek gelişimini devam ettirmesi ve hcg üretimini giderek arttırması tüp bebekte 7.gün belirtilerindendir.
Sağlıklı bir insan embriyosu, döllenmeden 5-7 gün sonra kabuğundan çıkar ve yumurtadan çıktıktan sonraki saatler içinde implante olur. Yani rahim duvarına tutunan embriyonun asıl istilası 3. gün transferinden yaklaşık 2-5 gün sonra ve 5. gün transferinden sonra 1-3 gün içinde gerçekleşir.
Rahim dinlendirme süresi 1 ve 2 ay arasıdır. Bu iki aylık süreç içerisinde herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz ve rahmin mevcut ilaçların etkisini kaybetmesi beklenir. Bu sayede rahim embriyonun tutunabilmesi için daha uygun bir hale gelir.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Embriyo transferinden sonra yaklaşık yarım saatlik bir istirahatin ardından çift evine gidebilir. Eğer çift şehir dışına çıkacaksa 2-3 saatlik bir yolculukta sakınca yoktur. Daha uzun mesafe yolculuklar için bir gün sonrasının beklenmesi önerilir. Embriyo transferinden sonra anne adayı 3 gün dinlenmelidir.
Gelişen embriyolar kalite ve sayısına göre değerlendirilerek 2-6 gün sonra transfer edilirler. Hormon ilaçlarına başladıktan sonra embriyo transferine kadar geçecek toplam tedavi süresi ortalama olarak 15–18 gündür.
İnfertilite sorununun farklı yöntemlerle çözüme kavuşması durumunda tüp bebek tedavisi sonrasında doğal gebelik yaşanabilir. Anne adayının yaşı, tedaviden sonra hamile kalma noktasında da son derece belirleyicidir. Tüp bebek tedavisi sonrasında yaşanabilecek hamilelikler, 2 ila 6 yıl içinde gerçekleşir.
Aynı şekilde embriyo transferi aşamasında da cinsel ilişki uygun değildir. Yumurta toplama işleminden sonra anne rahmi hassaslaşacaktır. Bu dönemde anne rahminin iyileşmesi beklenmelidir. O yüzden yumurta toplama dönemi ve sonrası bir süre cinsel ilişkiye ara vermek uygun olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde 35 yaş altı kadınlarda başarı oranı %60'ları bulurken; 40 yaşından sonra %20'lere düşmektedir. Bunların sebebi ise yumurta kalitesinin yaşa bağlı oluşu ile 35 yaşından sonra gebelik şansının azalmakta oluşudur.
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır. Zaten gebelik belirtileri oldukça yoğun yaşandığı için ilk 3 ay cinsel keyif ertelenebilir.
Tüp bebek tedavisinde ilk önce embriyo transferi yapılmakta ve bu embriyo transferinin, anne adayında tutunup tutunamayacağı yaklaşık 9-11 günlük bir sürecin ardından belli olmaktadır. Yaklaşık 9-11 günün ardından yapılan kanda gebelik testinde kesin sonucu öğrenebilmek mümkün olmaktadır.
Bebek için hiçbir risk içermez.
Tüp bebek tedavisinde Estrofem, embriyo transferinden önce başlayarak genellikle gebeliğin 6-8'inci haftasına kadar kullanılır. Ancak her ilaçda olduğu gibi uygun doz ve süre hastalar arasında farklılık gösterebilir. Bu nedenle Estrofem'i doktorun önerdiği şekilde kullanmak faydalı olacaktır.
Tecrübeli laboratuvarlara sahip tüp bebek merkezlerinde dondurulmuş embriyoların çözülme sonrası yaşama şansı %95-98 olup, gebelik şansı da taze embriyo transferine eşittir. Gerekli durumda hastalar embriyo dondurmadan kaçınmamalı, gebelik şansının azalacağı ya da çocuğun sağlıksız olacağı endişelerine kapılmamalıdır.
Embriyolog ucuna enjektör bağlı olan silikondan yapılmış yumuşak, uzun ve ince transfer kateterinin içine embriyoları çekerek transfere hazırlar. Doktor daha sonra transfer kateterinin ucunu rahim girişinden (serviksten) geçirerek, embriyoları rahim (uterus) boşluğuna bırakır.
Embriyo dondurma (Kriyoprezervasyon), tüp bebek yöntemi ile elde edilen ve nakil için kullanılan dışında kalan embriyoların özel solüsyonlar ile dondurularak gelecekte kullanabilmek üzere saklanması işlemidir.
Dolayısıyla 5. gün embriyosu ile hamile kalanlar transfer edilen embriyo sayısına göre tekli ya da çoğul gebelik yaşayabilir. Bununla birlikte düşük sıklıkta da olsa tek yumurta ikizleri görülme olasılığı da bulunmaktadır.
Elbette her kadında embriyo transferi sonrasında embriyonun rahme tutunması aynı süre içerisinde gerçekleşmez. Ancak transferin ardından 48 saat içerisinde embriyonun rahim duvarına kendiliğinden tutunması beklenir. Tutunamayan embriyolar adet kanaması ile vücuttan atılır.
Embriyo, transferden sonra yaklaşık 1 ila 2 gün içinde rahim iç tabakasına ulaşır. Ardından, implantasyon adı verilen süreç başlar ve embriyo rahim iç tabakasına tutunmaya çalışır. Bu süreç genellikle 3 ila 4 gün sürer. Yerleşme tamamlandığında, gebelik oluşmuş olur ve embriyo gelişmeye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri