Başörtüsü, başı özellikle saçları yıpratıcı dış etkenlerden korumak, örtünmeyi sağlamak, tanınmamak için kullanılan, başın üst kısmının çoğunu ya da tamamını kaplayan bir çeşit örtü ve giysi.
Bu tür davranışlar, İslâm âlimleri ve Müslüman kamuoyu tarafından Cahiliyye'nin simgesi olarak görülür. Saçlarını örtmek kadınlar tarafından bir tevazu göstergesi ve özellikle de Allah'a karşı bir saygı göstergesi olarak hayatın doğal bir parçası olarak görülmüştür.
Tesettür de namaz gibi, zekât gibi, oruç gibi farz bir amel. Kadına da farz, erkeğe de. İki cins arasındaki fark, miktarında. Tesettür emrini uygulamamak günahtır ama insanı kafir etmez.
Geleneksel başörtüsünden farklı olarak, çok sayıda kalın başlı toplu iğne ile sabitlenir. Türbanın bağlanma şeklinin geleneksel başörtüsünden ayrılan en önemli özelliği, saçın tek bir telinin bile gözükmemesine dikkat edilmesidir.
söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kı- sımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. …"1 ayet-i kerimesiyle Müslüman kadınlara başlarını örtmeleri emredildi.
İlgili 21 soru bulundu
Tesettür hususundaki âyetlerin asıl hedefinin, kadının aile ve toplum içinde saygınlığını arttırmak olduğu görülmektedir. Ayrıca kadının dokunulmazlığını ve ona yönelebilecek bütün yanlış söylem ve eylemlere karşı bir kalkan görevi gördüğü de müşahede edilmektedir.
İslam dini tesettüre önem vermekle birlikte, örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmemiş, bunu örf ve âdete bı- rakmıştır. Böylece her çağda ve bölgede bu emrin yerine getirilmesine imkân verilmiştir. Tesettür, evrensel ve sürekli bir hüküm; örtünmenin şekli ise yereldir.
Fransızca turban (“Türk sarığı”) sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Türkçe tülbend (“kavuk üstüne sarılan sarık”) sözcüğünden alıntıdır.
1977-78 eğitim döneminde açılan Sakarya Kız İmam-Hatip Okulu yönetimi okula başörtülü devam etmek isteyen 215 öğrenciyi disipline vermiştir. 1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı. 1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.
Tabii İslam, Hıristiyanlık ve Yahudilik dışındaki dinlerde de şüphesiz örtü var. Mesela Hinduizm, Sih dini, Sâbiîlik, Mecusilik ve diğer geleneklerde de örtünmeyi görüyoruz. Bu dinlerde de başı örtmek temelde yine Tanrı'nın emrine ve O'na duyulan saygıya dayanır.
Üzerinde durduğumuz ana konu olan cilbâb Ahzâb sûresi 59. âyet şu şekildedir. “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler.
Ama hayız görmeye başlayınca ki kız çocukları ekseriyetle 13-14 yaşında hayız oluyor. O zaman günahkâr olmuş olur. Örtünmenin en son yaşı, son noktası hayız görünceye, beliğa oluncaya kadardır. Dört mezhebe göre; “Beliğa olduğunda örtünmesi farz olur.” Bu konuda mezheplerin ittifakı yoktur.
Böylece dinî mükellefiyetlerimiz bülûğ çağından sonra başlamış olmaktadır. Şu kadar var ki, bülûğ zamanı tarih olarak kesin değildir. Erkek on iki(12), kız dokuz(9) yaşından başlayarak, on beş(15) yaşlarına varıncaya kadar geçen her ay ve günde büluğa erme hissi teşekkül edebilir.
Bazı araştırmalara göre Türkiye'de kadınların %58'i başörtüsü takıyor. Kadınlar genellikle dinî nedenlerle başörtüsü takıyor. Doğu ve iç bölgelerdeki daha muhafazakâr şehirlerde başörtüsü büyükşehirlere göre daha fazla kullanılıyor.
Bu nedenle Eski Mezopotamya'da baş için kullanılan nesnelere, günümüzde kadınlara özgü olan “başörtüsü” yerine “türban” demek daha doğru olabilir.
Kur'ân'da tesettürle doğrudan ilgili olarak A'râf Sûresi 26-27, Nûr Sûresi 30-31, 60, Ahzâb Sûresi 33 ve 59. âyetler zikredilmektedir. A'raf Suresi 26. Ayet: “Ey Âdemoğulları! Size edep yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Asıl hayırlı olan ise takvâ elbisesidir.
sorduğun soruya gelecek olursak, 1935 yılında bir kısım milletvekili, çarşaf ve peçenin yasaklanması için bir kanun teklifi vermişler iseler de, bunu haber alan Atatürk, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya emir vererek bu kanun teklifini geri aldırmıştır. Bu şekilde çarşaf ve peçeyi yasaklayan bir kanun kabul edilmemiştir.
2013: Demokratikleşme Paketi
Avukatların barolarca belirlenen başörtüsü yasalarına ilişkin uygulamalar mahkeme kararları ile aşılırken, 1 Ekim 2013'te açıklanan demokratikleşme paketi ile kamuda kılık kıyafet yönetmeliğinin 5. maddesinde yapılan değişiklik ile kısıtlayıcı hükümler uygulamadan kaldırıldı.
Hıristiyan Geleneği
Gerekçe olarak da, diğer üç gelenekteki uygulamanın temelini oluşturan hayâ prensibi yerine, yaratılış ve konum itibarıyla kadının erkeğin aşağısında yer aldığı, dolayısıyla erkeğin kadın üzerindeki otoritesinin sembolü olarak kadının başını örtmesi gerektiğine işaret edilmektedir.
Osmanlı'da Müslüman kadınlar sokağa çıkarken örtünmek zorunda kalmıştır. Kadınlar dış giyim olarak daha çok çarşaf ve ferace kullanmışlardır.
Tesettürün, bir diğer ifa- deyle örtünmenin vahye konu olmasının nedeni; insanların tesettüre riayet etmeye- rek manevi yapılarıyla sosyal ilişkilerinin bozulabileceği endişesidir. Kur'ân'ın teset- türle ilgili bu hassasiyeti, mahremiyet, iffet ve hayâ gibi değerleri korumaya ilkesel yaklaşımının bir sonucudur.
Bu âyetlerden ve uygulamalarından; başörtüsünün farz oluşundan başka bir hüküm çıkaran bir tane de olsa ne müfessir, ne de fıkıhçı çıkmamıştır. İttifakla: Başörtüsü Kur'ân'da vardır, Allah'ın emridir ve farzdır!
A'râf / 26. Ayet
Size hem edep yerlerinizi örtecek bir elbise, hem de giyinip süsleneceğiniz bir elbise indirdik. Takvâ elbisesine gelince, en güzel ve en hayırlı elbise işte odur. Bunlar, insanlar düşünüp öğüt alsınlar diye Allah'ın indirdiği âyetlerdendir.
"Tesettüre uymamanın cezası Kuran'da yoktur" | Karanlıktan Aydınlığa (23 Aralık 2018) - YouTube. Cemil Kılıç ve Mehmet Ali Mendillioğlu bugünkü programında İslam ve kadın, Cumhuriyet devrimi Şehidi Kubilay ve tesettüre uymamanın kuran'daki yerini ele aldı.
“Allah sizden; kadınlara karşı iyi ve hayırlı olmanızı ister; çünkü onlar, sizin analarınız, kızlarınız veya teyzelerinizdir." “Sizin hayırlınız, eşine hayırlı olandır. Ben de eşime karşı sizin en hayırlınızın. Kadınlara ancak iyi insanlar iyi davranır; onlara karşı ancak kötü kişiler, ihanet eder.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri