Lehimleme işleminde kullanılan alaşımın tel formuna lehim teli denir. Lehimleme – prototipleme işlemlerinde kullanmanız için sunulmuştur.
Krem Lehim Ne İşe Yarar? Hassas Lehim İşlemleri: Krem lehim, elektronik devrelerde veya hassas bileşenlerde lehim yaparken kullanılır. Ince detaylar gerektiren lehim işlemlerinde tercih edilir.
En kaliteli lehim teli hangisi ? Lehim teli markaları içinde en iyisi Soldex. Farklı kalınlıklarda birçok çeşidi bulunmaktadır. Pinax marka lehim telleri de oldukça kalitelidir.
Tüp şeklinde üstten dilediğiniz uzunlukta kullanabilmeniz için olanak sağlayan ağızlıklı.. Alttan açılır kapaklı. Lehim işleri ile ister amatör ister profesyonel uğraşıyorsanız takım çantanızda mutlaka olması gereken bir ürün."
Lehim teli özellikleri
Farklı teller farklı uygulamalara ve farklı sıcaklıklara uygundur. Uygulamaya ve lehimleme sıcaklığına bağlı olarak birçok farklı tipte lehim teli mevcuttur. Lehim telleri genellikle iki farklı tiptedir; bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleri olarak ayrılırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Elektronik devrelerde lehimleme için genellikle %40 oranında kalay bulunan lehim telleri tercih edilir. Sac lehimleme işlemlerinde bu oran genellikle %60 olur. Lehim Pastası : Lehimleme işleminin yapılacağı yüzeyin temiz olmasını ve lehimin daha kaliteli olmasını sağlar.
Kurşunsuz lehim telleri çoğu alanda kullanıma uygundur. Elektrik, elektronik alanlarında sıkça kullanılır. Aynı zamanda kurşunsuz lehimler sanayi sektöründe ve sigortalarda amacına uygun olarak kullanılır.
Yaygın olarak iki tip lehim türü bulunmaktadır. Bunlar kurşunlu ve kurşunsuz lehim telleridir. Kurşunsuz lehimi eritebilmek için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyulur.
İyi bir lehimleme olduğunu şu maddelerle anlayabiliriz ; Parlak görünüşte olurlar ve üzerinde kir pas yoktur. Yüzeyi düz pürüzsüz ve deliksizdir. Hiç bir zaman kullandığınız havyanın metal bölümüne ya da ucuna dokunmayın.
LEHİM NEDİR? İki veya daha çok metali farklı oranlarda içeren alaşımdır. Elektriksel işlerde, lehim genellikle kalay(Sn) ve kurşun(Pb) alaşımıdır. Yine de, özel lehimleme alaşımlarında gümüş(Ag), çinko(Zn), ve antimon(Sb) içerir.
Genel elektronik işleri için 1.2 mm, ince işler için 0.75 mm lehim telini tercih ediniz.
Yine projenize uygun lehim telini seçerken, kullanılacak metalin özelliklerine dikkat etmelisiniz. Bakır ve benzeri metaller için özel lehim telleri bulunmaktadır. Alaşımı, flux miktarı, tel lehim çapı, bağlantı tipi, flux tipi gibi özelliklere dikkat etmelisiniz.
Genellikle kurşun bazlı veya kurşunsuz lehim telleri tercih edilir. Kurşunsuz olanlar çevre dostu olmaları nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmektedir. Ayrıca, farklı çaplarda lehim telleri bulunur ve projenin gereksinimlerine uygun olan doğru çap seçilmelidir.
İlk defasında güzelce yapılan lehimler kaliteli olur. Yeniden yeniden denenen ve sürekli olarak aynı alanda yenilenen lehim, ısıdan dolayı bozulur matlaşır ve saçaklaşır.
Sarı renkte görülen flux artığı doğal reçinedir. Doğada ağaçların üzerlerinden toplanmış olan bu reçine lehimlenen noktaları uzun yıllar koruması için No-Clean flux içine eklenmiştir. Bu reçineler sorun yaratmanın aksine koruyuculuk açısından çok önemli bir rol oynamaktadır.
Çeliklerin ,paslanmaz çeliklerin dökme demirlerin , bakır ve bakır alaşımlarının , nikel ve bu metallerin birbiri ile olan kapiler sert lehimlerinde kullanılır.
tesisat bağlantıları, tamir ve bakım işlerinde kullanılır. Yumuşak lehim 450 °C altında, genellikle 230-250 °C sıcaklıkta, uygun pasta ve lehim kullanılarak yapılır ve bu sıcaklıklarda elektrikli havya (lehim tabancası) kullanmak genellikle yeterlidir.
Havya Kaç Watt Olmalı? Çok kalın bir parça üzerinde yapılan lehimleme işlemleri için havyanın üfleme gücünün 250W ve üzeri olması gerekir.
Lehim yapılırken ek olarak lehim pastası kullanmıyorsanız eğer bu bakır yüzeylere tutunma top şeklinde kalır, yüzeye tutunma, yapışma kabiliyeti pek kalmamış olur.
Lehimleme yapabilmek için öncelikli olarak iki malzemeye ihtiyaç vardır. Lehimleme ürünleri olarak; havya, lehim teline ve genellikle lehim pastasına da ihtiyaç vardır. Havya ise lehim telini eritmek için kullanılacak olan yüksek sıcaklığa sahip olan bir ucu olan ve ucu kaleme benzeyen bir elektronik alettir.
Ergimiş haldeki lehim difüzyon yoluyla yüzeyler arasına girer ve parçalarla bir alaşım teşkil ederek bağlantıyı sağlar. Ergime sıcaklığı 450 oC'nin altında olan lehimlere yumuşak lehim, üstünde ergiyen lehimlere ise sert lehim denir. Mukavemet açısından sert lehim büyük kuvvetlerin taşınmasında uygundur.
Fluks lehimleme işlemi öncesinde, devre kartını temizleyerek lehimin daha iyi akmasına ve bileşenin düzgün lehimlenmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir. Eğer flux kullanılmazsa lehim, yüzeyde toplanarak bileşenin devreye yapışmasına engel olur.
Bu makalede, kurşun - kalay lehim alaşımları için AB tarafından getirilen yasak konu edilmektedir. Elektrik ve elektronik cihazlarda (cep telefonu, bilgisayar ve TV gibi) 2006 başından itibaren imalatta kurşunlu lehimin kullanılmasına yasak getirilmiş ve alternatif lehimler önerilmiştir (kalay - gümüş - bakır gibi).
Paslanmaz demir gibi alaşımların alüminyum veya magnezyum içeren alaşımlar hariç, bakır gibi metallerle lehimleme yapılması pratik olarak çok kolaydır.
Sert lehim: Ergime sıcaklıkları 450°C…..1100 °C arasındadır. Yumuşak lehime göre çok daha büyük kuvvetlerin taşınmasında kullanılır. Genel makina konstrüksiyonunda en çok kullanılan lehim grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri