Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır. Çalışılmadığı takdirde +4 °C 'de buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 12-24 saatten fazla bekletilen serum +4 °C 'de saklansa bile numunelerin değerlerinde değişmelere neden olmaktadır.
13×100'lük lacivert tüpler 6 ml kan örneği ile tamamendoldurulmalıdır. Tüp 5-6 kez yavaşça altüst edilmelidir; tüp kesinlikle çalkalanmamalıdır! Tüp içerisindeki kan kendiliğinden pıhtılaşana kadar en az 30 dk. beklenmeli (bu süre en fazla 2 saat olabilir) ve sonra 10 dk. 1500xg'de santrifüj edilmelidir.
Optimal saklama ısısı -25 C ve altıdır. Saklama ısısına göre izin verilen saklama süreleri -25 C' nin altında 36 ay, -18C ve -25 C arasında 3 ay. Kullanılmadan önce plazma eritici cihazlar ile 37 C de eritilmelidir. Daha yüksek ısılar koagülasyon faktörlerini ve proteinleri bozar.
Tam kan, ERT ve taze donmuş plazma kan bankasındaki soğutucudan çıktıktan sonra en fazla 30 dak. içinde kullanılmalıdır… Bu süre içinde transfüzyon başlatılmayacaksa uygun soğutucuda 2-6°C' de saklanmalıdır…
Alınan numunenin uzun süre oda ısısında kalması birçok parametrede ve özellikle kreatinin düzeylerinde yalancı yükseklikler yol açar. Alınan numunenin uzun süre gün ışığında bekletilmesi yine birçok parametrede ve özellikle de bilirubin ve porfirin düzeylerinde yanlış ölçümlere neden olunulmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Gaita ve idrar hariç tüm vücut sıvılarına ilişkin numunelerin sonuç raporlandıktan sonra en az 24 saat uygun koşullarda saklanması esastır. Ancak, belirlenen süre içerisinde sonuç değerleri değişebilecek test numunelerinin saklama süresine, ilgili laboratuvar uzmanı tarafından karar verilmelidir.
Kan tahlili sonucu ne zaman çıkar? Özel hastanelerde ya da özel kliniklerde uygulanan kan testleri sonuçları da en geç 2 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Sağlık ocağı (Aile Hekimliği) merkezlerinin Online Laboratuvar Tahlil Sonuçları ise internet ortamında vatandaşların kullanımına açıktır.
Damardan bir tüpe alınan kan kendi haline bırakılırsa içerdiği şekilli elemanlar pıhtılaşma faktörleriyle birlikte çökerek ayrılırlar ve pıhtı oluşur; pıhtının üzerindeki sıvı kısım da serumdur.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
Tüpler içinde bulunan jel, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır.Serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanır. Hormon ,mikrobiyoloji ve biyokimya testlerinde kullanılır. Tüpün çeperindeki silika partikülleri ile alınan kanın tamamen temas etmesi önemlidir.
Hemolizin nedenleri: flebotomist, uzun süre turnike uygulanması, kan alınan iğne çapının uygunsuz olması, enjektör ile kan alımı, numunelerin pnömotik sistemle taşınması, tüplerin uzun süre ve yüksek g kuvvetinde santrifüj edilmesi, kan alınan tüpteki vakum kaynaklı olabilir.
Kan bağışı hakkında
Bağışçı olmaya engel bir durum yoksa; kan sayımı, kan grubu ve seroloji testleri için 2 tüp kan örneği alınır.
Merkezi sağlık veri sistemine aktarılan veriler, aktarıldığı tarihten itibaren 10 yıl süreyle saklanır.
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Antikoagülan içeren vakumlu tüplere kan alımı sırasında kanın işaretli çizgiye kadar dolmasına özellikle dikkat edilmelidir. m. Kan alma işlemi bittikten hemen sonra tüpler 8-10 kez alt üst edilmeli, ancak kesinlikle çalkalanmamalıdır. n. Kanlar bir saat içinde laboratuvara ulaştırılmalıdır.
Kan vermenin olumsuz bir etkisi bulunmamakla birlikte çok fazla kan verildiği takdirde halsizlik yaratabilir.
Yapılan tam kan sayımında kanser türlerinin teşhisinin koyulması mümkün olmaktadır. Erken teşhis edilmesi hastalığın tedavisi için de oldukça önemli bir etken olarak bilinmektedir. Kanser olup olmadığını öğrenmek isteyen kişilerin de tam kan sayımı yapılması ile erken teşhis edilmesi mümkün olabilmektedir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Öncelikle üç tüp kan alınır ve ardından kişilere akciğer filmi çekilir.
Çarşamba ve Cumartesi günleri kan aldırmak mekruhtur.
Tam idrar analizinde, idrar fiziksel ve kimyasal açıdan pek çok farklı parametreye göre değerlendirilir. Fiziksel incelemede idrarın görünümü, kokusu, pH değeri ve dansite gibi parametrelere bakılır. İdrarın kimyasal incelemesinde ise glukoz, protein, bilirubin, ürobilinojen, keton ve nitrit parametrelerine bakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri