Tüp içerisinde bulunan sıvı propan, ortam sıcaklığından dolayı buharlaşarak tüpün üst tarafını gaz olarak doldurur. Propanın buharlaşması tüp içerisindeki basıncın belli bir seviyeye ulaşmasına kadar devam eder. Tüpün iç basıncı bu seviyeye ulaştığında, buharlaşma hızı çok düşer, ama durmaz.
Ateşleme oluyor, düğmeyi bıraktığınızda yanma devam ediyor fakat belirli bir süre sonra sönüyorsa, ürününüzün bağlı bulunduğu lpg (tüp) azalmış ya da doğalgaz vanası kapalı olabilir. Böylece ocağınız belirli bir süre yandıktan sonra söner .
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
Hortumlar imalat yılından sonra en fazla 3 yılda bir, dedantörler ise en fazla 10 yılda bir değiştirilmelidir. Dişli bağlantılı vanaya sahip olan tüplerin her değişiminde dedantör contası da yenisi ile değiştirilmelidir.
Yanan tüpü balkona çıkarmaya çalışınız. Eğer çok tehlikeli bir hal almışsa ve söndürme imkanınız yoksa dışarıda yanmasını sağlayınız. Piknik tüpleri yanarsa ıslak bez ile veya havlu ile anında örterek havasız bırakınız. Tüp veya ocak alev aldığında heyecanlanmayınız.
İlgili 25 soru bulundu
Ömrü kısa olan tüp içindeki basınçlı gazdır. Dış kısmı dayanıklı maddelerden imal edildiği için uzun süre kullanılabilir ancak içindeki söndürme ajanının kesinlikle düzenli olarak basınç kontrolünden geçirilmesi ve yenilenmesi gerekir.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Tüpler direkt güneş ışığı altında depolanmamalıdır. Güneşte bırakılan tüplerin iç sıcaklığı istenmeyen değerlere yükselebilir ve ayrıca tüpün üzerindeki etiketlerin ve işaretlerin solmasına neden olabilir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
LPG tanklarının kullanım ömrü, imalatçıları tarafından belirlense de genel kanı, LPG tanklarının her 10 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi gerektiği yönündedir.
Özgür Şahin şu uyarılarda bulundu: “Evde gaz kokusu var ise en hızlı şekilde kapı ve pencereler açılarak ortam havalandırılmalıdır. Açık ocak ve elektrikli cihazlar kapatılmalı, ortam karanlık dahi olsa asla elektrik düğmeleri kullanılmamalıdır.
Yüksek konsantrasyonda LPG buharını kısa süreli dahi olsa solumak baygınlığa ve/veya ölüme sebep olabilir.
Kokusuz olan doğalgaz herhangi bir kaçak durumunda anlaşılabilmesi için özel bir koku geliştirilerek dağıtıma sunulur. Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
Gaz sesini duyduğunuz halde ocak yanmıyorsa, ocak gözlerinin üstündeki şapkalar yerine tam oturmamış olabilir. Göz ile üzerindeki şapkaların, gözün içindeki deliklere denk gelmesi gerekir. Sağa ya da sola çevirerek yerleştiğine emin olun ve tekrar ocağı yakmaya çalışın.
Tüpün tam dolu olduğundan nasıl emin olurum? Hologram kapağı gördüğünüz anda, Aygaz tüpünüzün tam dolu olduğundan ve ilk defa sizin tarafınızdan kullanılacağından emin olabilirsiniz.
LPG havadan ağır olduğu için kaçak durumunda su gibi akar ve en derin yerde birikir. Düşük sıcaklıkta buharlaşması nedeni ile sıvı gazın insan vücudu ile teması sonucunda ciddi deri yanıkları oluşturur. Isı arttıkça basıncı artar ve kritik bir sıcaklık ve basınçta, içinde bulunduğu tankın patlamasına neden olabilir.
Tüp hacmi sabit olduğundan termodinamik kanunlarına göre sıcaklığın yükselmesi sonucu kabın iç basıncı artar. Bu arada yüksek sıcaklığa çıkıldıkça metalik malzemelerin dayanım değerleri hızla düşer. Yükselen basıncın kap çeperinde oluşturduğu gerilme artarken diğer yandan dayanım düştüğü için patlama kaçınılmaz olur.
Daire/bina girişindeki doğal gaz giriş vanasını kapatınız. Dairenizin/ binanızın elektriğini kestiriniz. Bina sakinlerini uyarınız. Gaz içermeyen bir yerden İGDAŞ 187 Doğal gaz Acil Hattına haber veriniz.
Dolu tüplerin işyerlerinde depolanmasında mümkün olduğu kadar az miktarda tüpü bir arada bulundurun. Tüpleri, içinde bulunan gazın özelliğine göre ayırarak depolayın. Dolu ve boş tüpleri ayrı yerlerde depolayın. Boş oksijen tüpleriyle boş yanıcı gaz tüplerini birlikte depolamayın.
Tüpünü 49 °C üzerindeki sıcaklıklarda tutmaktan kaçın.
Sıcaklık yükseldikçe tüpünün içindeki basınç da yükselir. En sıcak aylarda tüpünü güneş ışığında bırakma. Bunun yerine çok gölgeli bir alan bulmaya çalış. Paslanmayı ve tüpün hasar görmesini önlemek için tüpünü yağmurdan uzak tut.
Aygaz kamp tüpü 15 saat 20 dakika kullanım süresi sağlıyor. Tabi bu süreyi etkileyen en önemli faktör ortam sıcaklığı.
-LPG tüp içinde basınç altında ve sıvı haldedir. Tüpün içinde %20 boş hacim bulunur ve bu kısımda gaz halindedir. -LPG Rafineriden çıktığında kokusuz bir gazdır.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, vatandaşların kullandıkları mutfak ve piknik tüplerini LPG otogaz istasyonlarında kaçak olarak doldurmalarının eve bomba almak kadar tehlikeli olduğunu söyledi.
Özellikler. LPG tüpte hem sıvı hem gaz halinde bulunur. Tüpün bağlı olduğu cihaz kullanılmaya başlandığında, üstteki gaz halindeki LPG eksilir. Alttaki sıvı LPG dışarıdan aldığı ısı enerjisi sayesinde buharlaşarak eksilen gaz miktarını yeniden üretir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri