İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Sanayi Sektörünün Öncü Şirketleri
İSO tarafından gerçekleştirilen 2022 yılı araştırmasında TÜPRAŞ, 418,4 milyar TL'lik üretimden satışları ile ilk sırada yer aldı.
Bugün üretim kompleksleri ve ortaklıklarıyla entegre petrol şirketi olan Tüpraş yarattığı katma değer ve cirosuyla dünyanın 30., Avrupa'nın 7. büyük rafineri şirketi, Türkiye'nin ise en büyük sanayi kuruluşudur. Tüpraş kimyasallar kategorisinde ülkemizin ihracat şampiyonudur.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Bu çalışmaya göre sanayi rekabet gücü en yüksek beş ülke Japonya, Almanya, ABD, Kore ve Çin (Tayvan) dir. Bu beş ülke dünya imalat sanayi katma değerinin yaklaşık yarısını (yüzde 48.6), imalat sanayi ticaretinin ise üçte birini (yüzde 31.2) gerçekleştirmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2017 Araştırması''nda Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) ilk sırada yer alırken, Ford ikinci, Toyota üçüncü oldu.
Araştırmaya göre, Tüpraş üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi. 2019; 0(45): 25 - 59. SEMİZ Y,TOPLU G CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir. Hollanda'da entegre çelik fabrikası.
İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Tüpraş'ın 4.140 milyon dolara satılmasıyla birlikte ihaleden asıl kazançlı çıkan Tüpraş'ta hissesi olan İsrailli kardeşler oldu. İşte İsrailli kardeşlere yapılan satışın perde arkası. Tüpraş İsraillilere nasıl satıldı?
Tüpraş, yarattığı katma değer ve toplam geliriyle Türkiye'nin en büyük sanayi şirketi konumundadır. Avrupa'nın 7'nci büyük rafineri şirketi olan Tüpraş, sahip olduğu ortalama 9,5 Nelson kompleksite endeksi ile Akdeniz'in en yüksek kompleksiteye sahip rafineri şirketleri arasındadır.
TÜPRAŞ hissesi, Borsa İstanbul'un işlem hacmi en yüksek, en popüler hisseleri arasında yer almaktadır. Kasım 2022 itibarıyla TÜPRAŞ hissesi, aylık kapanışını 481,30 TL'den gerçekleştirdi. Kasım 2012'de 29,00 TL'den kapanış gerçekleştiren TÜPRAŞ hissesi, böylece 10 yıllık süreçte yatırımcısına 16,6 kat getiri sağladı.
Türkiye'de petrol rafinaj sektörü Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'ye (TÜPRAŞ) ait 4 adet petrol rafinerisinden (İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman) oluşmaktadır.
Son sermaye artırımını 2001 yılında gerçekleştiren TÜPRAŞ, 4 Nisan 2023 tarihinde yüzde 600 oranında bedelsiz sermaye artırdı. Bu yüzden TUPRS hisse koduyla BİST'te yer alan hissede bölünme meydana geldi. Hisse fiyatı 6'da bir oranında düştü ve lot sayısı 6 kat arttı.
Danimarka sıralamada 86 puanla zirvede yer alırken onu İsveç, Norveç, Finlandiya ve İsviçre izliyor. Yolsuzluğu göz önünde bulundurmayan diğer araştırmalar, farklı sonuçlar gösterebilir çünkü kurumsal sektörün mali sonuçlara ulaşma arzularına yön vermek için sadece ülke ortamının kapasitesini yansıtırlar.
Ağır işler hangileri? Madencilik, taş ocakları,, inşaat, gemicilik, hafriyat, parlayıcı ve patlayıcı madde imalatı, boya, kimyasal madde üretimi ağır iş statüsündeki işlere girmektedir.
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri