Karakoç‟un İslamcılık düşüncesi; İslam milleti, İslam devleti ve İslam medeniyeti gibi temel kavramları merkeze alan, bu kavramlar etrafında şekillenen ve İslam toplumlarının her alanda birlikteliğini savunan bir siyasi anlayışa sahiptir. Karakoç, söz konusu bu anlayışını medeniyetçi bir perspektifle dile getirir.
Diriliş düşüncesine göre İslam dünyası, içerisinde bulunduğu kötü durumdan sıyrılmalı, dirilerek her alanda büyümelidir. Karakoç, dirilişin gerçekleşmesi için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğine inanır.
Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır. Çarpıcı benzetme ve imgelerle daha önce hiç denenmemiş sentezlere erişmiştir.
Bu makalede Karakoç'un yaşamında ve dünya görüşünde dinin etkisi ele alınmıştır. İslam dinine bağlı bir hayat yaşamaya gayret eden yazarın, dini iç dünyasına nasıl yansıttığı ve dini nasıl yaşadığı ele alınarak din psikolojisi açısından yorumlanmaya çalışılmıştır.
Karakoç'un, Mülkiye'deki arkadaşı Muazzez Akkaya'ya duyduğu sevgiyi dizelere döktüğü Mona Roza, 1952 yılında öğrenci ve öğretmenlerin çıkardığı "Mülkiye" dergisinde yayımlandı.
İlgili 34 soru bulundu
1950'li yıllarda Ankara'da, Mülkiye Mektebi'nde birlikte eğitim gören Cemal Süreya ve Sezai Karakoç gönüllerini aynı kadına kaptırmış. İki büyük şairin aşkına aynı anda mazhar olma şansı yakalamış olan bu kadın ise bugün 94 yaşında sessizliğini bozan Muazzez Akkaya.
Babasının adı Yasin, annesinin adı Emine olan Sezai Karakoç'un ailesinin lakabı Leventoğulları'dır. Aile, dönemin şartlarına göre lakabını soyadı olarak alamayınca onun ye- rine Karakoç ifadesi tercih edilir.
Sezai Karakoç, 1933 yılında Diyarbakır ilinin Ergani ilçesinde doğmuştur. Kendisi Türk Edebiyatı ve siyasetine verdiği iyi hizmetler ile tanınan iyi bir yazardır ve siyasetçidir. Kendisinin çok sayıda eseri ve şiiri vardır. 16 Kasım 2021 yılında 88 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Yüce Diriliş Partisi, Sezai Karakoç tarafından, 1997 yılında art arda iki genel seçime katılamadığı için kapatılan Diriliş Partisi'nin (DİRİ-P) yerine, 17 Nisan 2007 tarihinde kurulan bir siyasi partidir. Partinin kısa adı "YÜCEDİRİ-P"tir ve amblemi de dolunay, gül ağacı ve yoldur.
İslam Medeniyeti'nin önemli şairleri, Divan şiirinin temsilcileri Karakoç'un istifade ettiği şiir geleneğini oluşturmaktadır.
Bahaettin Karakoç (5 Mart 1930, Elbistan - 16 Ekim 2018, Kahramanmaraş), Türk şair ve yazar. Abdurrahim Karakoç ve Ertuğrul Karakoç kardeşleridir.
1950 yılında lise eğitimini tamamlayan Karakoç, üniversitede Felsefe veya ilahiyat okumak istemiştir; fakat maddi imkânsızlıklar nedeniyle burslu olarak kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine gitmiş, 1955 yılında da fakültenin Maliye Bölümünden mezun olmuştur.
Necip Fazıl'ın şiirlerine olan hayranlığı, Karakoç'un kendi şiirlerine de etki etmiştir. Sezai Karakoç, eğitim hayatı boyunca edindiği bilgi ve birikimleri, şiirlerinde ve yazılarında yansıtmıştır. Edebiyatla ilgilenmeye devam ederek, şiirlerini ve kitaplarını okuyucuya sunmuş ve önemli bir şair olarak tanınmıştır.
Cumhuriyet Dönemi'nin en önemli şair ve düşünürlerinden olan Sezai Karakoç, Türk-Đslam düşüncesi etrafında eser vermiş çok yönlü biridir. Onun adıyla özdeşleşen “Diriliş” düşüncesi geri kalmış Đslam ülkelerine, kurtuluş için sunulmuş, medeniyet merkezli bir içeriğe sahip, çözüm sistematiğidir.
Diriliş ülküsü, ideali, ütopyası sadece şiirlerinde konu olarak kalmamış, yaşamı boyunca hayatının her anında içselleştirip uyguladığı bir yaşam tarzı olmuştur.
Şair Karakoç ise Akkaya için edebiyatın en dokunaklı şiirlerinden, "Tek Gül" anlamına gelen "Mona Roza"yı kaleme aldı. Bu şiirde kıta başlarındaki harfler yan yana getirildiğinde "Muazzez Akkayam" akrostişi ortaya çıkıyordu.
Sezai Karakoç, 1933'te Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğdu. Parasız yatılı okuduğu Gaziantep Lisesi'ni 1950'de bitirdi. 1955'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nden mezun oldu. 1956-1965 arasında Maliye müfettiş yardımcılığı ve gelirler kontrolörlüğü görevlerinde çalıştı.
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı, Cemal Süreya'nın uğruna soyadından bir harf eksilttiği Muazzez Akkaya o yılları ilk kez anlattı. 94 yaşındaki Akkaya "Bana yazılan şiirleri zaman içinde ne yazık ki kaybettim, buna gerçekten üzülüyorum, keşke saklasaydım." dedi.
Esenler Belediyesi Sezai Karakoç Gençlik Bilgi ve Hikmet Evi öğrencileri, Türk edebiyatının önemli isimlerinden mütefekkir ve şair Sezai Karakoç'u vefatının yıl dönümünde Şehzadebaşı Camii'nde bulunan kabri başında dualarla andı.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
Şair Sezai Karakoç'un adına Mona Roza şiirini yazdığı Muazzez Akkaya yeni açıklamalarıyla gündeme geldi. Mülkiye Mektebi'nin 1950'li yıllardaki öğrencileri Cemal Süreya ve Sezai Karakoç, gönlünü sınıf arkadaşları Muazzez Akkaya'ya kaptırdı.
Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a göç eden Kürt ve Alevi bir ailede dünyaya gelmiştir.
Diriliş Akımı; Sezai Karakoç tarafından ortaya konulmuş fikirler sistemi ve hareketin adıdır. Karakoç toplumumuzun durumunu, ülkenin problemlerini, ortaya koyduğu düşünce perspektifinden, tarihi-sosyolojik perspektiften tahlil ve senteze tabi tutmuş ve çıkış yolları ortaya koymuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri