Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.
Serbest meslek erbabı, kazanç temin etmemiş olsa bile yıllık beyanname vermek zorundadır. Gelir vergisi beyannamesinde indirimlerin yapılabilmesi için; yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
SMM'de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18'dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile). KDV'yi de vergi dairesine siz ödersiniz.
Serbest meslek makbuzu kesen serbest meslek erbabı şu vergileri ödemelidir: Stopaj: Bir diğer adı gelir vergisi olan stopaj serbest meslek makbuzunda %20 oranında uygulanır. Brüt ücretin %20'si gelir vergisidir. KDV: Katma Değer Vergisi serbest meslek makbuzunda %18 oranında uygulanır.
Bir işverene tabi olmaksızın, kişisel sorumluluk altında ve kendi nam ve hesabına yapılmakta olan bir serbest meslek faaliyetinden elde edilen kazanç serbest meslek kazancı olarak vergilendirilir. Aksi takdirde vergilendirilme diğer gelir unsurlarına göre yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Gelir Vergisi Kanunu 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.
Serbest Meslek Kazançlarında Muafiyet Uygulaması
GVK' nın 66/5. maddesine göre; ebe, sünnetçi, sağlık memuru, arzuhalci, rehber gibi mesleki faaliyette bulunanlar, belirli şartları taşımaları halinde, gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır.
Yukarıda belirttiğimiz kişi ve kuruluşlardan, VUK 'un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar ticari defter tutmak zorunda değillerdir ve bunun için mali müşavir tutma zorunlulukları bulunmuyor..
Freelance çalışanlar kazançlarını serbest meslek makbuzu ile belgelendirmek durumundadır. Bu makbuzda brüt tutar üzerinden stopaj ve KDV yer alır. Stopaj vergilendirme sürecinde müşteri tarafından ödenirken, KDV ise freelance çalışan kişi tarafından ödenmek zorundadır.
Serbest meslek erbapları da vergilere tabi tutulur ve serbest meslek makbuzu düzenleyerek bu dilimleri vergi dairelerine tahsil etmelidir. Stopaj ve KDV'ye tabi tutulan serbest meslek erbapları stopaj vergisini vergi dairesine öderken, KDV ise çalışanın müşterisi tarafından ödenmelidir.
Brüt tutar üzerinden yapılan hesaplamalar doğrultusunda serbest meslek makbuzu için %20 stopaj, %18 KDV uygulaması yapıldığı söylenebilir. Stopaj, makbuz kesilen müşteri tarafından meslek erbabına ödenir.
Serbest meslek faaliyetinde bulunan kollektif ve adi şirketlerde ortaklar, adi komandit şirketlerde komandite ortaklar. Onlarca değişik mesleği icra eden serbest meslek erbapları bir işverene bağlı olmadan kendi nam ve hesabına çalışıyorlarsa 4/b Bağ-Kur statüsünde her ay Bağ-Kur primlerini ödemeleri gerekir.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 66. maddesi serbest meslek erbabını, serbest meslek faaliyetini devamlı meslek olarak ifa eden kişiler olarak tanımlamıştır. Ayrıca serbest meslek faaliyetinin yanı sıra, başka bir iş veya görevle devamlı olarak uğraşılmasının mesleki faaliyetin özelliğini değiştirmeyeceği belirtilmiştir.
Yani müşteri hizmet bedeli dışında bir de %20 stopaj vergisi ödemekle yükümlüdür. Stopaj vergisini müşteri, %18'lik KDV'yi ise ödemeyi alan freelancerın ödemesi gerekmektedir.
Serbest meslek ile uğraşan kişiler, geliri basit usulde tespit edilen mükelleflere de e-SMM kesebilirler. Basit usul e-SMM kesilmesinde söz konusu olan bazı farklara ise dikkat edilmesi gerekmektedir. Basit usulde vergilendirilen taraflar çoğunlukla geliri düşük olan sektörlerde yer alanlardır.
avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.
Bölge içinde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin üretime ilişkin istihdam ettikleri tüm personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden istisna edilecektir.
Serbest meslek erbapları için e-fatura zorunlu değildir. Serbest meslek erbabı yalnızca makbuz (Serbest meslek makbuzu) düzenler. Tabii bu durum e-faturaya geçme konusunda bir engel değil.
Türkiye'de SMMM maaşlarına dair kesin bir istatistik bulunmamakla birlikte, sektördeki genel eğilimlere göre, yeni mezun bir SMMM'nin aylık ortalama maaşı ortalama 22.000 TL ile 46.000 TL arasında olabilir. Bu rakamlar, SMMM'nin tecrübe ve müşteri portföyü arttıkça artabilir.
eleman.net verilerine göre, Serbest Muhasebeci 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Serbest Muhasebeci , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Serbest meslek sahibi ticari mahiyette olmayan işleri, bir işverene bağlı olmadan, kendi nam ve hesabına yapan, ilmi, mesleki bilgisi ile para kazanan kişilerdir. Kendi adına bir iş yeri açmış doktor, avukat, muhasebeci, mühendis, mimar gibi kişiler ise gelir ve giderlerini “serbest meslek kazanç defteri” ne işlerler.
Bu kapsamda; kira gelirlerindeki 9 bin 500 Lira olan istisna tutarı, 21 bin liraya çıkarıldı. Böylece, 2023 yılında elde edilen kira gelirlerinin 21 bin lirası vergiden istisna olacak. Kira gelirinin 21 bin lirayı aşmaması halinde beyanname verilmeyecek.
ÇALIŞAN 120 BİN LİRAYA KADAR VERGİDEN MUAF
"2023 yılında uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.
Türkiye'de serbest meslek tabiri literatüre daha çok belli bir işi olmayan, koşullara göre değişik işler yapabilen kişileri tarif etmek için kullanılabilmektedir. Fakat, serbest avukatlık, mali müşavirlik, ve hekimlik ve ses sanatçılığı yapanlar, vergi mükellefiyeti açısından serbest meslek icra eden kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri