Türbe, devlet görevlilerinin veya din âlimlerinin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki yapıya verilen isimdir. İçerisinde çoğunlukla saygın kişilerin gömülü olduğu anıtsal tarihi mezarlar için de türbe kelimesi kullanılır.
- Türbeler insanlara manevi destek sağlamaktadır. - İnsanlar sıkıntılı zamanlarında türbeye daha fazla giderler. - Türbeler insanların sıkıntılı günlerinde manevi destek aldıkları yerlerdir. - İnsanlar türbelerde ibadet ve dua ettiklerinde rahatlama hissetmektedirler. - Mülakat sorularına verilen cevapların kişilerin ...
Türbe ziyaretlerinin en önemli sebeplerinden birisinin insanların türbede yatan zatın ahirette şefaatçi olacağına inanmalarıdır. İnsanların dini inanç, tutum ve davranışları zamanla değişiklikler arz edebildiği için araştırma, çalışmanın yapıldığı zamanla sınırlıdır.
Hamza Baba Türbesi'ne gelen insanlar dilek dilerler, dua ederler.
İlk dönemde türbeler yalnızca kümbetlerden oluşan tek eserler iken sonraları ise cami ve medrese yapıları içinde yer almıştır. Selçuklu döneminde türbeler sekiz, on ve ya on iki köşeli olarak inşa edilmişlerdir. Türbenin yer altında cenazenin yer aldığı mumyalık kısmı bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
Türbe kelimesi, halk dilinde sadece veli zatların mezarları için değil, aynı zamanda abidevi kişilerin (mesela padişahların) mezarları için de kullanılır. Ama kelime veli zatların mezarları ile özdeşleşmiştir. “Yatır” kelimesi de veli zatların mezarlarına atfen, “türbe” kelimesi yerine kullanılır (Köse ve Ayten, 2010).
Türbe ziyaretlerinde bir takım dileklerde bulunmak, hatta dilekte bulunmak için türbelere gitmek, tabiri caizse ölüden medet ve şifa ummak olarak değerlendiriliyor… İslam'a hizmet etmiş yüce şahsiyetlerin türbelerine yapılan ziyaretlerin manevi havası inkar edilmez bir gerçek.
Cevap: Türbeler de dua etmek, şirktir! Çünkü türbede dua eden kişi, türbede yatan kişinin hürmetine yapılan duanın kabul olacağına inanıyor!
Bazı ziyaretçiler, dua etmenin yanı sıra dilek dilemektedir; bazıları da şifa niyetiyle ya da dilekleri kabul olduğu için türbede şeker, lokum vb. dağıtmaktadır.
Kabirlerin haftada bir gün, özellikle Cuma veya cumartesi günleri, ayrıca arefe ve bayram günleri ziyaret edilmesi iyidir. Zira Hz. Peygamber'in genellikle bu günlerde kabir ziyaretinde bulunduğuna dair rivayetler bulunmaktadır.
el Cevab: Kabir ya da kabir hükmünde ki yerleri ziyaretleri dua etmeleri caizdir. Mescidlere girmemelidirler. Ama gereklilik halinde ihtiyacı kadar girip çıkmalarına da cevaz vardır. Kabir ziyaretinde abdestli olmak şartı yoktur.
(Mezarlar üzerine türbe yapmak ve türbelerde namaz kılmak ve orada hizmet ve ibadet edenlere kandil yakmak ve ölülerin ruhlarına sadaka adamak, caiz değildir. Haremeyn halkı şimdiye kadar kubbelere, duvarlara tapındı. Sünniler ve Şiiler bunun için müşriktir.
Türbe ziyaretlerinde; 1 Fatiha 11 İhlas, 1 Fatiha 3 İhlas veya Yasin süresi okunur.
Türbeye gelmeden önce hazırlık olarak, dini bir uygulama olan abdest alma işlemi gerçekleştirilmektedir. Türbeye sağ ayakla Ya Allah diyerek girilir.
Rüyada türbeye gitmek genel olarak, sıkıntıların son bulacağına ve kişinin manevi olarak huzur bulacağına işaret eder. Bununla beraber rüyada türbeye gitmek kişinin yaşadığı olumsuzlukları geriye bırakacağına, hayatını daha kaliteli geçireceğine ve yüksek mertebeye ulaşacağına yorumlanır.
Değerli kardeşimiz, Kabir Ziyareti: Genel olarak kabirleri ziyaret etmek erkekler için müstehab olup, kadınlar için caizdir. Salih kimselerin, anne, baba ve yakın akrabanın kabirlerini ziyaret etmek mendup sayılmıştır.
Rüyada türbede dua etmek, rüyada türbede dua etmek, gerçekleşmesini çok yürekten istediğiniz bir dileğinizin kısa bir süre içinde gerçekleşeceğine işaret eder. Rüya sahibi, sıkıntılarını geride bırakır. Bu rüya, genellikle rüya sahibinin iyi kalpli olduğunu gösterir.
Vekil Bazar yakınında Abdulah ibn Büreyda, Merv'de Muhammed ibn Zeyd ve Merv yakınlarında Hüdai Nazar Evliya türbeleridir.
“İstanbul'un manevi sultanları” olarak bilinen kişilerin Sahabe Eyüp Sultan Türbesi'nden sonra, kent mekânı ve/veya mimari özellikleri bakımından en meşhurları şunlardır: Ebu'l-Vefa, Aziz Mahmut Hüdayî, Sünbül Efendi, Merkez Efendi, Yahya Efendi, Şeyh Mustafa Devatî, Şeyh Zafir türbeleri.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 'türbelere bez bağlamak, mum yakmak, adak adamak, duvarlarına ev, araba gibi şeylerin resimlerini çizmek' gibi davranışları eleştirerek “Gülünç duruma düşülüyor” dedi.
Kadınların özel hâllerinde iken kabir ziyareti yapmalarını yasaklayan bir âyet veya hadis yoktur. Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir. Diş dolgusu yaptırmak, kaplatmak veya dişe tel taktırmak abdest ve gusle engel olur mu?
"Kim duasının kabul olunmasını istiyorsa, zorda olan bir kardeşinin sıkıntısını gidersin." Hz. Muhammed (s.a.v.)
Türbeye veya mescide mum bağışlamayı bid'at olarak görmek Vehhabi propagandasının tesiri altında kalmayı göstermektedir. Eskiden elektrik ampulü yoktu, ışık olarak mum kullanılırdı. Şimdi türbelerin veya mescitlerin aydınlanması için ampul bağışlamanın bir mahzuru yoktur. Ölü için mezarda mum yakmak dinde yoktur.
Müslüman olmayanların kabirleri üzerine yapılmış binalara türbe denilmiş. İslâm büyüklerinin üstü açık olan mezarlarına da onlara hürmeten türbe denir.
Hanefi mezhebine göre, yabancı ve yolcu olanların mescitte uyuması caizdir. Yine itikâfta bulunan kimseler de mescitte uyuyabilir. Bunların dışındaki kimselerin mescitte uyuması ise mekruhtur. Şafiî mezhebine göre, mescitte uyumakta herhangi bir kerahet yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri