Siyez unu yukarıda da bahsettiğimiz gibi öğütülürken çok da dönüşüme uğramayan bir undur. Buğdayın besin değerinin korunarak öğütülmesiyle elde edilir. Hem besleyici hem de sindirim açısından iyi bir un olması nedeniyle son zamanlarda ismi en çok duyulan unlardan birisidir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Profesyonel fırıncıların çoğu, ne pişirdiklerine bağlı olarak ekmek unu, kek unu veya pasta unu kullanır. Ekmek unu güçlü bir undur, yani nispeten yüksek bir glüten içeriği vardır - genellikle yüzde 13 - 14 civarındadır. Bir avuç ekmek unu kaba hissedecek ve hafif beyaz görünecektir.
Tam buğday unu ise buğdayın saf hali ile öğütülüp çuvallanması ile elde edilen tamamen doğal ve faydalı bir undur. Buğday tanesinin kısımları olan kepek, endesperm ve ruşeym'in tamamı bu unda mevcuttur. Dışardan bir katkı maddesi de eklenmediği için tam buğday unu olarak adlandırılır.
Ekmek hamuru yapmak içinse ova, Tellioğlu, söke veya Hekimoğlu un kullanıyorum. Genel de unların için de askorbik asit bulunur. Ama organik un alırsanız içinde hiçbir katkı maddesi olmaz.
İlgili 16 soru bulundu
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir.
Tam buğday unundan yapılan ekmeklerin tercih edilmesi öneriliyor… Tam buğday unu, değirmende sadece öğütülerek elde edilen ve herhangi bir ayrışmaya tâbi tutulmayan unlara verilen ad. Lezzet taşıyan ve besleyici öğeler zarar görmediğinden bu unla yapılan ürünler, yüksek miktarda besin öğesi içeriyor.
En ufak bir rutubet kokusu almanız halinde o unu kesinlikle kullanmayın. Unun rengine bakın, ne kadar beyazsa o kadar iyi anlamına gelir. Daha sonra avcunuzun içine bir miktar un alın ve sıkın, eğer ki un etrafa saçılıyorsa kalitelidir. Hamur açma sırasında kolaylık ve keklerin daha kabarık olmasını sağlar.
Karabuğday Buğday Değildir!
Nesli tükenmek üzereyken tekrar üretilmeye başlanan Karabuğday, bol lifli, düşük yağa sahip bir besin. Gluten intoleransı olan ya da glütenden uzak duran kişilerin buğdaya alternatif olarak tüketebilecekleri bu özel gıda zengin içerikleriyle göz dolduruyor.
Tam buğday ununa benzer şekilde, çavdar unu da lif, protein, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Ancak, çavdar ununun tadı, tam buğday ununa göre daha keskin ve acımsıdır. Tam buğday ve çavdar arasındaki fark, sadece besin içerikleriyle sınırlı değildir. Her iki tahıl türü de farklı kullanım alanlarına sahiptir.
SU DEĞİRMENİNDE ÖĞÜTÜLMÜŞ TAM BUĞDAY UNU.
Misun tam buğday unu 5 kg olan çeşidi ile daha çok evlerde tercih edilirken, 25 kg olan ürünü; fırın, pastane gibi üretim hacmi daha fazla olan işletmelerde tercih edilmektedir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Siyez Unu %100 Siyez buğdayından elde edildiği için modern buğday unlarına göre farklı bir un çeşidi. Siyez buğdayı kepek ve ruşeymi de katılarak un haline getiriliyor. Siyez ununun içine farklı bir karışım eklenmiyor.
Undan bahsedecek olursak, aynı şeker ve tuz gibi gereğinden fazla tüketildiğinde oldukça zararlıdır. Beyaz un oluşum aşamasına kadar birçok işlemden geçtiği için posa, vitamin, mineral neredeyse yok denecek kadar azdır. Aynı rafine şeker gibi hızla emilip kana geçiyor ve kan şekerinde ani dalgalanmalar yaratmaktadır.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Birden fazla antioksidan içerir böylece kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olur. Diyet lifi içeren yapısıyla sindirim sistemine destekler, bağırsak sorunlarının ortadan kalmasını sağlar. Karabuğday unu birden fazla sistemi destekleyerek vücut sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Tam buğday unu 4-5 kat daha zengin besinsel lif ve protein içeriği sebebi ile 100 gramı 339-340 kalori enerji verirken, nişasta bakımında zengin olan rafine beyaz un 364 kalori enerji sağlar. Tam buğday unu, rafine beyaz una göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir.
Pestisit kullanılmamış, organik ürünler tercih etmeli. Ayrıca israfı azaltmak için, bu unları uzun süre kullanmıyorsak buzdolabında saklamalı. Badem unu, hayatımıza ilk giren alternatif unlardan biri. Evde yapılabiliyor oluşu ve lezzeti, badem ununu pastacılık için çok kullanışlı hale getiriyor.
Unu saklamak için en uygun yöntem cam kavanozlar kullanmaktır. Cam kavanozlar, unun böceklenmesini önler. Unu cam kavanoza koyduktan sonra ağzını hava almayacak şekilde kapatın. Bu şekilde son kullanma tarihine kadar oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
Özellikle son fermantasyon safhasında hamur kabarmaz, ekmek hacmi küçük ve basık olur. Kül Miktarı: Undaki madeni maddelere kül adı verilir.Undaki kül miktarı o unda saf un külü ile karışan kepek tozu toplamıdır. Bu değer saf una karışan kepek tozu oranını belirtmesi sebebi ile önemli bir ölçüdür.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Ekmeklik buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, peyniraltı suyu tozu, tuz, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (fungal alfa amilaz, hemiselülaz, proteaz). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir. İz miktarda susam ve fındık içerebilir.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri