Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Pekiştirme apareyleri dişlerinizi yeni pozisyonlarında tutmaya çalışan küçük apareylerdir. Çünkü tedaviniz yeni bittiği zaman dişlerinizin etrafındaki kemik olgunlaşmamıştır ve pekiştirme apareyi takılmazsa hareket edebilirler.
Aparey damakta kalınlık yapacağı için ilk hafta yutkunmada ve konuşmada sıkıntılar yaşanabilir. Ağız dokularının adaptasyonu ile bu şikayetler azalacaktır.
Aparey, ortodontik tedavilerinde kullanılan düzeneklere verilen isimdir. Sabit ve çıkarılabilir olan bu aygıtlar, sahip oldukları vida ve yaylar ile ağız ve çene üzerine baskı uygular.
Kişinin sağlıklı bir ağıza ve diş yapısına sahip olabilmesi için yapılan tel tedavisi ile çiğneme ve konuşmadaki bozukların düzeltilerek, çeşitli diş eti rahatsızlıklarının önüne geçilmesi sağlanır. Kısacası; ortodontik tedavi, konuşmayı bozmaz; aksine konuşmanın çok daha akıcı olmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür. Dişleriniz hareket ettikçe ve çene yapınız değiştikçe doğal olarak yüzünüzde de olumlu yönde değişiklikler gerçekleşir. Diş telinin yüzü ne kadar değiştireceği ise tedavi öncesi diş ve ağız yapısına ve yaşa göre farklılık gösterir.
Diş Teli Dilde Pelteklik Yapar mı? Diş telleri tedavisi sonrası ilk 1 hafta konuşma bozukluğu veya pelteklik gibi sorunlar yaşanabilir. 1 hafta sonra bu sürece alışan kişilerde pelteklik durumu veya konuşma sorunu ortadan kalkar.
Dişlerdeki problemin durumuna göre şeffaf aparey tedavisi 6-18 ay arasında devam edebilmektedir.
Ortodontik aparey (damaklık) ne kadar süre ile kullanılır? Genellikle bu tip apareylerin düzenli kullanımı ile 6-8 ayda gerekli düzelme elde edilir.
Apareylerin temizliği için ayrı bir diş fırçası kullanılmalıdır. Apareyleri dişlerimizi fırçalarken sabah ve akşam olmak üzere günde en az 2 kere sabunlu su ile fırçalamayı öneriyoruz. Apareyler diş macunu ile fırçalanmamalıdır. Apareylerin temizliğinde, özel temizleme tabletleri de kullanılabilir.
INVISALIGN PLAKLARI KONUŞMAMI ETKİLER Mİ? Invisalign plakları konuşma bozukluğuna sebep olmaz.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Çene yapısındaki bozukluk, çiğneme ve konuşmada bozukluk yaratır! Birçok kişi çiğneme ve konuşma esnasında sorun yaşadığı halde, bu duruma neden olan faktörleri bilmez. Halbuki; yaşanan bu sorunların nedeni çoğu zaman çene bozukluklarıdır.
Damaklık ilk takıldığında hafif ağrı durumu görülmesinin dışında konuşma zorluğu da yaşatmaktadır.
Bu kişilerde çeşitli aygıtlarla dişlerdeki düzensizliği gidermek ve hastanın alt ve üst çenesinin olması gerektiği gibi birleşmesini sağlamak mümkün olabilir. Ortodontik tedaviler sırasında kullanılan bu aygıtların tümüne aparey adı verilir. Ortodontik tedavide kullanılan farklı apareyler mevcuttur.
Şeffaf plakların uygulandığı ortodontik bozukluklar çok çeşitli olmaktadır. Dişlerdeki çapraşıklık, aralıklı dişler, yanlış kapanışın tedavisinde çene genişletilmesi gibi birçok ortodontik bozukluklarda kullanılır.
Ağız İçi Sabit Aparey Kullanım Süresi
Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Tellerin veya apareylerin dişlere uyguladığı kuvvet ve basınç sonucu dişlerde hassasiyet, ağrı ve hafif sallanmalar olması beklenen bir durumdur.
Üst çenesindeki darlıktan dolayı alt çenesini kaydırarak kapatmakta, bu da alt çene eklemlerinde asimetrik bir büyümeye sebep olabilmektedir. Bu çok çok tehlikeli bir durumdur. Küçük yaşta tedavi edilmeyen fonksiyonel kayma problemleri ileride iskeletsel asimetrilere yol açmaktadır.
Hastanın takıp çıkarabildiği “aparey” adı verilen damaklıklar, çene darlıklarını ve diş yamukluklarını gidermek için kullanılır. Uyurken ve günün belli saatlerinde kullanılan, hastanın gereksinimine göre yapılmış değişik tipteki damaklıklar alışma sürecinden sonra rahatlıkla takılıp çıkarılabilir.
Aparey Neden Takılır? Sabit olan apareyler ortodonti tedavileri için kullanılmakta olan katkı sağlayan tedavi seçeneklerindendir. Bunlar genel olarak çenenin dar olması, üst üste binmiş olan dişler, çenenin ileri kısımda ya da geride olması, çapraşık düzensiz dişler gibi durumların tedavisi için tercih edilmektedir.
Hareketli apareyler kullanılarak yapılabilir, sabit metal ya da estetik braketler uygulanarak olabilir, hasta uygunsa şeffaf plaklarla yapılabilir, erken teşhis edilen alışkanlık kırıcı apareyler ya da koruyucu dolgu tedavileri ile problemler öngörülerek önlenebilir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri