Başta İzmir olmak üzere Batı Anadolu'ya özgü bir tatlıdır. İzmir Şambalisi adıyla coğrafi işaret almıştır. Ramazan aylarında özellikle yapılmaktadır.
Şambalinin Suriye'ye özgü bir tatlı olduğunu ancak İzmir ile özdeşleştiğini belirten Doyurgan, bir süre önce Yunanların da sahiplendiği tatlının İzmir tarafından coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alındığını kaydetti.
Halk arasında şambali, şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinen bu şerbetli tatlı türü, özellikle Ramazan döneminde yoğun ilgi görmektedir. Her ne kadar adında Suriye kenti Şam'ın adı geçiyor olsa da geleneksel Türk mutfağının en sevilen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Şambalisi; irmik (buğday irmiği), şeker (toz şeker), süt veya yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen bir tatlı çeşididir.
İzmir ve Manisa ile sınırlı kalmış. İzmir Ticaret Odası tarafından tıpkı boyoz ve kumru gibi coğrafi tescille onurlandırılmış yerel bir lezzet şambali. Tamamen İzmir'e özgü ama Balkan kökenlilerin yoğun yaşadığı Manisa'da da biliniyor.
İlgili 21 soru bulundu
Şambaba veya Şam tatlısı olarak da bilinen şambali şerbetli bir sokak tatlısıdır. Özellikle İzmir'de camekanlı motorlarda satılanları meşhurdur. Adından da tahmin edileceği gibi Suriye'nin Şam kentine özgü bir tatlıdır.
Meşhur Hisarönü Şambalicisi, Kemeraltı, İzmir. İzmir'in Kemeraltı Çarşısı'nın iyi lezzet peşinde koşanlar için tam anlamıyla bir cennet olduğunu daha önce belirtmediysek şimdi belirtelim. Zira Hisarönü'ndeki Kemeraltı Çarşısı bir taşla 3-5 fevkalade lezzet vurabileceğiniz yegane yerlerden.
Şambali veya Şam tatlısı, Türk mutfağından irmikli bir tatlıdır.
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır. İzmir'in yöresel yemekleri kategorisinde akla gelen ilk şey boyozdur.
Şambali Tatlısı Tarifinin Servis Önerisi
Tatlıyı, kaymak ya da vanilyalı dondurma ilavesiyle servis edebilirsiniz.
Şambali tatlısının orijinalinde karbonat mutlaka kullanılır. Tatlıyı kabartma tozu kullanmadan sadece karbonatla yapacaksanız bir yemek kaşığı yoğurda karıştırdığınız karbonatı tatlının hamuruna ilave edebilirsiniz.
Şambali, adından da anlaşılacağı üzere Suriyenin Şam kentine ait bir tatlıdır. Ülkemizde Antakya, Adana, Trakya, İzmir yörelerinde sıkça yapılır. Şambali üzerine tarçın ekerek de tüketilebilir. Bir diğer usül de arasına dondurma ya da Halep işi olarak da bilinen kaymak sürerek yemektir.
irmik içeriği sebebiyle revaniye benzetilse de, bambaşka lezzeti olan bir tatlıdır. şam tatlısı revani gibi süngerimsi, kek kıvamında olmaz. dişe daha bir sert gelir.
Şambali revaniden daha sert kıvamlı, yoğun bir tatlıdır. Alışık olduğumuz şerbetli tatlıların aksine harcında un, yağ ve yumurta içermez. Ana malzemeleri irmik, şeker, yoğurt veya süttür. Üstü ve altı daha kıtır olur.
Şam tatlısının orijinali sadece irmikle yapılır.
Doğu Karadeniz'de Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunan pepeçura, neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yere sahiptir. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzettir. Laz böreği ve Hamsiköy sütlacı da, kuzeyin incisinin özgün tatlılarındandır.
Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
İrmik, şeker, yoğurt, nişasta ve kabartma tozu ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun tepside pişirilmesi ve piştikten sonra üzerine şerbet dökülmesiyle elde edilen, günümüzde İzmir'e özgü bir tatlı çeşidimiz.
Fırına verilmeden önce tatlı hamurunun üstü badem veya fıstıkla süslenebilmektedir. Eğer hamuruna yağ koyarsanız kek gibi süngersi bir kıvam elde edersiniz, bu da tatlınızı Şambali tatlısı olmaktan çıkarır, revani olur.
Oldukça az malzemeyle özlediğiniz sokak Şambali lezzetini yakalayacaksınız. Şam tatlısı tarifi esnasında dikkat çeken en önemli özelliklerinden bir tanesi de içinde yumurta ve un olmaması. Ana malzemesi irmik olan Şam tatlısının en önemli noktalarından bir tanesi de içinde yağ da bulunmuyor olması.
Şambali | 1 KG (12 Parça)
*Serin ve kuru ortamda muhafaza ediniz. *Direkt güneş ışığına maruz bırakmayınız.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Tuzsuz lor peyniri, tarçın ve şekerden oluşan dolgusu, incecik hamuru ve çıtır çıtır kızaran dokusuyla... Bu tatlı kendinden çok konuşturacak cinsten. Kaymak ve file bademle bu lezzeti hafifletmeyi unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri