Ülkemizde elektronik sigara ve e likit üzerine henüz herhangi bir kanun yoktur. Bu sebeple kişilerin ülke sınırları içerisinde elektronik sigara satın alma veya kullanması üzerine herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişiler rahatlıkla açık alanlarda veya sigara içilebilen mekanlarda elektronik sigaralarını kullanabilir.
E-sigaraların satışı Türkiye'de yasak olsa da hala kolaylıkla satılabiliyor. Renkli ambalajları ve farklı aromalarıyla en büyük hedef kitle ise gençler... Önce Çin'de piyasaya sürüldü. 2004 yılından 2010 yılına gelindiğinde artık neredeyse tüm dünyaya yayılmıştı.
Yasalarla getirilen sınırlandırmalara rağmen elektronik sigara giderek daha da yaygınlaşmaktadır. Sonuç olarak, bir çok restoran ve otelde kullanımı serbest olmasına rağmen, kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı alanlarında elektronik sigara kullanımı yasaktır.
E-Sigara Acemi
Ancak kullanımıyla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Yurtiçinde kullanım yasağı, ateşli gibi kamuya açık, kapalı alanları kapsamaktadır. Kişi günlük yaşantısında dilediği gibi kullanabilir. Emniyetin elinizdeki ürüne kesinlikle el koyma ve ceza yazma yetkisi yoktur.
Ülkemize ithal edilmesi ve satışı sağlık bakanlığı tarafından hiçbirşekilde ruhsatlandırılmamıştır ve herhangi bir izin verilmemiştir. Bakınız Ayrıca elektronik sigaranın aynı sigarada olduğu gibi kapalı alanlarda ve uçaklarda içilmesi yasaklanmıştır.
İlgili 41 soru bulundu
Elektronik sigara, sigara gibi dumanı içe çekilerek kullanılan ve nikotin almaya aracılık eden ticari bir üründür. Isıtılabilir bir bölmesinde veya kartuşunda sıvı olarak nikotin ve nikotin alımını kolaylaştıran, onun “hoşa gidici (pekiştirici)” özelliğini artıran diğer bazı maddeler bulunur.
Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelişmesini olumsuz etkilemekte, kullanıcıların hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yasal veya el altından satışı kabul edilemez.
4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
Elektronik sigaralar en az iki sorun teşkil ediyorlar: Ateşleyici mekanizmaların içerdiği devre kartı ağır metaller ve plastikler içerir, ve lityum bazlı bataryalar kullanırlar. Pek çok elektronik sigara ürünü ve aksesuarı ömrü dolunca, doğaya karışmak üzere çöpe atılır.
Ancak buna da hemen yanıt verebiliriz. Kanunda yer alan “Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü nargile ve sigara, tütün ürünü kabul edilir.” ifadesi, arabada elektronik sigara kullanmanın da yasak olduğunu açık ve net bir şekilde belirtiyor.
4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır. İhlali halinde Mezkûr Kanun hükümlerine göre gerekli cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Elektronik sigara o hastalık riskini arttırdı! ALO 184 SABİM'İ ARAYABİLİRSİNİZ!
Yapılan değişiklikler şöyle: > Lise ve ortaokul öğrencileri arasında kullanımı yaygınlaşan 'Puff Bar' adlı elektronik sigaraya karşı tedbirler alındı. Nikotin tuzu ile üretilen ve meyve aromalarıyla tatlandırılan Puff Bar, içinde tütün bulundurmamasına rağmen 'sigara' sayılacak ve kullananlara ceza verilecek. >
Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Elektronik sigaranın ve türevlerinin yasal olarak herhangi bir mağaza veya bayii üzerinden satışı mümkün değildir. Bu nedenle, bu tarz cihaz ve likit türleri genellikle online alışveriş websiteleri üzerinden satılmaktadır.
TSA düzenlemeleri, yolcuların el bagajlarında elektronik sigara getirmelerine izin verirken, izin verilen tek kullanımlık elektronik sigara sayısı konusunda bir sınır belirtmez.
Yakın dönem araştırmaları, nikotinli ve nikotinsiz elektronik sigaraların damarları döşeyen ve damar sağlığı ve işlevlerinde ana rol oynayan endotel tabakasına zarar verdiğini gösteriyor."
Elektronik sigara kullanıcılar sigarada olduğu gibi nikotin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılarlar. E sigaralar kapalı alanlarda da rahatça kullanılabilmektedir; çünkü sigarada olduğu gibi rahatsız edici duman yaymaz, tam tersine aroma esansı içeren buhar yayar. Bu da hem size hem de çevrenizi rahatsız etmez.
E-Sigara Tiryaki
@tumtrak hocanın paylaşımına bakınız en doğrusu orda.6 mg nikotinden 5 ml içseniz 1.5 pakete yakın yapar.
Muazzam vape suyu tankları ve şarj edilebilir pilleri sayesinde çoğu kullanıcılar bu ürünlerden en az bir haftalık kullanım süresi elde eder. Tüm Elf Bar vape aromaları, 50mg nikotin gücüne sahip birinci sınıf e-sıvı ile önceden doldurulmuştur.
Peki bu suçun cezası ne? Bir yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası...
Örneğin üst limit olarak en fazla 200 paket kadar sigara kişisel kullanım olarak geçerli sayılırken 20 karton üzerinde kişisel olarak bulunan paketler ise sigara kaçakçılığı kapsamında suç teşkil etmektedir.
Elektronik sigara, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kapsamında içeriği ne olursa olsun “tütün ürünü” olarak kabul edilmiştir.
Evet, elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Elektronik sigara 2006 yılında piyasaya çıktığı için uzun dönem kullanım etkileri hala bilinmemektedir. Yavaş yavaş akciğer hasarı veya kanseriyle olan ilişkisi gözler önüne serilse de klinik olarak bu kadar uzun süreli bir çalışma henüz yapılmamıştır.
Genel olarak çoğu elektronik sigara limitinin kullanım süresi üretimini takip eden iki yıldır.
Son dönemde giderek yaygınlaşan kullan-at tipi elektronik sigara puff bar, sanıldığı gibi masum değil. İçeriğinde pek çok kimyasal madde barındırıyor. Bu da başta akciğer olmak üzere organlarda ciddi hasarlara yol açıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri