Aşırı doldurmalı sistemlerde, küçük hacimli bir motor, daha büyük hacimli bir motorun işini yapabilmesi ve aynı zamanda düşük egzoz gazı değerleriyle birlikte, yakıttan tasarruf edilmesine olanak sağlar. Genel olarak türbo şarjlar 0.4 Bar' dan 2.0 Bar' a kadar güç üretebilmektedirler.
Aşırı doldurma, güç artışı için yanma odasındaki basıncı artırır. Basıncın artması, motorun termik ve mekanik gerilimlerinin de artmasına neden olmaktadır. Aşırı doldurma, motorun küçültülmesine ve hafifleştirilmesine imkan verir.
Aşırı doldurma yapılarak daha küçük hacimlerle aynı güç değerleri elde edilebilir. Bu sayede motor ağırlığı azaltılmış olur. Mekanik kayıplar azalır ve daha yüksek motor devirlerine çıkılabilir. Bu iyileştirmeler ile genel motor veriminde artış ve özgül yakıt tüketiminde azalma elde edilmektedir.
Bu teknikte hava silindire gönderilmeden önce bir kompresör ile sıkıştırılır ve yüksek basınç sayesinde aynı hacimdeki silindir içerisine daha çok hava verilmiş olur. Sonuç olarak daha fazla yakıt yakılarak aynı motordan süperşarj sayesinde motor hacmini büyütmeden daha fazla güç elde edilmiş olur.
Egzoz manifoldun dan hemen sonra egzoz hattına bağlanan turbo, egzoz gazlarından hareket alır ve bu hareketle temiz havayı basınçlı olarak emme manifolduna oradan da yanma odasına göndererek yanma verimini ve motor gücünü arttırır.
İlgili 43 soru bulundu
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbolar, içten yanmalı motorlarda yanmanın optimize değerlerde olmasını ve motorun performansı arttırmak için kullanılırlar. Bir turbo doğal havalandırmalı motora göre güç çıktısını %15-25 artırabilir.
Turbo, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Aşırı doldurmalı sistemlerde, küçük hacimli bir motor, daha büyük hacimli bir motorun işini yapabilmesi ve aynı zamanda düşük egzoz gazı değerleriyle birlikte, yakıttan tasarruf edilmesine olanak sağlar. Genel olarak türbo şarjlar 0.4 Bar' dan 2.0 Bar' a kadar güç üretebilmektedirler.
Bunlar Türbin, Kompresör ve Yatakkısımlarıdır.
Benzinli motorlarda sıkıştırma oranının artması demek, motordaki basınç ve sıcaklığın da artması anlamına gelir. O yüzden sıkıştırma oranının belli bir dengede olması gerekir. Aksi takdirde yüksek basınç ve sıcaklıktan ötürü silindir içerisindeki yakıt erken tutuşur.
Aşırı doldurma sistemlerinden biri olarak turboşarj, motorun yanma odasına gönderilen hava miktarını arttırarak motordan daha fazla güç elde edilmesini amaçlamaktadır.
Dizel motorlu araçlar, yakıt hava karışımının kendiliğinden tutuşabilmesi için çok daha yüksek sıkıştırma oranına ihtiyaç duyar. Öyle ki bu oran benzin motoruna göre ortalama %50 oranla daha fazladır.
Turbo basıncı
Dizel, benzine göre daha zor tutuşan ve bu nedenle de daha fazla sıkıştırılması gereken bir yakıttır. Üstelik tutuşma, benzin motorlarındaki gibi yanma odasındaki hava-yakıt karışımı buji ile değil, sıkıştırılan havanın üzerine yüksek basınçlı yakıt püskürtülerek kendiliğinden sağlanır.
Turbo motorun en büyük avantajı, çok düşük motor hacimleriyle bile yüksek performans verebilmesidir. Örneğin 1.0 litrelik bir turbo motorlu araç, genel olarak 1.0 litrelik atmosferik motorlu bir araca göre daha yüksek beygir ve tork gücü yakalar.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo motorlu bir araba doğal hava basıncının sağladığı beygir gücünün çok daha üstünde bir performans sunuyor. Turbo motorlar daha küçük yapıda olduğu için daha az yakıt tüketiyor.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo motor bulunan araçlarda gaza basıldığı zaman motora giden yakıt ve hava miktarında artış olur. Bu artışla birlikte egzozdan atılan gazda da bir artış gözlenir. Egzozdan atılan gaz o kadar fazla artar ki turbo özelliği devreye girer. Turbo sayesinde yakıt daha verimli şekilde kullanılmaya başlar.
Turbo egzozdan alınan hava ile motora iletilen soğuk havayla yanma daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu, tekerlere aktarılan gücü arttırır. Ancak turboların da bir ömrü bulunur.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Turbo mili tamiri, uzman teknisyenler tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde yeni sorunlar oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri